RO EN
Košík je prázdný

ARA: Cresterea de pret la energie electrica afecteaza siguranta alimentarii cu apa

Asociatia Romana a Apei (A.R.A.) este foarte ingrijorata si alarmata de cresterea continua si necontrolata a tarifelor la energia electrica aplicate de furnizori, inregistrandu-se si majorari de 4 pana la 5 ori ale acestora.
Aceasta crestere are consecinte imediate si grave asupra serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare, astfel:
- cresterea inevitabila a tarifelor la serviciile de alimentare cu apa si de canalizare pentru recuperarea cresterii cheltuielilor inregistrate, cauzata direct de cresterea tarifelor la energia electrica aplicate de furnizori;
- o parte dintre operatorii de servicii de alimentare cu apa si de canalizare va trebui sa isi ajusteze strategiile de tarifare aprobate pentru proiectele derulate prin programele cu finantare europeana, pentru a asigura, in acelasi timp, si plata imprumuturilor presupuse de cofinantarea acestor proiecte;
- reducerea investitiilor din surse proprii pentru a acoperi cresterea de costuri cu energia electrica, in loc sa se ajusteze tarifele, asa cum fusese prevazut in strategiile de tarifare.
Membrii A.R.A., operatorii de servicii de alimentare cu apa si de canalizare, chiar daca au asigurat ori asigura si plata imprumuturilor necesare cofinantarii proiectelor derulate anterior prin Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) si aflate in curs de derulare prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), au mentinut tarifele serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare in limitele aprobate.
Din cauza exploziei preturilor la energia electrica din Romania, se estimeaza necesitatea majorarii cumulate a tarifelor serviciilor de alimentare cu apa si, respectiv, de colectare, transport si epurare a apelor uzate.
Asociatia Romana a Apei face apel ferm la autoritatile competente cu atributii in domeniul reglementarii tarifelor la energia electrica sa ia masuri imediate de stopare a cresterii tarifelor aplicate de furnizori. In caz contrar, operatorii de servicii de alimentare cu apa si de canalizare vor fi pusi in situatia sa restrictioneze sau sa intrerupa furnizarea alimentarii cu apa potabila si, respectiv, colectarea, transportul si epurarea apelor uzate in localitatile deservite, cu consecinte incontrolabile asupra sanatatii publice si protectiei mediului. E timpul sa se intervina rapid pentru ca lucrurile sa nu scape de sub control!
Asociatia Romana a Apei (A.R.A.) este o organizatie profesionala care reuneste:
- cei 43 operatori regionali de servicii de alimentare cu apa si de canalizare din Romania, cei 2 operatori municipali mari din Bucuresti si Ploiesti si trei operatori locali de dimensiune medie/mica, membrii sai avand o cota de peste 90% din piata serviciilor de alimentare cu apa si de canalizare din Romania;
- peste 90 de persoane juridice, in principal producatori si importatori de materiale si echipamente, si, respectiv, constructori din sectorul apei;
- peste 125 de persoane fizice, cu preocupari specifice sectorului de alimentare cu apa si de canalizare, dintre care peste 30 apartin sau au legatura cu mediul universitar / academic / cercetare.
La nivel national, operatorii de servicii de alimentare cu apa si de canalizare asigurau, la sfarsitului anului 2020, servicii, astfel:
- de alimentare cu apa potabila pentru 13 936 918 de locuitori;
- de colectare, transport si epurare a apelor uzate pentru 10 794 270 de locuitori si operau sisteme de alimentare cu apa potabila si, respectiv, de colectare, transport si epurare a apelor uzate in 1,299 de unitati administrativ-teritoriale.
Operatorii Regionali - membri A.R.A:
- au derulat proiecte prin Programul Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) in valoare de cca. 4,1 miliarde euro;
- au in derulare proiecte prin Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) in valoare de peste 9,4 miliarde euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter