RO EN
Košík je prázdný

BOSCH, E.On si Clariant, printre castigatorii premiati in cadrul Galei AHK Awards

Utilizarea tehnologiilor de propulsie electronica (e-mobility), cooperarea cu universitatile pentru formarea noilor generatii, iluminatul scolilor prin sistem LED si producerea de biocombustibili nepoluanti din reziduurile agricole sunt cele patru initiative castigatoare ale Premiilor economiei romano-germane, AHK Awards. Premiile au fost acordate, joi, la Palatul Parlamentului, in cadrul Galei aniversare 20 de ani de la infiintarea Camerei de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania).
Proiectele au fost initiate si dezvoltate de companiile: DAR Draxlmaier Automotive, cu „E-Mobility Transformation” (Transfomare in electro-mobilitate), premiat la categoria Business Excellence (Excelenta in afaceri); Bosch Group Romania, cu „University Cooperation Program” (Program de cooperare universitara), castigator la categoria Our employees - our success (Angajatii nostri- succesul nostru); E.ON Romania, cu „Energy in Schools” (Energie in scoli), in categoria Responsability for the future si Clariant Products Ro, cu „Producing advanced biofuels from agricultural residues” (Producerea de biocombustibili avansati din reziduuri agricole), la categoria Innovation and new technologies.
La competitie s-au inscris 68 de aplicatii, iar juriul a avut dificila misiune de a selecta castigatorii dintr-un numar mare de proiecte de foarte buna calitate. Este primul an in care AHK Romania acorda premii prin care sunt recunoscute si promovate eforturile si rezultatele obtinute de companii sau proiectele acestora.
Cei 20 de ani de activitate de succes au fost sarbatoriti de membrii AHK Romania impreuna cu invitati la nivel inalt de pe scena economica si politica din Romania si Germania.
Intr-un mesaj transmis AHK Romania cu aceasta ocazie, Ministrul Federal al Economiei si Protectiei Climatice, Robert Habeck, a remarcat faptul ca in ultimii 20 de ani relatiile economice bilaterale, dar si investitiile germane in Romania s-au dezvoltat foarte mult, economiile celor doua tari fiind extrem de strans legate. „Peste 7.500 de companii cu capital german sunt active in Romania. Acestea contribuie la dezvoltarea economica a tarii si sunt foarte apreciate ca angajatori. Iar pentru companiile germane, Romania este un amplasament investitional bun pentru inovatie si tehnologii ale viitorului. Acest lucru il arata proiectele recompensate astazi, la prima editia a premiilor economiei romano-germane”, a spus Habeck. El a mentionat si importanta colaborarii bilaterale pentru dezvoltarea si implementarea strategiei energetice a UE. „In acest sens sustinerea cooperarii paneuropene in tehnologii inovatoare este un element central pentru suveranitatea tehnologica pe continentul nostru. Si acest lucru devine, in vremuri ca acestea, pe zi ce trece tot mai important”, a adaugat oficialul german.
Robert Habeck s-a referit, de asemenea, la impactul obtinerii de catre Republica Moldova a statutului de tara candidata la Uniunea Europeana, si anume deschiderea de noi si interesante perspective economice. Acest lucru a fost facilitat si de AHK Romania, prin infiintarea Centrului de competente pentru Republica Moldova, cu rol in dezvoltarea relatiilor trilaterale intre companii din Republica Moldova, Romania si Germania.
La randul sau, Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a subliniat in mesajul sau ca modelele de succes ale companiilor germane sunt un bun exemplu care trebuie urmat si promovat. „Cresterea investitiilor straine directe cu peste 20% pe primul semestru al anului curent este un semn incurajator. Avem nevoie de politici publice axate pe performanta, care sa fie sprijinite de comunitatea de afaceri, pentru a sustine dezvoltarea Romaniei pe linia avantajelor competitive de care dispunem” a explicat seful statului in mesajul sau prezentat de consilierul prezidential Cosmin Marinescu. Avand in vedere situatia internationala, marcata de valori record ale inflatiei, preturi mari la energie, sincope de aprovizionare si volatilitatea pietelor, Presedintele Romaniei s-a referit si la lucrurile punctuale care se pot face in acest context, cum ar fi utilizarea sustenabila a resurselor precum si adaptarea strategiilor de investitii. In incheiere Presedintele Iohannis a afirmat: „Camera de Comert Romano-Germana a fost un partener activ, iar propunerile dumneavoastra [ale mediului de afaceri romano-german] au contribuit la bunul mers al economiei si la dezvoltarea unui mediu de afaceri robust si eficient. Am convingerea ca aceasta cooperare va continua si va doresc sa ramaneti si pe viitor acelasi partener de incredere, dinamic si implicat”.
Prezent la eveniment, Prim-Ministrul Romaniei, Nicolae Ciuca, a apreciat faptul ca aniversarea AHK de anul acesta sta sub semnul sustenabilitatii, o tema extrem de actuala in contextul economic si geopolitic. „Dezvoltarea sustenabila inseamna investitii nu doar in economie, inseamna investitii in educatie, in cercetare, in proiecte verzi, domenii pentru care exista interes si implicare efectiva la nivelul guvernului”, a spus el, adaugand ca cea mai mare parte a investitiilor prin PNRR merge catre astfel de proiecte. Primul Ministru a subliniat si faptul ca Germania este unul dintre cei mai mari investitori pe piata romaneasca avand o pondere de peste 19% din totalul exporturilor tarii.
„Pentru Guvernul Romaniei, AHK Romania reprezinta un partener de nadejde [...], nu este doar un ambasador al companiilor germane care activeaza in Romania, este si un real ambasador al Romaniei, care ajuta investitorii germani sa vina si sa dezvolte afaceri solide in tara noastra si pentru asta va multumesc”, a declarat Nicolae Ciuca. Premierul si-a aratat increderea ca numarul companiilor germane va creste, iar cooperarea bilaterala se va extinde, Romania avand potential de a deveni hub regional pentru productia, transportul si stocarea hidrogenului sau putand fi parte in viitoarele proiecte europene din domeniul microprocesoarelor. Un sprijin pentru mediul de afaceri, inclusiv pentru investitorii germani, este aderarea Romaniei la Spatiul Schengen: „Mesajul recent de sustinere a Cancelarului Olaf Scholz confirma ca suntem pregatiti sa ne asumam acest nou pas important de integrare in proiectul european, care le ofera cetatenilor nostri beneficiile unei piete unice dezvoltate, in care libera circulatie a persoanelor, bunurilor si serviciilor reprezinta un motor a dezvoltarii,” a afirmat Ciuca.
Ambasadorul Republicii Federale Germania in Romania, dr. Peer Gebauer (foto), a remarcat rolul important jucat de AHK Romania in povestea de succes a relatiilor economice dintre cele doua state: „Felicitari pentru cei 20 de ani de activitate extraordinara aici in Romania, atat in beneficiul germanilor, cat si al economiei romanesti”, a spus ambasadorul in deschiderea discursului sau. Pe langa investitiile germane deja existente in Romania, care au creat peste un sfert de milion de locuri de munca, alte mari investitii urmeaza sa fie realizate de catre companiile germane. Acest obiectiv este sustinut si de implicarea companiilor in activitati de formarea profesionala. „Se poate spune pe buna dreptate ca economia germana este in Romania un partener model”, a spus dr. Peer Gebauer. Pe de alta parte, si sprijinul acordat Ucrainei de catre Romania in contextul razboiului de la granitele sale a dovedit faptul ca Romania este un partener de incredere.
„Iar aceasta seriozitate nu este apreciata doar in mod abstract in Berlin sau in alte capitale europene. Recenta declaratie de sustinere a aderarii Romaniei la spatiul Schengen venita din partea cancelarului Scholz este o dovada clara in acest sens si totodata este expresia convingerii ca in vreme de criza nu ar trebui sa ne lasam divizati, ci dimpotriva, sa strangem randurile”, a afirmat ambasadorul Germaniei la Bucuresti.
Jubileul de 20 de ani al AHK Romania a fost pentru Volker Treier, seful Departamentului de Comert Exterior al Uniunii Camerelor de Comert si Industrie din Germania (DIHK), un bun prilej de a rememora atmosfera anilor 2000 din Europa, cand domina sentimentul general ca este mai bine impreuna decat separat: „Pentru extinderea Uniunii Europene economia a fost intotdeauna un motor esential si un element de legatura. Infiintarea reprezentantelor, delegatiilor si camerelor de comert germane din strainatate (AHK-uri) in regiunea Europei Centrale si de Sud este strans legata de campania neobosita de eliminare a barierelor comerciale si de intensificarea integrarii economice”. El a facut totodata o retrospectiva a reusitelor AHK Romania: de la schimburi comerciale in valoare de 4,5 mld. EUR in 2002, anul infiintarii, la 17,9 mld. EUR, dupa primii 10 ani de activitate, ceea ce inseamna o crestere de patru ori. Iar in anul 2021 volumul schimburilor comerciale crescuse de aproape opt ori comparativ cu 2002.
Intre reusitele celor 20 de ani de activitate a AHK Romania se numara si faptul ca Germania este acum principalul partener economic al Romaniei, cu schimburi comerciale in valoare de 35 mld. EUR si investitii de 11 mld. EUR, dupa cum a mentionat presedintele AHK Romania, Andreas Lier. El a enumerat principalele domenii pe care se concentreaza activitatea AHK: formare profesionala; sustenabilitate, adica eficienta energetica, energii regenerabile, managementul deseurilor, dezvoltarea oraselor; Curtea de Arbitraj, ca alternativa la procedura judiciara obisnuita; inovatia. In contextul economic global complicat, Andreas Lier priveste cu optimism catre viitor, luand ca atuuri oamenii, companiile performante, dar si vectorul energie (atat verde, cat si fosila): „Haideti sa jucam impreuna cartile, pentru o Romanie puternica intr-o Europa puternica si progresista”, a indemnat el.
„Suntem o comunitate mare si puternica, cu valori si principii comune in viata si in profesia noastra, dovada faptul ca astazi sarbatorim 20 de ani de prezenta in Romania”, a spus si directorul general AHK Romania, Sebastian Metz, in deschiderea festivitatii. El a adaugat ca in cei 20 de ani AHK Romania a construit „cu si pentru comunitatea de business” un spatiu in care relatiile economice bilaterale s-au dezvoltat extraordinar de dinamic. Elementul central in jurul caruia s-au concentrat si se concentreaza in continuare activitatile AHK este sustenabilitatea. „Doar asa relatiile de afaceri pot creste sanatos si pe termen lung. De aceea am ales sustenabilitatea ca tema pentru anul aniversar 2022 si organizam numeroase evenimente pe acest subiect in cursul acestui an”, a mentionat Metz.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter