Primaria municipiului Turda a marcat, la data de 4 aprilie a.c., inca o reusita, prin semnarea contractului de finantare europeana pentru proiectul intitulat „Restaurarea, punerea in valoare si introducerea in circuitul turistic a Castrului Legiunii a V-a Macedonica, Potaissa-Turda (CASTRUM)”, in valoare totala de 21.861.853,51 lei (circa 4,68 milioane de euro), dupa cum se arata intr-un comunicat al institutiei. Prin modernizarea acestui obiectiv de mare importanta, va fi creat un nou mare brand al Turzii, alaturi de Salina Turda.
Contractul de finantare a fost semnat de primarul municipiului Turda, Cristian Octavian Matei si de directorul general al Agentiei de Dezvoltare Nord-Vest, Marcel Bolos. De asemenea, a fost finalizata documentatia, in vederea demararii procedurilor de licitatie pentru proiectare si executie.
In cadrul proiectului vor fi realizate interventii cu rol de restaurare/reabilitare, conservare si protectie a materialului arheologic al Castrului Legiunii a V-a Macedonica de la Potaissa (astazi, Turda).
Vor fi amenajate si marcate la suprafata principalele drumuri din interiorul castrului (Via Pretoria, Via Principalis, Via Decumana) si va fi recreat circuitul perimetral (Via Sagularis), care va permite atat vizitarea castrului, cat si monitorizarea/intretinerea obiectivului. Pe circuitul de vizitare se vor crea locuri de odihna prevazute cu banci, pubele, cismele cu apa potabila si se vor amplasa panouri informative (cu prezentarea generala a castrului, sisteme de ilustrare grafica si indicatoare de traseu) in puncte-cheie ale drumurilor romane si in zonele de intersectie ale acestora. Se va realiza delimitarea (imprejmuirea) si valorificarea castrului ca obiectiv turistic.
Actiunile de cercetare si supraveghere arheologica pentru obiectivele afectate de interventii (Palestra, Via Pretoria, Via Principalis, Via Sagularis, Porta Decumana, Porta Principalis Dextra, Porta Principalis Sinistra, Thermae, bastionul de curtina si bastionul de nord-vest), care vor fi realizate conform specificatiilor istoricilor si expertilor restauratori, vor include cercetari arheologice preventive, supravegheri arheologice in stratul vegetal si supravegheri arheologice in zonele obiectivelor deja cercetate si conservate primar pentru interventii, se mai precizeaza in comunicat. Informatii suplimentare, la www.primariaturda.ro