In mai putin un an, Primaria Municipiului Bucuresti - PMB a demarat lucrari de consolidare si reabilitare pentru noua cladiri din centrul Capitalei. Anul acesta, municipalitatea va mai reabilita alte 20 de cladiri si va pune in siguranta 100 de imobile, informeaza un comunicat al edililor locali.
Primaria Municipiului Bucuresti, prin Compania Municipala Consolidari, a demarat lucrarile de punere in siguranta, consolidare si reabilitare la noua cladiri din centrul Capitalei, dupa cum sustin oficialii institutiei intr-un comunicat, dat publicitatii la 5 aprilie 2018.
"Asa cum am promis, acceleram programul de consolidari al Primariei Capitalei si facem tot ce tine de atributiile administratiei locale astfel incat, anul acesta, cat mai multe cladiri din centrul Capitalei sa fie reabilitate. In acest sens, am alocat 10 milioane de euro din bugetul municipalitatii pentru acest domeniu prioritar si am infiintat entitati clare, care sa actioneze rapid si eficient, pentru a recupera aproape 30 de ani de amanari. Iata ca una dintre companiile municipale atat de hulite de unii a reusit, in mai putin de un an, cat au reusit altii in zece!”, a declarat Gabriela Firea, primarul Municipiului Bucuresti.
Potrivit municipalitatii, actualmente se lucreaza la nu mai putin de noua cladiri care necesitau reparatii urgente, alte trei fiind in etapa finala de pregatire a documentatiilor. Totodata, pentru alte 20 de cladiri se intocmeste documentatia pentru expertizarea si proiectarea lucrarilor de interventie/consolidare. Mai mult decat atat, la inceputul anului in curs, s-a initiat si un alt program, prin care se vor pune in siguranta inca 100 de cladiri aflate in diverse stadii de degradare.
Concret, in aceasta perioada, au inceput lucrarile la patru cladiri situate in: Strada Baratiei nr. 50, Calea Mosilor nr. 215E, Strada Matasari nr. 44-260 si Strada Lipscani nr. 75.
De asemenea, sunt deschise santiere la alte cinci cladiri, dupa cum urmeaza:
- imobilele din Strada Blanari nr. 2, nr. 6, nr. 8 si nr. 10, imobile monument istoric, cuprinse in lista imobilelor expertizate tehnic incadrate in clasa I de risc seismic pericol public, construite in anul 1870.
- un alt imobil monument istoric la care au inceput lucrarile este cel de doua etaje plus mansarda, cu o suprafata de 2.622 mp, din str. Franceza nr. 30.
Alte trei imobile s-au preluat, in urma unei Hotarari de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare si consolidare, dupa cum urmeaza:
* Un imobil de cinci etaje din Strada Biserica Enei nr. 14, pentru care s-au intocmit documentatiile in vederea emiterii autorizatiei de construire si s-au facut demersurile, impreuna cu Serviciul Spatiul Locativ din Primaria Capitalei, pentru a muta, in perioada imediat urmatoare, proprietarii in locuintele de necesitate situate in Piata Natiunilor Unite;
* Un alt imobil de patru etaje din Strada Spatarului nr. 36, la care s-au intocmit documentatiile in vederea emiterii autorizatiei de construire si se efectueaza toate demersurile, impreuna cu Serviciul Spatiul Locativ din Primaria Capitalei, pentru a muta proprietarii in locuintele de necesitate situate in Piata Natiunilor Unite;
* Cladirea de sase etaje din Strada Stirbei Voda nr. 20 este in stadiul de reactualizare a proiectului, prin Compania Trustul de Cladiri Metropolitane (care are ca obiect de activitate si proiectarea).
De asemenea, in cadrul programului demarat la inceputul acestui an, se vor pune in siguranta alte 100 de cladiri aflate in diverse stadii de degradare. Este vorba despre acele cladiri ale caror elemente reprezinta un pericol pentru trecatori (balcoane, elemente ornamentale, tencuiala, acoperis etc).
In prezent, se lucreaza pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor de interventie si, dupa punerea in siguranta a acestor cladiri, urmeaza realizarea expertizelor si a proiectelor de consolidare, dupa cum explica edilii Capitalei. Informatii suplimentare, la www.pmb.ro