RO EN
Košík je prázdný

STAGNARE cronica a nivelului comenzilor interne pentru industrie

Accente
- Avansul modest din luna martie s-a topit din nou in aprilie. Cresterea slaba si fluctuanta sugereaza ca industria trece printr-o stare de stres si oboseala.
- Comenzile interne si pentru export s-au subtiat din nou.
- Costurile de productie raman ridicate, desi volumul productiei a scazut.
- Masa salariala a reactionat printr-o usoara contractie.
- Optimismul managerilor isi continua trendul descrescator.
Incepand din 2014, in fiecare luna, IRSOP si SNSPA intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, stocurile, angajarile si alti parametrii au crescut sau au scazut fata de luna precedenta. Un index bazat pe raportul net dintre raspunsuri semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.
Productia
- Volumul productiei a scazut cu 6 puncte de la 63 in martie la 57 in aprilie. Totusi, continua sa ramana in zona de crestere.
- Stocurile s-au contractat din nou ajungand la 42 de puncte, pe fondul scaderii productiei si a comenzilor.
Cererea
- Comenzile noi au scazut de la 61 in martie, la 58 in aprilie. Situatia din primele 4 luni ale anului curent seamana cu perioada similara de anul trecut. Aceasta sugereaza o stagnare cronica a nivelului comenzilor interne.
- Comenzile pentru export s-au redus si ele de la 55 in martie la 52 in aprilie. Exporturile par sa slabeasca mai puternic decat comenzile interne. Indicatorii sunt mai slabi, iar in primele 4 luni din 2019 cererea la export a fost usor mai scazuta decat in perioada similara de anul trecut.
- Importurile de materii prime s-au redus mai putin fata de luna precedenta, 54 in aprilie fata de 55 in martie, in schimb au scazut puternic la 52 de puncte in primele 4 luni fata de 59 in perioada ianuarie-aprilie 2018. Intrucat Barometrul masoara importurile de materii prime, scaderea drastica se explica prin instabilitatea comenzilor, slabirea exportului si cresterea preturilor la energie si la alte materii prime.
Forta de munca
- Numarul angajatilor s-a contractat la 48 de puncte fata de 51 in martie. Contractia rapida de la o luna la alta arata sensibilitatea masei salariale la oscilatiile cererii din industrie.
Costuri si venituri
- Costurile de productie au scazut la 68 fata de 70 in martie, pe fondul reducerii volumului de productie. Dar preturile de productie raman ridicate si vor continua sa afecteze preturile de desfacere.
- Preturile incasate de firme pentru produsele lor au scazut usor de la 62 in ianuarie, 58 in februarie, 59 in martie si 57 in aprilie. Scaderea se explica in special prin reducerea si instabilitatea cererii.
Asteptarile
- Managerii devin treptat tot mai putin optimisti. In ianuarie, Indicatorul sintetic de incredere in viitor avea 70 de puncte. In aprilie a ajuns la 63. Scaderea asteptarilor de la o luna la alta semnaleaza ca managerii nu cred in posibilitatea unor redresari pe termen scurt si mediu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter