RO EN
Košík je prázdný

SIERRA QUADRANT: Companiile conserva resursele si aleg dezintermedierea in 2019

Intr-o economie vulnerabila, pe fondul lipsei investitilor pe termen mediu si lung si a instabilitatii fiscale, multe dintre companii au ales in 2019 sa isi conserve resursele financiare, mergand pe dezintermediere, iar efectele se vor vedea in slabirea unor lanturi comerciale, cu efecte directe in scaderea numarului companiilor si cresterea numarului firmelor inchise, a cazurilor de insolventa si faliment, estimeaza expertii de la Sierra Quadrant.
In 2019, economia romaneasca se pregateste de vremuri tulburi. Instabilitatea fiscala, deprecierea cursului euro, criza din piata fortei de munca si limitarea accesului la finantare s-au tradus intr-o scadere semnificativa a apetitului pentru business, ce se va resimti in mod semnificativ din a doua parte a anului, arata o analiza Sierra Quadrant.
,,Primele semne negative se vad deja in sectorul constructiilor, acolo unde scaderea cererii a determinat inghetarea multor investitii, si in comert, unde accentuarea blocajului financiar a facut ca multe firme sa intre in dificultate’’, spun expertii.
Compania estimeaza, astfel, ca din aceste sectoare vor veni, in acest an, si cele mai multe probleme.
,,Numarul suspendarilor de activitate si al dizolvarilor de companii va continua sa creasca, din a doua parte a anului, posibil cu 20%, multi dintre investitori cautand sa isi protejeze capitalul in fata accentuarii provocarilor in economie. Daca criza economica din 2009 a prins multi investitori vulnerabili, cu investitii si linii de finantare asumate, in acest an mare parte dintre ei vor alege sa isi conserve lichiditatile, in speranta ca vor exploata la maximum oportunitatile generate de o potentiala noua criza’’, afirma analistii Sierra Quadrant.
Rarefierea mediului de business este confirmata de datele de la Oficiul National al Registrului Comertului.
Potrivit datelor ONRC, in 2018 si-au suspendat activitatea 18.038 firme, in crestere cu 10,12% fata de anul anterior, iar 34.358 de firme au fost dizolvate, cu 10,13% mai multe decat in 2017. In ianuarie 2019, au fost suspendate 1664 de firme, iar alte 2500 au fost dizolvate.
In acelasi timp, statistica indica o mentinere aproape pe acelasi nivel a numarului firmelor radiate, in jurul nivelului de 80.000 in 2018, si a insolventelor, in jurul nivelului de 8300. In plus, numarul SRL-urilor nou infiintate s-a redus cu peste 4000 anul trecut, la 94.244, fapt care reflecta o descurajare a antreprenoriatului.
,,Datele statistice arata ca, dupa cativa ani in care problemele marilor companii au fost in prim-plan (vezi zecile de cazuri rasunatoare de insolventa si faliment), cu pierderi financiare semnificative propagate pe intregul lant economic, in ultimii trei ani problemele financiare tind sa se extinda in sectorul IMM-urilor, care reprezinta peste 90% din economie. Dovada ca, daca numarul firmelor insolvente cu o cifra de afaceri de peste 0,5 milioane de euro a ramas stabil, la 540, cel al firmelor cu afaceri sub acest nivel a crescut semnificativ’’, afirma expertii Sierra Quadrant.
Coface estima recent, intr-un studiu, ca numarul de insolvente va creste in 2019 cu 6%, fata de 2018.
,,Prognoza s-ar putea confirma daca semnalele de incetinire a business-ului se vor confirma in a doua parte a anului, pe fondul posibilei inrautatiri a cadrului macro-economic la nivel international’’ afirma analistii de la Sierra Quadrant.
Potrivit studiului, cele mai multe firme aflate intr-o situatie de risc s-au inregistrat, anul trecut, in domeniile cele mai active din economie, atat ca numar de companii cat si ca valoare a cifrei de afaceri.
Astfel, cel mai mare numar de insolvente s-a inregistrat in 2018 in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor, respectiv 2.606 (minus 7,69%), urmat de constructii (1277), industria prelucratoare (974), hoteluri si restaurante (629) si transport si depozitare (564).
In ceea ce priveste suspendarile de activitate, cele mai multe cazuri au fost, anul trecut, in comert (5609), in crestere cu 17% fata de anul precedent, domeniu urmat de alte activitati de servicii (1625), activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (1490), constructii (1362) si industria prelucratoare (1225).
In ceea ce priveste dizolvarile, cele mai multe s-au inregistrat in comertul cu ridicata si cu amanuntul, repararea autovehiculelor si motocicletelor (10788), in crestere cu 12% fata de anul precedent, sector urmat de constructii (3264), cu un avans de aproape 10% si de activitatile profesionale, stiintifice si tehnice, cu 3075 de cazuri.
In primele doua luni din 2019, potrivit datelor ONRC, au fost inregistrate 28.958 de companii si PFA, in crestere cu aproape 30% fata de perioada similara din 2018. Peste 13.500 de firme au fost radiate, mai mult de 3000 si-au suspendat activitatea, 986 au intrat in insolventa, iar alte peste 5500 au fost dizolvate. Toate cifrele arata mai bine decat in primele doua luni din 2018.
,,Primavara aduce, de regula, un reviriment, insa conditiile de business nu mai par a mai fi atat de favorabile ca in anii precedenti’’ afirma analistii de la Sierra Quadrant.
Tu cu cine faci business?
Intr-o economie in care creditul furnizor s-a extins ingrijorator de mult, firmele insuficient capitalizate cad prada blocajului financiar, neincasarea unor facturi intr-un termen optim ducand la suspendarea activitatii, afirma expertii.
Potrivit studiului, in eventualitatea unei noi crize, mediul de afaceri ar fi mult mai vulnerabil, fiind mai indatorat si mai sensibil la aparitia unor socuri financiare.
Un sondaj realizat in acest an de Banca Nationala, in randul companiilor care au aplicat in vederea contractarii unui credit in ultimele 12 luni, arata ca printre dificultatile majore intampinate in accesarea finantarii de la banci si/sau IFN, in topul clasamentului se afla cerintele privind valoarea sau tipul garantiei, nivelul prea ridicat al dobanzilor si comisioanelor, clauzele contractuale, dar si birocratia.
Dincolo de blocajul financiar, multe dintre firmele ajunse in criza nu au planuri de investitii bine conturate, cu strategii de risc, iar daca le au, acestea nu tin cont de realitatile din economie. Iar mare parte din vina o poarta slaba pregatire economica a investitorilor.
,,Sunt prea multi cei angrenati in business care actioneaza din impuls, din fler, si prea putin pe considerente solide, economice. Asa se ajunge la investitii peste posibilitati in cladiri, masini etc. sau la acordarea excesiva de dividende fara a tine cont de dinamica financiara a afacerilor”, afirma expertii.
Cum ne protejam de firmele vulnerabile? Potrivit Sierra Quadrant, este esential sa te informezi din timp cu privire la dinamica afacerilor partenerilor.
,,Informatia este esentiala in afaceri. Utilizand servicii de management al riscului comercial, veti afla din timp daca partenerul respectiv prezinta o situatie financiara solida. Pe de alta parte, este necesara o mai buna estimare a dimensiunii afacerii, multe companii intrand in insolventa pentru ca si-au supraestimat veniturile, au avut asteptari mult prea optimiste legate de potentialul economic al industriei, al locatiei sau al partenerilor, furnizori si clienti. Nu in ultimul rand, este nevoie, ca investitor, sa te asiguri ca angajatii tai au educatia economico-financiara necesara pentru a conduce business-ul pe profit. Si, de asemenea, este esential sa te informezi continuu despre dinamica climatului investitional”, afirma expertii.
Sierra Quadrant este una dintre primele 10 societati de profil din tara, specializata pe lucrari de administrare si lichidare dificile si complexe, caracterizate prin patrimoniu mare.
In cei 10 ani de activitate, compania a finalizat peste 650 de proceduri de faliment si lichidare. Printre dosarele gestionate de Sierra Quadrant se afla Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), Letea SA Bacau, Servicii Energetice Moldova SA, Donau Chem, Compania de Navigatie Fluviala Giurgiu NAV S.A., Teleferic SA, Rombet SA si GA-PRO-CHEMICALS S.A.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter