RO EN
Košík je prázdný

ROMANIA: Crestere economica puternica, insa in curs de incetinire

Cresterea PIB-ului real a continuat si in 2017, determinata de cresterea consumului privat, impulsionat la randul sau de o politica fiscala expansionista. Se estimeaza ca cresterea PIB-ului real va incetini in 2018, dar va ramane robusta. Piata muncii se asteapta sa ramana rigida pe parcursul orizontului de prognoza. Inflatia a crescut la sfarsitul anului 2017 si prognoza arata ca va continua sa creasca, in continuare, in 2018, inainte de a se tempera, intr-o oarecare masura, in 2019. Se preconizeaza ca deficitul bugetar va creste semnificativ, in mare parte din cauza majorarilor salariale din sectorul public. Acestea sunt principalele concluzii pentru Romania din cadrul previziunilor economice de primavara, publicate de Comisia Europeana joi, 3 mai.
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vami, a afirmat: „Europa se bucura in continuare de o crestere economica solida, care a ajutat la reducerea somajului la cel mai mic nivel din ultimii zece ani. Investitiile sunt in crestere, finantele publice se imbunatatesc, iar deficitul public din zona euro urmeaza sa scada la doar 0,7% din PIB in acest an. Cel mai mare risc pentru aceasta perspectiva optimista este protectionismul, care nu trebuie sa devina noua norma, deoarece nu ar face altceva decat sa ii afecteze pe aceia dintre noi pe care trebuie sa ii protejam.”
Pe ansamblul Uniunii, ratele de crestere inregistrate in UE si in zona euro au depasit asteptarile din 2017, atingand cel mai inalt nivel din ultimii 10 ani, si anume 2,4%. Se asteapta ca aceasta crestere sa isi mentina ritmul sustinut in 2018 si sa incetineasca usor in 2019, rata ei fiind estimata la 2,3% si, respectiv, la 2,0% atat in UE, cat si in zona euro. Consumul privat este in continuare puternic, iar exporturile si investitiile au inregistrat cresteri. Rata somajului continua sa scada, situandu-se in prezent aproape la nivelurile din perioada anterioara crizei. Economia este insa mai expusa factorilor de risc externi tot mai puternici si cu un caracter negativ mai pronuntat. O crestere economica solida favorizeaza reducerea in continuare a deficitului si a datoriei publice, precum si o imbunatatire a conditiilor de pe piata muncii. In prezent, deficitul consolidat pentru zona euro este mai mic de 1% din PIB, preconizandu-se ca, in cursul acestui an, va scadea sub 3% in toate statele membre din zona euro.
Context
Previziunile economice de primavara se bazeaza pe o serie de ipoteze tehnice referitoare la evolutia cursurilor de schimb, a ratelor dobanzilor si a preturilor produselor de baza, intemeiate pe informatiile disponibile pana la data de 23 aprilie. Pentru toate celelalte date integrate in previziuni, inclusiv ipotezele referitoare la politicile publice, acestea iau in considerare informatiile disponibile pana la data de 23 aprilie, inclusiv. Cu exceptia cazului in care politicile sunt anuntate in mod credibil si sunt detaliate in mod corespunzator, proiectiile pornesc de la ipoteza ca nu se modifica nimic la nivelul acestora.
In acest an, Comisia Europeana a revenit la publicarea, in fiecare an, a doua seturi de previziuni cuprinzatoare (in primavara si in toamna) si a doua seturi de previziuni intermediare (in iarna si in vara), in locul celor trei (de iarna, primavara si toamna) pe care le-a publicat in fiecare an incepand din 2012. Previziunile intermediare examineaza evolutia anuala si trimestriala a PIB-ului si evolutia inflatiei pentru anul in curs si pentru anii urmatori pentru toate statele membre si pentru zona euro, precum si datele consolidate la nivelul UE. Urmatoarele previziuni economice ale Comisiei Europene vor fi previziunile economice intermediare din vara anului 2018, care vor fi publicate in luna iulie.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter