RO EN
Košík je prázdný

RAPORT AMCHAM: Este nevoie de investitii in dezvoltarea infrastructurii critice

Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) semnaleaza nevoia unui plan coerent de investitii de impact pe termen lung, fundamentat pe baze sustenabile si politici vizionare, pentru a creste potentialul de dezvoltare economica a Romaniei, fara a pune in pericol echilibrele macroeconomice.
“Se impune o schimbare de abordare a cresterii economice, in sensul trecerii de la o abordare cantitativa la una calitativa, care sa reflecte modul in care cetatenii si companiile resimt progresul economiei. Calitatea vietii, puterea de cumparare, calitatea infrastructurii si a serviciilor publice devin mai importante ca expresie bunastarii intr-o economie,” a declarat Anda Todor, Presedintele AmCham Romania.
Conform analizei Investitiile - Coloana vertebrala pentru o dezvoltare economica sustenanbila a Romaniei, elaborata de experti din cadrul comunitatii AmCham Romania, pentru a transfera bunastarea la nivelul cetatenilor este nevoie de investitii publice si private, prin accelerarea absorptiei fondurilor UE, atragerea de investitii straine, dezvoltarea pietei de capital, prin stimularea cererii si ofertei.
“Recomandam crearea si asumarea unui Plan national de investitii, dupa modelul Planului de investitii pentru Europa, lansat in 2014 de Comisia Europeana. Un astfel de plan ar trebui sa cuprinda, asemenea celui european, un pilon de stabilire si finantare a investitiilor strategice pentru Romania, in special din sectorul public. Crearea unui astfel de Plan de investitii ar reprezenta un proiect national demn de celebrarea centenarului de la Marea Unire, dar si un preambul excelent pentru preluarea de catre Romania a Presedintiei Consiliului UE in 2019,” a declarat Daniela Nemoianu, Vice-Presedinte AmCham Romania, intarind concluziile raportului.
Raportul trece in revista conditiile ce favorizeaza investitiile cu impact pe termen lung in contextul competitiei globale accelerate pentru capital, si identifica domeniile cu potenital investitional ridicat pe care Romania trebuie sa le dezvolte cu prioritate.
“Asigurarea predictibilitatii si transparentei cadrului legislativ si fiscal, eliminarea incertitudinilor de ordin birocratic, administrativ si legislativ, modernizarea si dezvoltarea infrastructurii critice, politici economice avansate si calibrate pentru reducerea decalajului dintre regiuni si punerea in valoare a capitalului autohton sunt conditii fundamentale care pot determina decisiv evolutia economiei romanesti,” a punctat Radu Florescu, Vice-Presedinte AmCham Romania
Cu privire la politicile de incurajare a investitiilor, raportul lansat de AmCham Romania, subliniaza importanta facilitarii unui proces eficient de intalnire intre cererea si oferta de capital, inclusiv prin stimularea asumarii de riscuri directe, intr-o maniera sustenabila, in randul celor care detin economii sau capitaluri de investit.
“Consideram necesare acordarea de stimulente pentru economisirea pe termen lung, pentru asigurarea protectiei financiare a persoanelor si familiilor si incurajarea de noi forme de intermediere financiara, completate de intensificarea eforturilor de educatie financiara, capitol la care populatia Romaniei este din pacate inca deficitara in comparatie cu tarile din Uniunea Europeana” a declarat Ciprian Ladunca, Trezorier AmCham Romania, referindu-se la recomandarile raportului cu privire la dezvoltarea pietei de capital din Romania.
Prin acest raport care propune un cadru conceptual de abordare a investitiilor si a rolului pe care acestea il au intr-o economie, AmCham Romania isi propune sa aduca in actualitatea dezbaterii publice pe teme economice subiectul investitiilor, avand in vedere ca doar un proces investitional coerent poate asigura crestere economica sustenabila pentru Romania si bunastare pentru romani.
Despre AmCham Romania
Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) este de 25 de ani intre cele mai reprezentative asociatii ale comunitatii de afaceri din Romania, fiind recunoscuta drept un promotor al dialogului public-privat pe teme ce privesc mediul de afaceri, politicile publice cu impact asupra economiei, competitivitatea Romaniei sau dinamica relatiilor comerciale intre SUA si Romania. Misiunea AmCham Romania este de a oferi membrilor sai o platforma profesionista de interactiune, colaborare, schimb de bune practici si promovare in scopul dezvoltarii afacerilor si legaturilor comerciale, precum si de a reprezenta prioritatile companiilor afiliate, pe subiecte de interes comun, in relatia cu autoritatile romane.
In prezent, cele peste 430 de companii americane, multinationale si romanesti membre ale comunitatii AmCham Romania, fac posibila implicarea AmCham in promovarea prioritatilor economice pentru multe domenii de activitate, prin grupuri de lucru specializate, precum: Guvernanta Corporatista, Concurenta si Ajutor de Stat, Educatie, Energie, Fiscalitate, Fonduri Europene, Achizitii Publice si Partneriat Public-Privat, IT, Infrastructura, Mediu, Piata Muncii, Piata de Capital, Macroeconomie, Real-Estate si Turism. Prin eforturi sustinute de-a lungul a 25 de ani de activitate, AmCham Romania a contribuit la procesul de modernizare si imbunatatire a cadrului legislativ si fiscal din Romania, prin expertiza membrilor pusa la dispozitia decidentilor, prin promovarea celor mai bune practici in domeniu utilizate la nivel international si prin recomandarile de masuri necesare pentru cresterea competivitatii economice a Romaniei.
Valorile de integritate, profesionalism, transparenta si obiectivitate care au ghidat activitatea organizatiei in toate aspectele sale, au contribuit la increderea si reputatia de care AmCham se bucura in randul membrilor, a comunitatii de afacerii in general, dar si in randul decidentilor si partenerilor de dialog. Pentru companii, afilierea la AmCham reprezinta o expresie a angajamentului si responsabilitatii fata de calitatea climatului investional in care activeaza, precum si fata de contributia la evolutia socio-economica a Romaniei in ansamblu.
Conexiunea cu mediul de afaceri international este asigurata prin acreditarea AmCham Romania de catre Camera de Comert a SUA, si afilierea la reteaua europeana a Camerelor de Comert Americane. In plan intern, AmCham Romania se bucura de buna colaborare institutionala cu Ambasada Statelor Unite la Bucuresti, si face parte din platforme de consultare precum Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei alaturi de alte organizatii partenere din mediul asociativ care urmaresc obiective comune. Pentru brosura privind investitiile, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter