RO EN
Košík je prázdný

IASI: Bugetul municipiului prevede investitii de minimum 213 milioane de lei

Bugetul general al Municipiului Iasi pentru anul 2018 a fost aprobat in unanimitate de Consiliul Local, reunit in sedinta extraordinara, la data de 19 februarie 2018, dupa cum informeaza un comunicat al institutiei. Documentul, care a fost conceput inclusiv in baza celor peste 4.000 de propuneri venite de la cetateni si a cinci dezbateri publice organizate saptamanile trecute la Palatul Roznovanu, a fost dezbatut timp de peste doua ore.
Bugetul general al Municipiului Iasi are o valoare totala de aproape 848 de milioane de lei, cu un buget al institutiilor publice finantat partial sau integral din venituri proprii de investitii de 213 milioane de lei, dupa cum se mai arata in comunicat.
„Este un buget rezonabil in contextul actual, cu un deficit de aproximativ 12 milioane de euro in urma reducerii unor venituri ca urmare a «revolutiei fiscale», dar cu o apropiere mai aparte fata de necesitatile actuale ale Municipiului Iasi, asa cum au reiesit ele din dezbaterile publice”, a apreciat primarul Mihai Chirica.
Multe amendamente au fost luate in considerare
Amendamentele depuse in sedinta de plen de consilierii locali PNL la proiectul bugetului au vizat acordarea unor burse scolare mai mari (propunere care a ramas in analiza municipalitatii), dotarea tuturor salilor de clasa cu videoproiectoare (caz in care va urma o analiza pentru a afla nevoile scolilor), transformarea zonei C. A. Rosetti intr-un parc (propunerea fiind completata si cu realizarea unei piste de schi; municipalitatea intentioneaza sa depuna un proiect finantat din fonduri europene in acest sens), realizarea unui drum de acces catre aeroport (proiectul fiind inclus deja in buget), realizarea proiectului tehnic pentru o Sala Polivalenta in zona Moara de Vant (proiect aflat in desfasurare; consilierii si-au luat angajamentul sa aprobe Planul Urbanistic Zonal), reactualizarea Planului Urbanistic General (proiect aflat in desfasurare), realizarea unui studiu privind identificarea de terenuri in vederea realizarii de supra- si subtraversari pentru pietoni pe axa Pacurari - Independentei - Elena Doamna - Tudor Vladimirescu - Calea Chisinaului (primarul Mihai Chirica completand propunerea cu studierea unor alternative pentru utilizarea transportului alternativ) si realizarea unui skate park (proiectul fiind in curs, fiind implicate si companii private si cautandu-se un amplasament potrivit).
Alte amendamente au vizat demararea licitatiilor pentru realizarea de parcari in zonele Musatini si Tabacului si concesionarea a minimum trei spatii centrale cu acelasi scop (propunere avuta in vedere si de municipalitate), achizitia si montarea a 25 de parcometre „inteligente” (in proiectul bugetului este inclusa suma de 490.000 de lei in acest scop), dotarea cu aparate de aer conditionat a mai multor mijloace de transport in comun (Compania de Transport Public va continua proiectul de modernizare a mijloacelor din dotare, investitiile pentru sezonul rece vizand sistemele de incalzire), transformarea caminului de la fostul Liceul Tehnologic „Anghel Saligny” intr-un incubator de afaceri (propunere agreata de conducerea primariei) si introducerea sistemului de abonamente anuale pe mijloacele de transport in comun (va intra in dezbaterea publica privind politica de abonamente si de tichete a Companiei de Transport Public).
Un alt amendament care a iscat discutii a vizat introducerea bugetarii participative. Primarul Mihai Chirica a anuntat ca ar dori ca un astfel de proiect sa fie realizat impreuna cu societatea civila si ca ar putea sa obtina finantare prin intermediul programului de finantari nerambursabile pentru societatea civila (in conformitate cu Legea nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general).
Consilierii PMP au solicitat realizarea de reparatii si modernizari la mai multe obiective ale Spitalului Spitalul Clinic Judetean de Urgenta „Sf. Spiridon” (propunere agreata de municipalitate), realizarea unui centru medico-social in vederea degrevarii aglomeratiei de la Unitatea de Primire Urgente a aceluiasi spital (proiect care a fost preluat in sarcina de Directia de Asistenta Comunitara), realizarea unui pod peste raul Vamasoaia (proiect prins in buget) si modernizarea spatiilor destinate depozitarii gunoiului menajer (proiect de care se vor ocupa societatile din subordinarea municipalitatii).
De asemenea, consilierul independent Andrei Postolache a solicitat realizarea unui studiu in vederea imbunatatirii transportului cu bicicleta in zona podului Tudor Vladimirescu si in alte intersectii. Edilul-sef a anuntat ca municipalitatea va realiza un studiu privind o solutie pentru transportul cu bicicleta, in general.
Bugetul - structurat pentru a permite sustinerea functionarii optime a municipiului
Sustinerea functionarii optime a orasului reprezinta capitolul esential al bugetului municipiului Iasi pe anul 2018. La acest capitol se au in vedere continuarea si inceperea de noi lucrari de modernizare a strazilor din diferite zone ale orasului. Astfel, vor fi alocate 13 milioane de lei pentru continuarea lucrarilor de reparare si modernizare pe sos. Barnova, str. Smardan, bd. Primaverii, str. I. C. Constantineanu, str. P. Vancea, str. Mosu, str. Ogorului, str. Cazarmilor, str. Iancu Bacalu, str. Sf. Andrei, str. Tanasescu, fundac Bucium, fundac Paun, fundac Socola, str. Ralet, str. Pallady si str. M. Kogalniceanu.
De asemenea, 8,32 milioane de lei reprezinta bugetul alocat in acest an, dintr-un necesar total de 46,66 milioane de lei, pentru initierea unor noi lucrari de modernizare pe aleea T. Neculai, aleea Strugurilor, str. Strugurilor, sos. T. Neculai, sos. Iasi - Voinesti, str. Viticultori, supralargirea bd. T. Vladimirescu, str. Transilvaniei, str. Olteniei, str. Bucovinei, str. Semanatorului, precum si pe alte strazi din Municipiul Iasi cu indicatorii tehnico-economici aprobati.
Reabilitarea infrastructurii in zona industriala - Splai Mal Drept Bahlui va beneficia de o alocare bugetara de 3,69 milioane de lei, iar continuarea proiectarii si executiei de strazi are rezervata suma de 49,2 mii lei. Bugetul general prevede si alocarea a 605 mii de lei pentru proiectarea si executia de lucrari referitoare la „Banda suplimentara de circulatie pentru directia sos. Arcu - str. Pacurari, adiacent Pasaj Octav Bancila”.
Trotuare, alei, spatii de joaca, parcuri si utilitati de calitate
In urma procedurilor de achizitie publica derulate in anul 2017 a fost incheiat contractul de modernizare de trotuare si alei pietonale in cartiere, pentru o suprafata de 200.000 metri patrati, investitia totala fiind estimata la 22,8 milioane de lei si urmand sa fie derulata pana in 2020. Bugetul pe acest an prevede finantarea acestor lucrari cu suma de 6 milioane de lei, dupa ce in 2016 au fost executate lucrari de 3,4 milioane de lei, iar in 2017 de 4,9 milioane de lei.
Alte investitii in infrastructura prevazute in bugetul din anul 2018 privesc reabilitarea pasarelei metalice din zona Garii Iasi Nord, cu o alocare financiara de 3,5 milioane de lei, amenajarea de parcari, achizitionarea de parcometre si proiectarea unor pasaje supraterane in zona Podu Ros.
Bugetul din 2018 va sustine continuarea programului de reparare si modernizare a spatiilor de joaca pentru copii, 93 de amplasamente fiind incluse intr-un proiect in valoare de 13,98 milioane lei, dar si de modernizare a parcurilor si spatiilor verzi din cartiere. Investitiile in achizitionarea de mobilier urban se ridica la 800 de mii de lei, in timp ce lucrarile la sistemul integrat de supraveghere video pentru cresterea sigurantei sociale si prevenirea criminalitatii in spatiile publice ale Municipiului Iasi vor fi finantate, in acest an, cu 500 de mii de lei, dintr-un total estimat la 50 de milioane de lei.
Modernizarea transportului public, extinderea iluminatului public, reabilitarea sistemului de termoficare, conectarea zonei Cicoarei la infrastructura urbana reprezinta alte domenii de interes major pentru municipalitate, bugetul prevazand sume importante pentru lucrarile care vor fi executate in acest sens.
Fonduri pentru educatie, sanatate si sport
In acest an, 36 de proiecte vor viza sustinerea performantei in educatia ieseana prin alocari bugetare consistente in infrastructura scolara, valoarea totala a acestora ridicandu-se la 12,9 milioane de lei, dupa cum se mai precizeaza in comunicatul edililor locali. Dintre cele mai importante investitii se remarca lucrarile de consolidare si dotare ale Colegiului National „M. Eminescu” si Scolii „M. Kogalniceanu”, unde vor fi alocate 2,9 milioane de lei, extinderea Gradinitei PP1 (800 mii lei), amenajarea unei crese si gradinite in str. Ciurchi nr. 111 (800 mii lei), proiectarea si executia lucrarilor la cantina si corpul de invatamant ale Liceului Pedagogic „Vasile Lupu” (un milion de lei), reparatii capitale si reabilitare termica la Scoala „Veronica Micle” (430 mii lei). De asemenea, vor fi alocate fonduri pentru ajutoare, burse si premii pentru elevii ieseni.
Bugetul din 2018 prevede continuarea investitiilor in modernizarea unitatilor medicale din subordinea municipalitatii. Spitalul Clinic de Recuperare va primi 2,79 milioane de lei pentru diverse lucrari de reparatii si de amenajare, iar Spitalului Clinic „C. I. Parhon” ii sunt rezervate 9,96 milioane de lei pentru dotari, reabilitari si modernizari, din care 2 milioane de lei in acest an. De asemenea, 300 de mii de lei sunt pregatiti pentru proiecte, studii, avize, taxe PUZ referitoare la construirea Spitalului Regional de Urgenta.
In sfera sociala, asigurarea de utilitati si sistematizare verticala pentru construirea de locuinte destinate tinerilor specialisti din sanatate va beneficia de 173 de mii de lei, in timp ce doua milioane de lei vor merge catre proiectul de construire a 72 de locuinte pentru tineri, in zona Gradinari.
Asigurarea conditiilor pentru practicarea activitatilor sportive este prioritara pentru municipalitate, acest lucru reflectandu-se in alocarea in acest an a fondurilor pentru inceperea unui program in valoare de 6,17 milioane de lei, ce vizeaza modernizarea a 17 terenuri de sport in incinta unitatilor scolare. Proiectele, studiile si taxele necesare construirii noii Sali Polivalente vor fi finantate cu suma de 600 de mii de lei. De asemenea, actuala Sala Polivalenta va cunoaste noi modernizari, prin achizitia unui sistem de pardoseala flotanta si montarea unei noi tabele de marcaj, la un cost de 480 de mii de lei.
Marcarea Centenarului si fondurile europene
Proiectele culturale si cele cu finantare europeana isi regasesc suportul financiar si in bugetul din 2018.
„In acest sens, pe langa programul Centenar, avem o serie de investitii cu finantari atat de la bugetul local, cat si de la bugete ale altor institutii finantatoare, in special nerambursabile, in care vom cuprinde Palatul Braunstein, Manastirea Frumoasa, Baia Turceasca, respectiv Casa Berthelot, Cinematograful Trianon, instalarea statuii Regelui Ferdinand I si construirea catargului pe care va fi arborat drapelul national, cel mai inalt din aceasta regiune. Prin aceste proiecte vrem sa punctam rolul nostru in aducerea in constiinta publica a celor mai importante momente din istoria romanilor. O a doua linie directoare, la fel de importanta ca si prima, o reprezinta continuarea proiectelor cu finantare europeana, deosebit de importanta pentru noi, in conditiile in care reducerea veniturilor din impozitul pe venit a agravat situatia financiara a oraselor mari. Avem numeroase proiecte, o parte le-am enuntat anterior, la care se adauga proiectele finantate in cadrul componentei de mediu, cele care sunt in desfasurare si pe care continuam sa le finantam si pe anul in curs, de reabilitare a retelelor de termoficare. De asemenea, avem in vedere continuarea investitiilor pe axele prioritare pe care tocmai le-am pornit, pe sanatate, dar si pe Axa prioritara 4 din Programul Operational Regional”, a subliniat primarul Mihai Chirica.
De exemplu, consolidarea Palatului Braunstein va atrage de la bugetul pe acest an suma de 10 milioane de lei, proiectarea si executia drapelului national - 720 de mii de lei, reabilitarea Manastirii Frumoasa - 225 de mii de lei reprezentand cofinantarea locala, iar reabilitarea Pietei Teatrului National „Vasile Alecsandri” - 890 de mii de lei. Informatii suplimentare, la www.primaria-iasi.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter