RO EN
Košík je prázdný

PMB: Parteneriat romano-japonez pentru modernizarea SACET

Primaria Municipiului Bucuresti, reprezentata de primarul Capitalei, Gabriela Firea, a incheiat la data de 21 decembrie 2017, cu presedintele firmei japoneze Itochu Corporation, Hiroyuki Tsubai, un Memorandum de Intelegere privind crearea unui parteneriat cu scopul modernizarii Sistemului Centralizat de Alimentare cu Energie Termica (SACET) al Municipiului Bucuresti. Tot ca semnatar, din partea romana, a fost prezent si ministrul Energiei, Toma Petcu. La intalnire au participat si reprezentantii Ambasadei Japoniei la Bucuresti. Finantarea investitiei va fi asigurata dintr-un imprumut acordat de Guvernul Japonez, dupa cum se arata intr-un comunicat al PMB.
„Prin semnarea acestui memorandum, Itochu Corporation se angajeaza ca, in primul trimestru al anului 2018, sa elaboreze un studiu de fezabilitate prin care sa se propuna introducerea in SACET Bucuresti a unor tehnologii de varf la nivel mondial de producere eficienta a energiei termice necesare incalzirii si alimentarii cu apa calda menajera a populatiei Capitalei. Pe langa eficientizarea serviciului public de alimentare cu caldura a populatiei Capitalei, aceste noi tehnologii, cu o valoare a investitiei estimata actualmente la peste 100 milioane de euro, vor contribui si la reducerea semnificativa a impactului termocentralelor din Bucuresti asupra mediului inconjurator, atat in ceea ce priveste emisiile poluante, cat si a gazelor cu efect de sera”, a declarat Gabriela Firea.
La randul sau, ministrul Energiei a precizat: "Asa cum am mai afirmat in repetate randuri, avem o colaborare foarte buna cu Primaria Capitalei si ma bucur ca, in sfarsit, dupa 30 de ani, exista la nivelul municipalitatii o strategie energetica si o viziune unitara, pe termen lung, in acest domeniu esential pentru Bucuresti. Imi doresc ca evaluarea pachetului de actiuni a ELCEN sa fie finalizata cat mai rapid, astfel incat municipalitatea sa poata prelua aceasta entitate, pentru ca reprezinta un act de normalitate si eficienta ca aceeasi autoritate sa gestioneze atat productia, cat si transportul si distributia energiei termice”. Totodata, Toma Petcu a dat asigurari ca, si dupa finalizarea procesului de preluare a ELCEN de catre PMB, institutia pe care o conduce va pune la dispozitia municipalitatii echipe de specialisti pentru rentabilizarea sistemului.
In acelasi timp, presedintele firmei japoneze Itochu Corporation, Hiroyuki Tsubai, a declarat: „Semnarea acestui memorandum reprezinta un prim pas important in viitoarea colaborare cu Municipalitatea Bucurestiului si sper ca toate aceste masuri ce se doresc a fi implementate de semnatarii documentului sa contribuie la modernizarea cat mai rapida a serviciilor destinate bucurestenilor”.
Potrivit PMB, acest studiu va lua in considerare si va urmari incadrarea propunerilor in liniile directoare ale “Strategiei de alimentare cu energie termica in sistem centralizat a consumatorilor din Municipiul Bucuresti”, aprobata in acest an de Consiliul General al Municipiului Bucuresti. Implementarea solutiilor japoneze va fi analizata atat pentru amplasamentele actualelor CET-uri din Bucuresti, cat si pentru trei amplasamente noi in zona de nord-est a Capitalei, zona foarte deficitara din punct de vedere al transportului si distributiei apei fierbinti. Costurile acestui studiu de fezabilitate vor fi suportate dintr-un grant oferit de Guvernul Japoniei (prin Ministerul Economiei, Comertului si Industriei - METI), intermediat de firma Itochu Corporation. Un aspect extrem de important este ca, in masura in care solutiile tehnice rezultate ca optime din studiul de fezabilitate vor fi acceptate de partea romana, finantarea unei astfel de investitii, estimata la acest moment la peste 100 milioane de euro, va fi asigurata dintr-un imprumut acordat de Guvernul Japonez prin Banca Japoneza pentru Cooperare Internationala, in conditii financiare deosebit de avantajoase pentru partea romana.
***
Firma japoneza Itochu Corporation, infiintata in anul 1858, este unul din cele mai mari grupuri comercial-industriale ale Japoniei, cu o cifra anuala de afaceri de peste 45 miliarde USD, avand peste 90.000 de angajati si desfasurand operatiuni in mai mult de 120 de tari, din toate zonele lumii. Firma este activa in Romania inca din anii 1970 si s-a implicat activ in proiecte de modernizari industriale sub finantare japoneza, dar mai ales in reabilitarea termocentralelor Bucuresti Sud, Braila, Mintia, Iasi si Suceava, dar si la realizarea noului grup energetic de 150 MW din CET Paroseni. Japonezii de la Itochu au mai executat si modernizarea - extinderea Statiei Electrice 400/220 kV de la Brazi Vest (GIS), contribuind si la extinderea retelei de fibra optica operata de Transelectrica SA. Informatii suplimentare, la www.pmb.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter