Primarul General, Gabriela Firea, a vizitat blocul din strada Biserica Enei nr. 14, unde lucrarile de consolidare sunt intr-un stadiu avansat: "Programul de reducere a riscului seismic in Capitala este un succes. Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic si Compania Municipala Consolidari Bucuresti au reusit sa consolideze in ultimii doi ani mai multe cladiri decat toate administratiile din ultimii 30 de ani. In luna iunie, a fost finalizata in timp record cladirea din strada Blanari nr. 10, in doar noua luni. In ceea ce priveste blocul de locuinte din strada Biserica Enei nr. 14, consolidarea structurii de rezistenta este avansata, stadiul fiind de peste 55%. Asigur toate cele 28 de familii ca se vor intoarce in casele lor in scurt timp."
Blocul cu cinci etaje din strada Biserica Enei nr. 14 se afla printre primele imobile incluse in programul de reducere a riscului seismic din Capitala, initiat de Primarul General, Gabriela Firea. Imobilul a fost construit in anul 1936 si are subsol, parter si cinci etaje. In total, sunt peste 2.800 de metri patrati. Inca din anul 1993, blocul a fost inclus pe lista celor pericol public, fiind incadrat in urma expertizei tehnice in clasa I de risc seismic.
La sfarsitul anului 2018, toate cele 28 de familii care locuiau in acest bloc au acceptat lucrarile de consolidare. Pe toata durata santierului, proprietarii vor locui in apartamentele de necesitate pe care Primaria Capitalei le pune la dispozitia bucurestenilor care intra in programul de consolidari.
Pana in acest moment, Compania Municipala Consolidari Bucuresti a realizat toate lucrarile de desfacere a tamplariei si a pardoselilor, dar si de decopertare a tencuielii vechi. De asemenea, au fost realizate lucrarile de subzidiri si turnari ale talpilor fundatiei. In subsol, zilele trecute a fost turnat betonul pentru realizarea pardoselii. In paralel, sunt realizate lucrarile de consolidare a peretilor exteriori, unde au avut loc turnari de beton, dar si a peretilor interiori. Deja se lucreaza la nivelul al doilea al imobilului. Au fost incepute si lucrarile la instalatiile sanitare. Stadiul consolidarii structurii de rezistenta este de peste 55%.
Pentru aceasta cladire, Primaria Capitalei, prin Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, a alocat aproape 7 milioane de lei.
200 de imobile incluse in programul de consolidari
Programul de reducere a riscului seismic poate fi considerat un succes avand in vedere ritmul de lucru. Daca in ultimii 30 de ani, in Capitala au fost consolidate din bani publici doar 20 de cladiri, actuala administratie a reusit sa intervina in cazul a circa 200 de imobile in doi ani.
Cele 200 de imobile sunt in proces de consolidare, punere in siguranta, revizuire a proiectelor tehnice, reproiectare, realizarea expertizelor tehnice sau ale DALI. Primaria Capitalei si-a propus sa intervina la toate imobilele incadrate in clasa I de risc seismic pana la sfarsitul anului 2020.