Primarul Ilie Bolojan a vorbit despre unul dintre cele mai importante proiecte supuse aprobarii Consiliului Local, respectiv despre proiectul privind aprobarea bugetului consolidat de venituri si cheltuieli al Municipiului Oradea pe anul 2020.
Primarul Ilie Bolojan a precizat: „Proiectul de buget cuprinde de fapt modalitatea de cheltuire a banilor colectati de la oradeni sau din alte surse in cursul acestui an, pe care Primaria Oradea o propune Consiliului Local. Astfel, avem venituri proprii de cca 467 milioane lei, bani pe care ii colectam din taxele si impozitele oradenilor. Din aceasta suma, cca 250 milioane lei (cca 52 milioane euro) o reprezinta impozitele pe salarii. Prin urmare, grosul sumelor incasate din taxe si impozite provine din economia locala. Asa cum se stie, cu cat numarul de locuri de munca in economia locala este mai mare si cu cat nivelul salarizarii este mai bun, cu atat cresc si veniturile la bugetul local. Veniturile din impozitele pe proprietati reprezinta alte 130 milioane de lei".
150 milioane de euro - buget pentru investitii
Din aceste taxe si impozite, pentru investitii s-a reusit alocarea sumei de 83 milioane lei, ceea ce reprezinta 18% din veniturile de anul acesta.
„Este o suma importanta pentru ca cel mai important capitol din buget pentru oradeni e cel legat de investitii. Prin urmare, este important sa se stie ce bani investeste Primaria Oradea in folosul oradenilor din taxele si impozitele colectate de la acestia sau din alte surse", a completat primarul Ilie Bolojan.
Anul acesta bugetul de investitii se va ridica la suma de 725 milioane lei, deci peste 150 milioane de euro si este compus din trei parti: 1/3 o reprezinta sumele ce vin de la bugetul local (83 milioane lei), plus economiile cumulate din anii trecuti (82 milioane lei), plus redeventa de la Termoficare catre Primarie (60 milioane lei), 1/3 bani europeni pe care ii avem programati sa ii tragem in acest an si 1/3 credite bancare pe care Primaria Oradea le-a contractat in anii trecuti si care vor fi folosite anul acesta.
E vorba de doua credite bancare, unul de la Banca Europeana de Investitii de 106 milioane lei, din care anul acesta se va finaliza de exemplu drumul expres, extinderea Unitatii de Primiri Urgente etc, iar celalalt credit este practic o linie de credit de la Banca Comerciala Romana de 100 de milioane lei, bani care vor fi folositi ca o rezerva pentru tragerea banilor europeni. Practic, Primaria isi propune sa foloseasca acesti bani pentru proiectele europene, iar apoi sa ii fie rambursati pana la finalul anului.
Municipiul Oradea nu a contractat in acesti ani imprumuturi decat pentru finantarea sau cofinantarea unor investitii si deloc pentru consum, a mai aratat primarul Ilie Bolojan.
Numarul lucrarilor de investitii, echivalent cu numarul zilelor unui an calendaristic
Primarul Ilie Bolojan a vorbit si despre volumul investitiilor in Oradea: „Avem cam 1 lucrare/zi calendaristica, deci avem 365 de lucrari de investitii in Oradea, din care cca 75 de proiecte finantate din bani europeni, alte 100 de proiecte la Directia Tehnica, 30 la Termoficare, 16 la Compania de Apa si cca 150 la Directia de Patrimoniu Imobiliar. Anul 2020 va fi asadar un an in care principalele obiective vor fi sa corelam toate aceste santiere, sa tinem ritmul lucrarilor, sa supraveghem constructorii si sa producem cat mai putin deranj posibil".
In ceea ce priveste cheltuielile, municipalitatea are cca 60 milioane de lei cheltuieli de functionare, ceea ce reprezinta 12,8% din veniturile totale ale orasului.