RO EN
Košík je prázdný

ORADEA: 165 milioane euro pentru investitii, 43% din totalul veniturilor din 2020

Primarul Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta si directorul executiv al Directiei Economice din Primaria Oradea, Eduard Florea, au prezentat vineri, 17 ianuarie a.c., proiectul de buget pe anul 2020 al municipiului Oradea, informeaza un comunicat al municipalitatii.
Viceprimarul Florin Birta a anuntat ca, incepand cu 17 ianuarie 2020, pe site-ul Primariei Oradea, la sectiunea Dezbateri Publice, poate fi consultat proiectul de buget pentru acest an, urmand ca la sedinta Consiliului Local Oradea de la mijlocul lunii februarie, bugetul, cu eventualele modificari introduse in urma consultarii cetatenilor, sa fie votat de catre consilieri.
Buget cu 30% mai mare fata de anul trecut
In continuare, Florin Birta a prezentat aspectele importante ale proiectului de buget.
„Dupa centralizarea datelor primite de la directiile Primariei Oradea, respectiv operatorii economici subordonati Consiliului Local, rezulta un buget in valoare de 1.805.387.720 lei. Acesta reprezinta un buget practic cu 30% mai mare fata de anul trecut, repartizat pe cheltuieli dupa cum urmeaza: 57% la sectiunea functionare si 43% in investitii. Cei 43% reprezinta aproximativ 785 milioane de lei. Aceasta suma este a doua suma ca valoare, care este repartizata in investitii dupa anul 2015, an in care s-au implementat foarte multe proiecte europene; atunci suma alocata investitiilor a fost de 836 milioane lei, iar in anul 2020 alocam investitiilor suma de 785 milioane lei. Banii pentru aceste investitii sunt directionati in urmatorul mod: prioritare sunt proiectele pentru fonduri europene, urmand proiectele colaterale proiectelor europene, proiectele care sunt in derulare si au fost incepute in anii anteriori, iar diferenta banilor care vor merge in investitii vor merge la investitii noi. Veniturile proprii care sunt ale municipiului Oradea pe anul 2020 se ridica la aproximativ 482 de milioane de lei, care este o crestere de aproximativ 22% fata de anul trecut. Totodata, important este de mentionat ca anul acesta vom avea o suma cuprinsa pentru buget si pentru activitatile derulate de catre ONG-uri, de aproximativ 500 de mii de lei", a spus viceprimarul municipiului Oradea.
Directorul Eduard Florea a detaliat structura bugetului, precum si principalele cheltuieli, subliniind ca la realizarea bugetului s-au avut in vedere, alaturi de cadrul legal existent, atat previziunile privind evolutia cursurilor de schimb, a inflatiei, a dobanzilor si a altor indicatori generali pentru anul 2020, cat si alte acte normative sau masuri adoptate, cu impact asupra fiscalitatii locale sau cheltuielilor publice (modificarea salariului minim, suportarea a 50% din cheltuielile aferente persoanelor cu handicap etc.).
Potrivit lui Eduard Florea, structura veniturilor este alcatuita din veniturile proprii ale municipiului - 27%, din veniturile proprii ale institutiilor publice subordonate - 34%, prelevari buget de stat - 5%, imprumuturi - 11%, fonduri UE - 18%, cu o pondere mare in acest an. Excedentul de buget este de 5%.
In ceea ce priveste distributia sumelor, Eduard Florea a mentionat ca fondurile vor fi distribuite in anul 2020 pe cheltuieli de dezvoltare in valoare de 785.257.350 lei, adica 43%, respectiv pe cheltuieli operationale in valoare de 1.020.130.370 lei, adica 57%.
„Cheltuielile operationale sunt cheltuielile din veniturile proprii ale institutiei, in procent de 56%, datoria publica in procent de 15%, institutii publice de 9%, servicii publice 10%, asistenta sociala 6%, iar 4% reprezinta alte cheltuieli”, a explicat Eduard Florea.
Directorul economic a mentionat inclusiv ca Primaria Oradea a alocat si in acest an sume importante in buget pentru continuarea obiectivelor de investitii incepute. Astfel, sunt incluse in buget proiecte precum: sala de sport polivalenta, extinderea ambulatoriului corp B UPU Spitalul de Urgenta, reabilitarea si reconstructia palatului episcopal greco-catolic, construirea cladirii ambulatoriului pe str. Brasovului, reabilitarea fatadei imobilului de pe str. Vasile Alecsandri nr. 8-10, sistem supraveghere video pe domeniul public, reabilitarea cladirii PMO, reabilitarea Caii Bihorului - tronson cuprins intre pod T. Nes si intersectia drum de legatura intre str. Suisului, drum colector aferent soselei de centura intre str. Liviu Borcea - str. Ciheiului etc.
Totodata va continua si finantarea programelor locale, precum: sustinerea invatamantului romanesc in Ungaria - Micherechi, Gala Campionii Viitorului, Gala Antreprenorului Oradean, programul de initiere inot, finantarea programelor pentru tineret si altele.
Dintre investitiile noi, Eduard Florea a amintit: construirea caminelor studentesti C1+C2 in campusul universitar, reabilitarea scolii Szacsvay, realizarea utilitatilor in Parcul Industrial Eurobusiness IV, drumul colector Calea Santrandreului - Calea Aradului, drumuri interioare in Parcul Industrial Eurobusiness III, drum colector aferent soselei de centura intre str. Liviu Borcea - str. Ciheiului etc.
De asemenea, Eduard Florea a anuntat, la randul sau, ca, incepand cu 17 ianuarie 2020, proiectul de buget poate fi consultat pe site-ul Primariei Oradea, iar pana in 3 februarie a.c. sunt asteptate sugestii si pareri legate de acest buget, data maxima pentru aprobarea bugetului in Consiliul Local fiind 19 februarie 2020.
Trei ani de lucru intens pentru edilii oradeni
Legat de proiectul de buget, primarul Ilie Bolojan a declarat: „Practic, urmeaza trei ani de varf. In acesti trei ani de lucru intens, noi trebuie sa inchidem absorbtia pe tot ce am contractat, inclusiv pe proiectele noi si aprobate. Sunt trei ani de varf, dar avand in vedere ca noi, din impozite si taxe, alocam 28 de milioane de euro pentru investitii, restul pana la 180 de milioane de euro sunt bani castigati din fonduri europene, care vor contribui masiv pentru schimbarea fetei orasului. O realizare a Primariei Oradea este si faptul ca aproape o treime din veniturile noastre proprii, respectiv din banii incasati din taxe si impozite, reusim s-o alocam catre investitii, in asa fel incat sume importante colectate de catre oradeni sa fie intoarse catre ei”.
De asemenea, Ilie Bolojan a mentionat si acele lucrari mari din oras care genereaza momentan deranj atat in traficul auto, cat si in cel pietonal din Oradea, insa sunt strict necesare, respectiv lucrari la podul Dacia, la liniile de tramvai noi, lucrarile peste centura in zona cartierului Europa, lucrari la Piata Ferdinand, reabilitarea caii Bihorului si lucrari la UPU. „Facem eforturi ca aceste lucrari sa se finalizeze cat mai repede. Ne concentram pe ele deoarece suntem constienti ca genereaza un disconfort in municipiu”, a declarat primarul municipiului Oradea.
Pentru a descarca proiectul de buget elaborat de municipalitate, cu prezentare, anunt si note explicative, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter