RO EN
Košík je prázdný

BRASOV: Proiect de regulament privind sistemele de incalzire de la constructiile noi

In intervalul 20-23 ianuarie 2020, Primaria municipiului Brasov doreste sa supuna dezbaterii publice un proiect de regulament privind sistemele de incalzire care pot fi montate la viitoarele dezvoltari imobiliare din municipiul Brasov, au anuntat, printr-un comunicat, edilii din Brasov.
Conform prevederilor din acest proiect de regulament, documentatiile privind construirea de blocuri de locuinte vor fi avizate doar in conditiile in care vor contine, ca solutie de producere agent termic si apa calda, variante mai putin poluante, cum ar fi: bransare la sistemul centralizat, centrala de bloc, cu distributie pe orizontala sau un sistem individual mai putin poluant decat actualele centrale de apartament, de exemplu: centrale electrice, sisteme colectoare de preluare a noxelor de la centralele de apartament sau alte solutii care imbunatatesc calitatea aerului.
„Inca de la aprobarea planului privind calitatea aerului, la sfarsitul anului 2018, am spus ca vom face toate investitiile necesare si vom lua toate masurile pentru ca, pana in 2023, sa ne atingem tintele propuse si, implicit, sa avem un aer mai curat in orasul nostru. Unele dintre aceste masuri, pe care ni le-am asumat prin acest plan, sunt cele care vizeaza poluarea produsa de centralele individuale. O prima etapa este cea in care ne propunem sa reglementam sistemele de incalzire pentru noile constructii. Astfel, la momentul avizarii acestor proiecte, dezvoltatorii trebuie sa prezinte si o solutie de incalzire care sa diminueze cantitatea de noxe produsa de sistemele de producere a apei calde si caldurii. Este recunoscut faptul ca, din punct de vedere al cantitatii minime de noxe, cel mai bun sistem este sistemul centralizat, dar asta nu inseamna ca vom impune acest sistem. Cetatenii, in acord cu dezvoltatorii, vor putea opta pentru sistemul cel mai eficient economic, dar acesta va trebui sa respecte o serie de conditii, astfel incat sa ne asiguram ca se reduce cantitatea de noxe produse de locatarii dintr-un bloc. Daca luam, de exemplu, cartierul Tractorul, care este cartierul cu cea mai mare viteza de dezvoltare, dar si cartierul in care Serviciul Public Local de Termoficare (SPLT) are cel mai mare numar de abonati, acolo sistemul de transport al agentului termic a fost modernizat cu fonduri elvetiene. Le-am cerut celor de la SPLT sa isi prevada fonduri pentru dezvoltarea retelei in zona noua. Mai ramane ca dezvoltatorii sa aleaga solutia optima pentru viitorii locatari. Daca aleg sistemul centralizat, SPLT va duce reteaua pana langa bloc, iar dezvoltatorul va trebui sa asigure doar partea de retea din interiorul blocului si sa faca distributia pe orizontala, astfel incat cetatenii sa nu mai depinda unul de celalalt. Acum exista sisteme pe care le poti monta in casa, astfel incat sa nu depinzi de temperatura pe care o doreste vecinul tau. Daca vor monta centrala de bloc, cosul de evacuare va trebui sa aiba un sistem de filtre care sa reduca la minimum posibil cantitatea de noxe si sa depaseasca inaltimea blocului. In cazul centralelor de apartament, vor putea opta pentru cele electrice sau, in cazul centralelor individuale cu gaz, din punctul meu de vedere, varianta cea mai putin de dorit, vor trebui sa prevada un sistem de colectare a gazelor, ca un cos de fum comun, prevazut cu toate sistemele de filtrare, iar eliberarea in atmosfera va trebui sa se faca mai sus de inaltimea blocului. Acestea sunt propunerile noastre, in urmatoarele saptamani, brasovenii se vor pronunta asupra acestor propuneri, vor putea veni cu altele sau vor aduce completari”, a declarat George Scripcaru, primarul municipiului Brasov.
Conform prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparenta decizionala in administratia publica, toate persoanele interesate vor avea la dispozitie 30 de zile pentru a consulta proiectul de regulament, dar si un termen pentru a trimite propuneri sau sugestii privind acest proiect de act normativ.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter