RO EN
Košík je prázdný

OAR: Lansare campanie de sustinere a Timbrului de Arhitectura

Ordinul Arhitectilor din Romania initiaza pe perioada iulie - august 2018 campania 'SUSTINEM TIMBRUL DE ARHITECTURA' si invita beneficiarii acestui timbru la un demers comun de sustinere a timbrului arhitecturii, un fond care revine OAR pe baza legii 35/1994 prin care 0,05% din investitiile din constructii sunt alocate organizatiilor profesionale pentru cresterea nivelului cultural al Romaniei. Ordinul Arhitectilor din Romania este organizatie profesionala. Prin activitatea membrilor sai, OAR are misiunea de a convinge societatea ca arhitectura reprezinta, in primul rand, un act de cultura de interes public, cu implicatii urbanistice, economice, sociale si ecologice. Printre obiectivele OAR se numara intensificarea dimensiunii culturale a arhitecturii si consolidarea in jurul sediilor organizatiei si filialelor sale teritoriale a unor centre de arhitectura si cultura urbana; generarea unei politici a patrimoniului construit in Romania, arhitectura de valoare fiind un domeniu fundamental pentru calitatea vietii; adaptarea educatiei in arhitectura la tendintele mediului socio-economic si cultural.
OAR are cu aceasta ocazie responsabilitatea sa infirme recentele acuzatii nefondate care i-au fost aduse in privinta modului in care organizatia noastra utilizeaza Timbrului de Arhitectura prin proiectul de lege B834/2018 depus la Senat.
Cu toate ca adresa de fundamentare nu este de acord cu anumite prevederi, desi acestea sunt stabilite prin lege (modul de colectare, modul de atribuire, etc.) si depasesc statutul OAR, ne rezumam la a clarifica anumite aspecte care tin de fondul problemei, asa cum sunt expuse in adresa de fundamentare B834/2918:
1. 'Precizam ca o estimare a acestor venituri este greu de realizat, dar daca se face comparatie intre veniturile Inspectoratului de Stat in Constructii, care colecteaza 0.5% din valoarea investitiei si in anul 2017 a incasat peste 180 milioane lei, inseamna ca veniturile Ordinului Arhitectilor din Romania in anul 2017 au fost de aprox. 18 milioane lei'.
FALS: Estimarea veniturilor nu este greu de realizat, deoarece este vorba de un transfer bancar realizat de autoritatile locale catre ISC (0.5% din investitii) si OAR (0,05% din investitii), prin devize clare si proceduri transparente. Se poate afla de pe site-ul Inspectoratului de Stat in Constructii ca veniturile sale pe anul 2017 au fost putin peste 126 milioane de lei, ceea ce insa nu face ca veniturile OAR din aceasta taxa sa fie de 12.6 milioane de lei. Suma Timbrului de Arhitectura pe anul 2017 a fost de 6.301.657 lei, adica jumatate din suma preconizata pe logica acestui proiect de lege. Speram ca cealalta jumatate sa fi fost colectata de Uniunea Arhitectilor din Romania.
2. 'Astfel, avand in vedere ca, nu poate fi analizata eficienta cheltuielilor fondurilor publice reprezentand contravaloarea acestui timbru de arhitectura platit de catre autoritatile publice pentru investitii promovate, consideram necesara abrogarea acestei taxe'.
FALS: Timbrul de arhitectura se conformeaza unui cadrul reglementat general, urmand ca fiecare organizatie sau uniune de creatie sa il utilizeze in spiritul legii si in mod transparent. De altfel, utilizarea timbrului s-a realizat atat pentru proiecte culturale, proiecte prioritare, cat si pentru premii pentru arhitectura, burse, participari internationale, ajutoare sociale sau concursuri de arhitectura.
Modul si eficienta utilizarii sunt informatii publice pe site-ul oar.archi, unde sunt publicate constant rezultatele si actiunile culturale sprijinite financiar prin Timbrul de Arhitectura. Anuala de Arhitectura Bucuresti, Bienala de arhitectura BETA, Bienala de arhitectura Transilvania BATRA, De-a arhitectura, Ghiduri de arhitectura grupul OAR RURAL, Raportul pentru Bucuresti 2016 si 2018, Street Delivery, Trienala de Arhitectura East Centric, Casa Arhitecturii, Mina de idei ANINA sau Catalog Bucuresti sunt doar cateva dintre proiectele sustinute de OAR prin Timbrul de Arhitectura. OAR a sustinut initiative de diferite forme, dimensiuni si capacitati din dorinta de a incuraja atat initiative mici, filiale aflate la inceput in demersurile culturale sau initiative tinere, inovative.
Toate aceste argumente si altele suplimentare, de legislatie, sunt mentionate in documentatia trimisa de OAR catre Senat, pentru a solicita respingerea proiectului de lege. Subiectul va reveni pe agenda legislativa in toamna, dupa vacanta parlamentara.
  • Punct de vedere ref. la B384-2018 privind respingerea proiectului legislativ de eliminare a Timbrului Arhitecturii
  • Norme metodologice privind finantarea de oferte culturale si proiecte editoriale din Timbrul Arhitecturii
  • Norme generale privind atribuirea finantarilor din Timbrul Arhitecturii de catre Ordinul Arhitectilor din Romania
  • Brosura OAR de prezentare a proiectelor culturale 2011-2014
Pentru ca pe viitor sa preintampinam astfel de initiative legislative, sau sa le facem mai utile pentru cresterea eficientei utilizarii sale, invitam toti beneficiarii Timbrului de Arhitectura sa ajute la consolidarea acestui fond public, in vederea dezvoltarii sale pe viitor.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter