RO EN
Košík je prázdný

OAR: Obligativitatea concursului de arhitectura propusa prin hotarire in Sectorul 1

La data de 28 februarie 2018, a avut loc evenimentul “Concursul de arhitectura - proiect de hotarare Consiliul Local S1”, initiat de arh. Ilinca Macarie si gazduit de Control Club, informeaza un comunicat al Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR).
Discutia a avut ca tema initiativa unui proiect de hotarare pentru Consiliul Local al Primariei Sectorului 1, prin care se propune obligativitatea concursului de arhitectura ca modalitate de achizitie publica privind anumite tipuri de constructii/programe. Acest obiectiv se incadreaza in legile existente, vizand insa cresterea calitatii fondului construit din bani publici, dupa cum se mai arata in comunicat.
Evenimentul a pornit de la ideea ca “Bucurestiul are nevoie de cat mai multe concursuri de arhitectura organizate pentru cladirile si spatiile urbane publice. Concursul de solutii de arhitectura este singura posibilitate de a oferi calitate vietii urbane a cetatenilor ei, aflati intr-o constanta nemultumire legata de peisajul urban bucurestean. O capitala europeana are nevoie de o imagine si un context urban valoros. De aceea, orice forma de a introduce in lege necesitatea concursului de solutii trebuie salutata, dezbatuta si sustinuta” (dupa cum s-a aratat pe pagina de Facebook a evenimentului).
S-a analizat modul in care sunt realizate concursurile de arhitectura in Romania
Panelul de vorbitori a fost format din arh. Ilinca Macarie (consilier local la Sectorul 1), arh. Irina Melita (POSTER si UAUIM), arh. Emil Ivanescu (vicepresedinte al OAR Bucuresti) si ing. Tinel Ticu (expert in achizitii publice). Prezentarile s-au centrat pe importanta concursului de arhitectura ca procedura de achizitii publice si pe diferentele si beneficiile pe care le aduce fata de procedura de licitatie. Arh. Irina Melita a prezentat utilitatea concursului de arhitectura din perspectiva experientei personale, ca participant la competitii in Elvetia, alaturi de arh. Simion Stefan, subliniind faptul ca in tara cantoanelor absolut orice constructie publica este realizata prin concurs. Intrebata de Cristina Grigorescu (de asemenea, consilier local la Sectorul 1) care sunt problemele intalnite in Elvetia din punctul de vedere al organizarii concursurilor de arhitectura, arh. Irina Melita a afirmat ca, desi accesul la astfel de competitii este liber, participantii sunt totusi restrictionati indirect (exista o taxa de participare, trebuie realizata o macheta pentru concurs etc.). Totusi, „legislatia este foarte adaptata pentru concurs. In general, legile variaza in functie de cantoane, dar aceasta nu este una dintre ele”.
Arh. Emil Ivanescu si-a intitulat discursul ”A salva o profesie. Competitia de arhitectura versus licitatia publica”, iar ing. Tinel Ticu a oferit explicatii de natura tehnica privind procedura de achizitie publica.
In expunerea sa, arh. Ilinca Macarie a prezentat un studiu realizat in perioada 2012-2014 la Filiala Bucuresti a OAR, prin care a analizat modul in care sunt realizate concursurile de arhitectura in Romania si numarul acestora. Arh. Ilinca Macarie a sugerat ca este necesar „sa ajungem la o rutina” in ceea ce priveste concursurile. In continuarea ideii, arh. Ana Maria Zahariade (vicepresedinte OAR pentru concursuri si proiecte culturale) a mentionat ca departamentul Concursuri din OAR incearca, pe baza experientei de pana acum, sa realizeze un ghid procedural pentru concursuri, care sa vina in ajutorul administratiilor publice. Totusi, a precizat Ana Maria Zahariade, „pentru a instala o cultura a concursurilor este nevoie de timp”.
„Studiul reprezinta o oglinda fidela a ceea ce se intampla in domeniul achizitiilor publice”
Printre vorbitori s-a numarat si arh. Gheorghe Patrascu (arhitect-sef al Bucurestiului in perioada 2008-2015), care a discutat despre tema propusa facand referire la articolul sau „Concursul de arhitectura, intre fetisizare si necesitate”, publicat in nr. #58 al revistei „Arhitectii si Bucurestiul”. De asemenea, a luat cuvantul in dezbatere si arh. Mircea Ochinciuc, care a mentionat ca a sprijinit studiul realizat de arh. Ilinca Macarie, considerand ca acesta reprezinta un act de curaj si o oglinda fidela a ceea ce se intampla in domeniul achizitiilor publice. De asemenea, el a evidentiat ca misiunea OAR este de „a patrunde in inima sistemului legislativ”. Arh. Mircea Ochinciuc a ridicat o serie de intrebari in dezbatere, cu referire la motivul pentru care s-au organizat prea putine concursuri in ultimii ani sau la motivul pentru care cele mai multe nu sunt pentru Bucuresti. De asemenea, s-a referit si la necesitatea ca OAR sa motiveze financiar tinerii, pentru ca acestia sa participe la concursuri.
Arh. Octavian Ungureanu a luat cuvantul in discutie, facand referire la factorul politic, care trebuie sa se asigure ca ceea ce se construieste are calitatea necesara, iar o alta interventie din public, din partea unei studente in anul IV la UAUIM, a ridicat problema existentei unui numar „sanatos” de propuneri din care sa se poata alege - cu referire in special la concursurile studentesti. Arh. Mirona Craciun, consilier concursuri in cadrul OAR, a prezentat activitatea derulata de OAR in perioada recenta, aratand ca procedura exista si functioneaza, fiind totusi dependenta de vointa politica. Sustinand ca astfel de competitii de calitate pot fi organizate si in tara, nu doar in strainatate, arh. Mirona Craciun a exemplificat prin concursuri organizate de OAR in parteneriat cu Primaria municipiului Cluj-Napoca si Consiliul Judetean Cluj, promotor pe care buna practica obtinuta in primele initiative de acest fel l-a impulsionat sa continue. Informatii suplimentare, la www.oar.archi

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter