RO EN
Košík je prázdný

INDUSTRIA este vulnerabila la socuri si are posibilitati limitate de crestere

IRSOP si Facultatea de Management din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) au organizat o conferinta de presa pentru a prezenta “Barometrul Industriei din Romania - Decembrie 2018. Perspective 2019”.
Concluziile Barometrului au fost prezentate de Dr. Petre Datculescu, Director General, IRSOP si Conf. univ. dr. Florina Pinzaru - Decanul Facultatii de Management, SNSPA.
Barometrul Industriei este realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un esantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajati din Romania, care genereaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
Metodologie Barometru
- Barometrul masoara activitatea curenta din industrie si asteptarile managerilor despre perioada viitoare.
- In fiecare luna, incepand din 2014, IRSOP si SNSPA Facultatea de Management intreaba un esantion de manageri daca in firma lor productia, comenzile, costurile, angajarile, exporturile si alti indicatori au crescut, au ramas la fel, sau au scazut fata de luna precedenta.
- Un index bazat pe raportul net dintre raspunsurile crestere/scadere semnaleaza expansiune daca trece de 50 de puncte si contractie daca scade sub 50.
- Indexul reprezinta jumatate din procentul celor care spun ca activitatea e neschimbata, plus cei care spun ca activitatea a crescut.
- Esantionul este reprezentativ pentru cele peste 15.200 de firme industriale cu mai mult de 9 angajati, care realizeaza aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie.
- Marimea esantionului este n=300 manageri si acopera cele 4 domenii industriale: manufactura, energie, extractie si reciclare deseuri.
- Datele sunt culese prin interviuri telefonice directe cu managerii inclusi in esantion.
- Rezultatele sunt publicate lunar pe site-ul Facultatii de Management a SNSPA si in canalele media.
Concluzii si implicatii
Simptome
- Industria creste valoric, dar nivelul activitatii raportat de manageri a ramas relativ neschimbat in ultimii 4 ani (2015-2018).
- Dinamica anuala a activitatii arata o volatilitate accentuata, cu doua faze lungi de cadere - decembrie-ianuarie si iunie-august.
- In luna decembrie 2018, activitatea s-a contractat puternic la toti indicatorii masurati.
- Comenzile pentru export au fluctuat moderat intre 59-50 puncte in 2018, dar rata anuala a scazut de la 59 in 2015 la 54 in 2018.
- Importurile de materii prime arata in 2018 o volatilitate mai mare decat comenzile la export (intre 65 si 48) si o tendinta de scadere anuala intre 2016-2018.
- Forta de munca fluctueaza pe parcursul anului in functie de tiparul de volatilitate sezoniera a activitatii, dar media anuala din ultimii 4 ani arata o usoara contractie permanenta.
- Costurile de productie au urcat puternic incepand din 2016.
- Preturile incasate de firme au crescut si ele, incepand din 2016, dar mult mai modest decat costurile. Cresterea preturilor este probabil unul dintre factorii care explica cresterea volumului valoric al industriei intre 2016-2018.
- In ultimele 3 luni din 2018 industria a fost mai slaba decat in ultimele 3 luni din 2017.
- In general, asteptarile managerilor despre viitor se prabusesc atunci cand activitatea scade, dar se invioreaza la fiecare sfarsit si inceput de an, din motive independente de nivelul activitatii.
- In pofida fluctuatiilor lunare, asteptarile au ramas relativ neschimbate de la un an la altul, ceea ce arata ca pe termen lung plafonarea activitatii determina si plafonarea asteptarilor.
Antecedente
- Investitii slabe
- Productivitate modesta
- Forta de munca plafonata numeric
- Dezechilibre generate de volatilitatea comenzilor si a activitatii lunare
- Incetinirea economica din zona Euro.
Consecinte potentiale
- Vulnerabilitatea industriei la socuri
- Posibilitati limitate de crestere
- Adancirea tendintei de scadere din ultimele 3 luni.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter