Primarul Mihai Chirica a fost la Ministerul Sanatatii, unde, impreuna cu secretarul de stat Cristian Grasu, coordonatorul proiectului de construire a Spitalelor Regionale de Urgenta din Iasi, Cluj-Napoca si Craiova, a purtat o discutie ampla legata de stadiul demersurilor de construire a unitatii spitalicesti de la Iasi, dar si influenta acesteia asupra activitatii spitalelor deja existente in oras. La discutii au mai participat reprezentanti ai Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa”, ai Directiei de Sanatate Publica Iasi si ai Spitalului „Sf. Spiridon”.
„Am discutat despre soarta Spitalului «Sf. Spiridon» in perspectiva construirii Spitalului Regional de Urgenta, ca un capitol din studiul de fezabilitate privind analiza cost - beneficiu. Aceasta analiza urmareste sa evidentieze daca, prin constructia noului edificiu, estimat la circa 537 de milioane de euro, se pot economisi bani prin reasezarea activitatii la Spitalului «Sf. Spiridon», dar si pentru alte spitale care desfasoara activitati in interventiile acute. Toate aceste spitale isi vor reaseza activitatea in asa fel incat Spitalul Regional de Urgenta sa fie functional. Pe de alta parte, se urmareste ca acest nou spital sa ajunga la un indice de ocupare a paturilor de peste 85%, ceea ce inseamna foarte bine din punct de vedere al eficientei. In momentul de fata, documentatia tehnica necesara construirii Spitalului Regional de Urgenta este finalizata in proportie de peste 80%, urmand finalizarea analizei cost - beneficiu. De altfel, exista deja detalii tehnice pentru fiecare etaj, planse privind modul de asezare a saloanelor, salilor de operatii, echipamentelor. Cele 850 de paturi sunt impartite pe centre de specialitati. Este un nou concept, care nu seamana cu nimic existent acum in Romania”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Edilul a precizat faptul ca Spitalul „Sf. Spiridon” va prelua activitatea pe care nu o poate sustine Spitalul Regional de Urgenta, atat in ceea ce priveste continuarea tratamentelor post-trauma, cat si pregatirea utilizarii noilor tehnologii si a specialistilor in domeniu. In context, Primaria Municipiului Iasi si-a manifestat disponibilitatea si intentia de a prelua Spitalul „Sf. Spiridon” in subordine, iar atat reprezentantii ministerului, cat si cei ai spitalului au imbratisat aceasta intentie. De altfel, edilul a anuntat ca, pe parcursul saptamanilor viitoare, la Iasi va mai avea o discutie similara cu cea purtata la Ministerul Sanatatii.