RO EN
Košík je prázdný

HOVARTH: Nevoie acuta de specialisti in domeniul consultantei de management

Exportul de know-how in consultanta de management a devenit una dintre cele mai importante directii ale pietei in 2019, potrivit reprezentantilor Horvath & Partners. Romania si-a consolidat pozitia de centru de excelenta in Europa Centrala si de Est (ECE), in ceea ce priveste exportul de cunostinte in acest domeniu, tot mai multi consultanti fiind implicati in proiecte cu mari jucatori din afara tarii. Pe plan intern, cererea de consultanta in management venita din partea companiilor din Romania a crescut, in primele noua luni din 2019. Astfel, piata acestor servicii s-a majorat cu 10%, fata de aceeasi perioada din 2018 si atinge acum valoarea de peste 220 milioane euro, conform estimarilor Horvath & Partners. Aceasta valoare vizeaza strict serviciile de consultanta in managementul si optimizarea performantei companiilor.
“In 2019, am observat ca Romania si-a intarit considerabil pozitia de hub regional in ECE, pe partea de export de know-how in consultanta de management. De la inceputul anului, s-au derulat cu circa 20% mai multe proiecte de consultanta in strainatate, fata de anul trecut. Cererea de competenta de specialitate vine in special din zona Adriatica, din Balcani si din Republica Moldova. Clientii provin din industrii ca energie, FMCG sau petrol si gaze. Romania are, in prezent, suficienta forta pentru a furniza cunostintele necesare si de a raspunde acestei cereri. Acest export de competenta este de bun augur pentru consultantii romani. Principalele beneficii sunt dobandirea unei experiente solide si a unor bune practici care ajuta substantial in evolutia profesionala. De asemenea, interactiunea elementelor culturale va avea ca efect cresterea standardelor pe piata locala si armonizarea proceselor intre noi si tarile din zona”, explica Kurt Weber, Director General al Horvath & Partners Romania.
Reprezentantul Horvath & Partners considera ca principalele motive care au facut din Romania una dintre cele mai cautate tari pentru exportul de know-how sunt evolutia economica mai rapida fata de zona balcanica si investitiile straine in linii de productie si centre de tip SSC (Shared Services Centers), precum si nivelul mare de competitivitate din unele industrii. Acestea au generat cerere si au dus la dezvoltarea competentelor necesare in oferirea de servicii de consultanta complexe la standarde internationale. Horvath & Partners este pregatita sa creasca numarul proiectelor derulate in strainatate, consultantii sai din Romania avand experienta internationala, deoarece majoritatea au studiat si au lucrat si in afara tarii.
“In prezent, in Romania exista o nevoie acuta de specialisti in consultanta de management, pentru ca provocarile sunt multiple, iar timpul disponibil pentru implementare este limitat. Odata cu accelerarea cursei de tehnologizare, obiectivele companiilor sunt tot mai ambitioase, iar presiunea de a livra rezultate, tot mai mare. Consultantii in management sustin companiile in proiectele derulate si contribuie, prin cunostintele si experienta lor, la finalizarea acestora la timp, in bugetul alocat si la nivelul de calitate dorit. Cu cat consultantul este mai experimentat, cu atat este mai valoros. La momentul actual, numarul de consultanti care sa indeplineasca aceste criterii este mult mai mic fata de cererea pietei. Astfel, un consultant bun, cu o experienta de peste opt ani, primeste un salariu net ce poate ajunge la cateva mii de euro, daca se ocupa atat de livrarea proiectului, cat si de vanzari si dezvoltarea afacerii”, puncteaza Kurt Weber.
O alta directie majora a pietei autohtone ramane digitalizarea, care aduce provocari ce tin de redefinirea unor concepte strategice si organizationale, precum si de implementare. Ca urmare a acestui context, in primele noua luni din 2019 au fost lansate cu peste 20 % mai multe proiecte de automatizare, standardizare si eficientizare a operatiunilor, decat in anii trecuti.
Din datele Horvath & Partners, cele mai multe cereri pentru servicii de consultanta in management au venit, atat catre companie cat si la nivelul intregii piete, din industriile de petrol si gaze, bancara, FMCG si utilitati.
“Ca evolutii ale pietei in primele trei trimestre, s-au confirmat prognozele pe care le-am facut in 2018: digitalizarea a continuat sa creasca accelerat, iar nevoia de forta de munca specializata si cu experienta a devenit mai pregnanta decat oricand. Tocmai de aceea, Horvath & Partners s-a concentrat in ultimul an pe investitii in dezvoltarea profesionala a consultantilor si in aducerea de noi angajati cu experienta semnificativa. Am castigat mai multe proiecte in afara tarii, pe care le gestionam cu echipa din Bucuresti, si astfel exportam know-how catre un jucator important din FMCG care este activ in regiune, catre unul dintre grupurile bancare de top din Republica Moldova, catre o mare companie de petrol si gaze, din Balcani, precum si catre companii din domeniul energiei si agro-business. Toate acestea sunt industrii in care biroul Horvath & Partners din Bucuresti are competente foarte bune si experienta foarte solida. In 2019 ne-am consolidat compania la nivel de servicii si capabilitatea de a livra cu succes proiecte in afara Romaniei, in zone culturale diferite, fara sa fie nevoie sa avem birouri locale. Directia de externalizare pe piata de consultanta in management va deveni si mai puternica in 2020”, a incheiat Kurt Weber.
In 2019, Horvath & Partners si-a adaugat patru clienti in portofoliu, iar proiectele pe care le gestioneaza in regiunea ECE vizeaza consultanta in strategie, in excelenta operationala, imbunatatirea performantei de planificare, bugetare si raportare, precum si programe de transformare digitala.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter