RO EN
Košík je prázdný

EULER HERMES: Durata medie de incasare a creantelor a crescut la 68 de zile

Vestea buna despre cresterea globala vine cu o deteriorare semnificativa a termenelor de plata, potrivit studiului realizat de Euler Hermes Economic Research. Durata de incasare a creantelor (DSO=days sales outstanding) a crescut cu +2 zile in 2017, la 66 de zile in medie pe plan mondial, cel mai inalt nivel din 2007. In ultimii 5 ani, perioada de restituire a creantelor a fost constanta la 64 de zile.
Pe masura ce cresterea globala a accelerat, companiile si-au extins increderea in clientii lor prin extinderea termenului de plata. Astfel, ne asteptam ca DSO sa creasca cu inca o zi pana la 67 de zile in 2018, datorita perspectivelor economice si financiare pozitive.
Criza economica si financiara din 2007-2008 a determinat companiile sa monitorizeze indeaproape sau sa accelereze colectarea datoriilor, reflectata in scaderea accentuata a DSO (-5 zile, pana la 60 zile in 2008 in medie). Revenirea la crestere economica a permis DSO sa creasca pana la 64 de zile, ramanand constanta din 2012 pana in 2016, in contextul de +2,8% p.a. cresterea medie a PIB-ului.
Extinderea termenelor de plata la nivel global
Pe un esantion de 25.000 de companii listate la bursa, din 20 de sectoare si 36 tari, DSO a crescut cu +2 zile in medie la nivel global, ajungand la 66 de zile la sfarsitul anului 2017. Astfel, o singura companie din patru este platita de clientii sai in mai putin de 31 de zile, iar una din patru este platita dupa 90 de zile. Prin comparatie in 2016 una din patru companii incasa o plata in termen de 88 de zile.
Extinderea DSO reflecta o relaxare a standardelor de plata intre companii. Pe masura ce se imbunatateste sanatatea economica globala (graficul 1), companiile tind sa aiba incredere in clientii lor sa le plateasca, in ciuda cresterii insolventelor companiilor mari.
Din perspectiva nivelurilor relative ale DSO (graficul 2), se evidentiaza trei grupuri principale de tari:
1) Tari cu un DSO mediu inferior sau egal cu 51 de zile. Tara cu cel mai mic DSO la nivel global fiind Noua Zeelanda cu 43 de zile. Alte tari cu perioade de incasare relativ scurte sunt Tarile Nordice (Danemarca si Finlanda), Austria si Elvetia, SUA si, in cele din urma, Tarile de Jos (unde s-a inregistrat o crestere de patru zile a DSO-ului pe seama cresterii puternice din sectoarele telecomunicatii, tehnologie si servicii de asistenta).
2) Grupul celorlalte 7 tari pentru care DSO ramane sub media globala cuprinde, printre altele, Germania (54 de zile), Canada (54), Brazilia (62) si Regatul Unit (53 unde DSO-ul ramane stabil, in ciuda incertitudinilor referitoare la Brexit), in timp ce Rusia inregistreaza o incetinire a DSO-ului cu 2 zile pana la 56 de zile, cu un sfert dintre companii fiind platite sub 22 de zile.
3) In cele din urma, grupul ramas format din cele 12 tari cu un DSO mediu superior mediei globale de 66 de zile, cum ar fi Franta (74), Italia (83), Romȃnia (68) (graficul 3). China inregistreaza cea mai mare medie DSO (92 zile). Cu un DSO mediu de 74 respectiv 83 de zile, Portugalia si Turcia raman atent monitorizate, deoarece in medie doar o companie din patru este platita dupa patru luni in aceste doua tari.
Daca ne intoarcem atentia catre evolutia DSO pe sectoare de activitate notam cresteri in sectoare precum: Aeronautica (+4 zile in 2017, +12 zile fata de 2012), Automotive (+3 zile, respectiv +7 zile), Constructii (+3 zile) si Electronice (+3 zile). Doar 4 sectoare inregistreaza o stabilizare a DSO: Sectorul Alimentar, sectorul bunurilor de folosinta indelungata, Masini Utilaje si sectorul bunurilor de larg consum, in timp ce sectorul farmaceutic si servicii au punctat o imbunatatire a DSO.
Cel mai mare DSO se inregistreaza in sectoarele: Aeronautica (72), Automotive (72), Masini Utilaje (87) si Electronice (91), media globala fiind de 66 de zile. Imediat sub media globala se situeaza sectorul energetic (63), sectorul Metale (58) si Sectorul Hartiei si Cartonului (62). La polul opus se situeaza sectorul alimentar (46 de zile), transporturi (49 de zile) si sectorul bunurilor de folosinta indelungata (49 de zile).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter