RO EN
Košík je prázdný

ENEL va reduce cu 70% emisiile de gaze cu efect de sera pana in 2030

Enel se angajeaza sa reduca emisiile sale directe de gaze cu efect de sera pe kWh cu 70%[1][1] pana in 2030, fata de anul 2017 ca punct de pornire, ceea ce face ca grupul italian sa fie unul dintre producatorii de energie care s-au angajat din timp sa reduca emisiile, in conformitate cu versiunea actualizata din aprilie 2019 a initiativei Science Based Targets (Obiective Bazate pe Stiinta - SBT). Mai mult, Enel s-a angajat sa diminueze cu 16% emisiile indirecte din vanzarea de gaze naturale pe piata de retail pana in 2030, incepand cu anul 2017 ca punct de pornire.
SBT este cea mai recunoscuta initiativa din lume care sustine stabilirea obiectivelor bazate pe stiinta ca modalitate de stimulare a angajamentului companiilor de a sprijini tranzitia catre o economie cu emisii zero de carbon. Actualizarea initiativei din aprilie 2019 a fost realizata in urma publicarii din octombrie 2018 a raportului privind incalzirea globala cu 1,5° C de catre Grupului interguvernamental al Organizatiei Natiunilor Unite privind schimbarile climatice (IPCC).
Angajamentul Enel fata de initiativa SBT, care se incadreaza in stategia grupului de a ajunge la emisiile zero pana in 2050, este in concordanta cu reducerile de gaze cu efect de sera necesare pentru a mentine incalzirea globala cu mult sub nivelul de 2° C.
„Prin reducerea emisiilor noastre directe cu 70% prin implementarea acestui nou obiectiv bazat pe stiinta, vom fi pe drumul cel bun - cu douazeci de ani inainte de termenul limita stabilit pentru 2050 - pentru atingerea obiectivului nostru de decarbonizare totala”, a declarat Francesco Starace, CEO si Director General al Enel. „Fiind una dintre cele mai critice probleme a vremurilor noastre, schimbarea climatica reprezinta o provocare mare, dar si o oportunitate extraordinara, in conditiile in care regenerabilele contribuie in mod semnificativ la cresterea si sustenabilitatea Enel, ca forta principala pentru crearea de valoare. Strategia noastra ia in calcul Obiectivele ONU de Dezvoltare Durabila, creand valoare financiara si contribuind in acelasi timp la crearea unei societati cu emisii zero de carbon. Cu rol de cadru global, initiativa SBT a stabilit o cale clara pentru corporatiile care doresc sa creeze valoare in urma decarbonizarii sustenabile. Obiectivul general al initiativei este ca stabilirea tintelor bazate pe stiinta sa devina o practica standard de afaceri si noi, cei de la Enel, suntem pregatiti sa adoptam aceasta abordare in obiectivele noastre ambitioase”.
Noul obiectiv certificat al Enel urmareste angajamentul semnat de CEO-ul si Directorul General al grupului, Francesco Starace, din iulie 2019, de a limita cresterea temperaturii globale cu maxim 1,5° C fata de la nivelurile preindustriale si de a obtine emisii zero de carbon pana in 2050, in linie cu punerea in aplicare a Obiectivului ONU pentru Dezvoltare Durabila (SDG) 13. Initiativa isi propune sa raspunda apelului lansat de ONU in cadrul pregatirii summitului climatic programat pentru 23 septembrie la New York.
Enel a fost una dintre primele companii din lume care a aderat la initiativa SBT in 2015, cand a certificat un obiectiv bazat pe stiinta prin angajamentul de a reduce cu 25% emisiile de gaze cu efect de sera pe kWh pana in 2020, fata de anul 2007. Enel inregistreaza progrese notabile in realizarea acestei tinte, avand in vedere ca, in 2018, emisiile de gaze cu efect de sera pe kWh au fost reduse cu 21% fata de 2007, iar aceasta tendinta va continua prin investitii majore in surse regenerabile, respectiv cheltuieli brute de capital de 11,6 miliarde euro pana in 2021. Grupul, prin Enel Green Power, care este acum cel mai mare producator privat de energie din surse regenerabile din lume, are in prezent peste 43 GW de capacitate regenerabila gestionata si va adauga in jur de 11,6 GW pana in 2021, ceea ce echivaleaza cu o crestere de peste 25% si va reduce, in acelasi timp, capacitatea termica cu aproximativ 7 GW din peste 46 GW in prezent, echivalent cu o scadere de peste 15%. Implementarea acestei strategii va ajuta compania sa obtina o pondere de 62% a productiei de energie fara emisii pana in 2021.
Enel contribuie la tranzitia energetica prin promovarea unui model de afaceri durabil pe intregul sau lant valoric. In prezent, Enel opereaza cea mai mare retea privata de distributie a energiei private la nivel global, cu o retea de peste 2,2 milioane de kilometri pentru aproximativ 73 de milioane de utilizatori finali, dintre care 60% sunt deja digitalizati. In plus, prin Enel X, linia de business dedicata solutiilor avansate din domeniul energiei, Enel contribuie proactiv la decarbonizarea altor sectoare precum transportul, cu un plan major de mobilitate electrica prin care Enel X intentioneaza sa ajunga la 455.000 de puncte de incarcare pentru vehicule electrice instalate in intreaga lume pana in 2021.
Initiativa SBT este o colaborare intre CDP, Pactul Global al Organizatiei Natiunilor Unite, World Resources Institute (WRI) si World Wide Fund for Nature (WWF). Aceasta ofera companiilor o cale de a identifica de ce resurse si de cat timp au nevoie pentru a-si reduce emisiile de gaze cu efect de sera avand ca obiectiv reducea temperaturilor globale in crestere. Odata cu actualizarea din aprilie 2019, SBT le permite companiilor sa stabileasca obiectivele de reducere a emisiilor in concordanta cu cel mai ambitios obiectiv al Acordului de la Paris privind schimbarile climatice din 2018: sa limiteze incalzirea globala la maxim 1,5° C fata de nivelurile preindustriale.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter