RO EN
Košík je prázdný

CONPIROM: Majorarea pretului gazelor pericliteaza activitatea productiva

Reprezentantii Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM) avertizeaza, prin intermediul unui comunicat, asupra riscului ca zeci de unitati de productie din tara noastra, active in industria metalurgica si siderurgica, in domeniul sticlei si in cel al chimiei, vor fi obligate sa-si opreasca activitatea in perioada urmatoare si sa disponibilizeze cateva zeci de mii de angajati, drept rezultat al aplicarii, de la 1 februarie 2013, a HG nr. 22/2013, prin care s-a stabilit calendarul de crestere a pretului gazelor naturale din productia interna, pentru perioada 1 februarie 2013 - 1 octombrie 2014. De asemenea, alte unitati productive, din sectorul constructiilor de masini si din cel alimentar vor fi puternic afectate, diminuandu-si activitatea, inclusiv in domeniul exportului, dupa cum sustin oficialii organizatiei patronale. In cadrul unei dezbateri pe tema efectelor generate de cresterile de pret la energie si gaze naturale asupra industriei din Romania si a economiei in general, organizate marti, 2 aprilie a.c., la Hotel Marriott din Capitala, s-au convenit doua masuri pe care Guvernul trebuie sa le ia de urgenta. Prima dintre acestea consta in amanarea cu un an a aplicarii HG nr. 22/2013, impunandu-se totodata, modificarea pe termen mediu si a anumitor prevederi din Legea nr. 123/2012, a energiei electrice si gazelor naturale. „Trebuie precizat faptul ca, in stadiul actual de dezvoltare a societatii romanesti, cresterile actuale de pret nu pot fi suportate, avand consecinte negative pe toate planurile si determinand pierderi in toate ramurile de activitate. In acest sens, impreuna cu sindicatele, am hotarat sa trimitem o scrisoare institutiilor europene si organismelor financiare internationale, respectiv Uniunii Europene, Comisiei Europene, Bancii Mondiale si Fondului Monetar International. De asemenea, in urma cu aproape zece zile, am solicitat Executivului amanarea aplicarii HG nr.22/2013 pentru o perioada de 12 luni, incepand cu data de 31 martie 2013, dar nu am primit momentan niciun raspuns la cererea respectiva. In lipsa unor masuri urgente de solutionare a problemei, in scurt timp se va observa o inchidere a numeroase capacitati de productie, care nu-si vor mai reveni niciodata”, a declarat cu prilejul dezbaterii Ionel Bors, presedintele Federatiei Patronale din Metalurgie si director general al Arcelor Mittal.
***
In conformitate cu noul act normativ, care a intrat in vigoare incepand cu 1 februarie 2013, pretul gazelor naturale din productia interna a crescut in primele doua luni ale acestui an cu 7% in cazul consumatorilor industriali, iar de la 1 aprilie a.c. s-a remarcat o noua majorare, cu 12%. Astfel, in ritmul actual al scumpirilor, este posibil ca ritmul mediu trimestrial de crestere a pretului la gazele naturale din productia interna sa fie de peste 12%. In consecinta, potrivit CONPIROM, consumatorii industriali vor ajunge astfel sa plateasca in octombrie 2014 un pret la gazele naturale din productia interna cu 160% mai mare fata de luna ianuarie 2013. Confederatia reuneste, in prezent, 15 federatii si organizatii patronale reprezentative din industria metalurgica, chimica, energetica si a sticlei, domenii in care gazele naturale si energia electrica reprezinta peste 75% din costurile de productie. Ponderea membrilor CONPIROM in productia industriala a intregii economii este de 70%, prin intermediul celor peste 1.400 de societati comerciale membre ale federatiilor componente. Conform organizatiei patronale, in companiile membre ale CONPIROM lucreaza aproximativ un milion de salariati. Informatii suplimentare, la www.conpirom.ro

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter