RO EN
Košík je prázdný

CONFERINTA ESCL aduce la Bucuresti specialisti importanti in achizitiile publice

Implementarea directivelor reprezinta un procedeu esential in armonizarea legislatiei la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. Directiva, astfel, este unul dintre principalele instrumente juridice disponibile institutiilor Europene pentru punerea in aplicare a politicilor sale. Fiind vorba despre un instrument destul de flexibil, transpunerea unei directive in dreptul intern nu obliga adoptarea unor norme specifice exprese, fiind suficient un context juridic general favorabil atingerii acelui rezultat.
In aceste conditii, aceste actele normative emise la nivelul Uniunii Europene trebuie implementate eficient, la timp si de o maniera echilibrata, statele membre, prin intermediul legislativului sau executivului, fiind obligate sa adopte acte normative care sa poata pune efectiv in aplicare directiva.
Ca atare, la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene pot exista directii specializate de armonizare legislativa, care realizeaza o serie de activitati la nivel intern al statului respectiv. Printre acestea se pot numara avizarea proiectelor de acte normative care urmaresc transpunerea in legislatia nationala a actelor normative europene, asadar, care creeaza cadrul juridic necesar aplicarii acestora; formularea unor propuneri avand ca scop accelerarea procesului de transpunere si implementare, care ulterior sunt trimise institutiilor competente in vederea elaborarii actelor normative necesare sau, nu in ultimul rand, examinarea propunerilor legislative sub aspectul compatibilitatii cu reglementarile europene, in vederea formularii punctului de vedere al Guvernului asupra acestora.
Ratiunea existentei acestor departamente specializate si plasarea in timp a interventiei lor, dar si a avizarii masurilor acestora, spre finalul procedurii de implementare il constituie evitarea situatiei in care alte institutii primesc spre avizare un proiect de act normativ ulterior avizului lor, acestea pot formula amendamente care sa contravina dreptului Uniunii Europene, compatibilitatea fiind, astfel, afectata.
Domeniul constructiilor si a achizitiilor publice nu face exceptie de la dorinta legiuitorului european de creare a unui cadru uniform de reglementare la nivelul Uniunii Europene. In special achizitiile publice, atat la nivel national, cat si international, se bucura de o importanta covarsitoare in economia unui stat.
In prezent este estimat ca aceste contracte prin care autoritatile publice contracteaza lucrari sau achizitioneaza bunuri si servicii reprezinta intre 15-20% din produsul intern brut al Uniunii Europene, asadar beneficiaza de o pondere considerabila la nivelul pietei unice europene. Ca atare, corecta aplicare si reglementare a regulilor in materia dreptului constructiilor se prezinta ca o constanta provocare atat pentru legiuitor, cat si pentru participantii la acest vast domeniu de reglementare.
Tematica principala a conferintei ”European Society of Construction Law” (25-27 octombrie 2018) va fi axata pe problemele curente si perspectivele achizitiilor publice din domeniul constructiilor la nivel national si european, dar in cadrul dezbaterilor vor fi abordate si alte teme de larg interes pentru piata constructiilor. Acestea vor avea un spectru larg de interes, de la impactul noilor modificari legislative pana la noile tendinte in domeniu, conferinta beneficiind inclusiv de prezenta unor speakeri internationali, dar si a unor apreciati specialisti de dreptul constructiilor din Romania. In acest sens, pentru intelegerea aplicarii si a modalitatii de implementare a dispozitiilor directivelor din materia dreprului constructiilor la nivelul fiecarui stat, in cadrul conferintei ”European Society of Construction Law” 2018 vor lua cuvantul invitati specialisti in acest domeniu din diferite state membre:
Jonathan Cope (Marea Britanie) - este un redutabil litigant, luand parte la solutionarea a peste 200 de litigii din domeniul constructiilor si al ingineriei, fie in calitate de aparator, fie in cele de arbitru sau expert. Aceste litigii au avut ca obiect proiecte ale caror valoare se ridica pana la 250 de milioane de lire sterline, in multiple domenii, variind de la cel educational, drumuri si infrastructura, energie electrica, aeroporturi, domeniu hotelier, constructii - zone de birouri sau zone rezidentiale. Jonathan Cope este membru a numeroase asociatii si entitati juridice, fiind, totodata, numit aparator intr-un numar signifiant de litigii privind executarea contractelor comerciale si contractelor-cadru. Jonathan Cope isi desfasoara activitatea inclusiv ca mediator, avand calitatea de mediator acreditat CEDR.
Evelien Bruggeman (Olanda) - a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii din Leiden in anul 2003, specializarea sa fiind dreptul civil. Intre anii 2003 si 2008 a lucrat in cadrul Institutului de Dreptul Constructiilor unde, printre alte activitati, si-a desfasurat cercetarea in vederea redactarii tezei sale de doctorat avand ca tema ”Achizitia/Contractarea, din perspectiva ampla”, obtinand titlul de doctor in ianuarie 2010. Din septembrie 2008 a lucrat timp de 8 ani in Biroul Stiintific al Curtii Supreme a Olandei (Sectia civila), desfasurandu-si activitatea atat in sprijinul procurorilor, cat si al consilierilor. Incepand cu septembrie 2016 a redevenit membru al Institutului de Dreptul Constructiilor, in cadrul caruia este implicata in activitatea de cercetare a influentei noilor tehnici de constructie in dreptul privat si a dreptului contractual al constructiilor. Este angajat al Revistei Olandeze de Dreptul Consumatorului si a publicat multiple lucrari, in special in domeniile sale de expertiza, respectiv achizitii, contractare si siguranta calitatii constructiilor.
Bastian Fuchs (Germania) - este profesor onorific al Facultatii Germane si Internationale de Dreptul Constructiilor din cadrul Universitatii din Munchen. Printre titulaturile acestuia se numara: lector in cadrul Universitatii LEUPHANA din Lüneburg, avocat specializat in dreptul constructiilor si arhitectura, precum si in dreptul international al afacerilor (New York, USA), profesor onorific al Facultatii Germane si Internationale de Dreptul Constructiilor din cadrul Fortelor Armate Federale din Munchen, lector, conducator de seminarii si trainer in-house in domeniile dreptul constructiilor, arhitecturii si a achizitiilor publice, presedinte al grupului de lucru de ”Dreptul International al Constructiilor” din cadrul Asociatiei Germane de Dreptul Constructiilor si membru al Uniunii Americane a Barourilor si a Baroului din New York
Chantal Moll De Alba Lacuve (Spania) - ofera consultanta juridica societatilor comerciale si institutiilor publice in domeniul dreptului civil, in materia proprietatilor imobiliare si a dreptului constructiilor, imbinand aceasta activitate cu cea didactica, fiind de asemenea profesor asociat de drept civil in cadrul Universitatii din Barcelona. Chantal Moll de Alba Lacuve a participat, pe durata a 20 de ani de activitate, la o serie ampla de proiecte si colaborari cu diferite societati comerciale si institutii publice. A fost membru al Departamentului de Drept Civil din cadrul Baroului din Barcelona, director al unor publicatii de diseminare a rezultatelor cercetarilor din domeniul juridic, director academic al Masterului International ISDE / UB, Secretar al Centrului de Cercetare si Dezvoltare a Proprietatilor Imobiliare si a Dreptului Comercial Imobiliar, precum si membru al Asociatiei de Registratori din Spania. Totodata, a colaborat cu diverse institutii publice in cadrul proiectului”Locuinte si Constructii”.
Stéphane Braconnier (Franta) - este profesor asociat de Drept Public, unul dintre cei mai renumiti specialisti in domeniul sau. Este recunoscut in mediul juridic, detinand cunostinte vaste in materia dreptului public al afacerilor, dreptului achizitiilor publice, externalizarea serviciilor publice si a parteneriatelor public-private, dreptului administrativ si dreptului concurentei. Profesor asociat de Drept Public, Stéphane Braconnier este cadru didactic in cadrul Universitatii Paris II (Panthéon-Assas), unde coordoneaza in mod direct programul de Masterat profesional „Drept Public si Economie”.
Metodi Baykushev (Bulgaria) - este partener al societatii de avocatura Dimitrov, Petrov & Co., in cadrul careia isi desfasoara activitatea incepand cu anul 2006. In prezent conduce Departamentul de litigii al acesteia, fiind lider si al Departamentului de Achizitii Publice. Metodi Baykushev are o experienta practica vasta in litigii comerciale si arbitraj, atat la nivel national, cat si international. Domeniul sau de expertiza este completat de recuperarea de creante, insolventa, malpraxis medical, achizitii publice, litigii din domeniul dreptului constructiilor, precum si contencios administrativ. A dobandit o experienta de peste 10 ani in consilierea si reprezentarea societatilor comerciale in fata instantelor judecatoresti si a celor arbitrale, interpretarea si elaborarea contractelor FIDIC, dar si revizuirea unor acte administrative. Metodi Baykushev preda materia Dreptul Afacerilor in cadrul Universitatii Americane din Bulgaria, Blagoevrad.
Boyana Milcheva (Bulgaria) - este partener in cadrul societatii de avocatura Dimitrov, Petrov & Co. Si-a inceput activitatea in cadrul firmei in anul 2005, in prezent detinand pozitia de lider al Departamentului de Dreptul Constructiilor si a Departamentului de Drept Fiscal, fiind specializata in dreptul constructiilor, achizitii publice, drept fiscal, drept financiar si drept societar. Boyana Milcheva este nu doar un reprezentant al societatii de avocatura Dimitrov, Petrov & Co., ci si membru al unor asociatii de drept fiscal, al Asociatiei Bulgare de Dreptul Constructiilor, al Comitetului pentru Solutionarea Litigiilor si a entitatii din Bulgaria apartinatoare a Asociatiei Internationale de Drept Fiscal.
Tamás Balázs (Ungaria) - este profesor asociat in cadrul Universitatii din Budapesta. Este autor a peste 40 de publicatii in domeniul dreptului, membru al Academiei de Drept American si International din Dallas incepand cu anul 1992 si membru al Uniunii Barourilor din Germania din anul 1999 (specializare in dreptul constructiilor si a dreptului international al constructiilor). Este membru al Comitetului Juridic al Asociatiei Ungare a Managementului Imobiliar. Realizeaza o ampla activitate de cercetare, precum si activitate didactica, sustinand cursuri in domeniul dreptului Uniunii Europene. Este membru al Curtii de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a Poloniei (Varsovia), Presedinte al Asociatiei Avocatilor din Europa de Est, precum si membru al echipei de juristi ai Grupului European de Interes Economic (2008-2012).
Károly Bagócsi (Ungaria) - domeniu de expertiza : drept societar, dreptul energiei, dreptul mediului, dreptul constructiilor, achizitii publice, faliment si lichidare. Studii : Universitatea Eötvös Lóránd, Facultatea de Drept si Stiinte Juridice;
Roberto Panetta (Italia) - Roberto Panetta este avocat italian si conferentiar la Departamentul de Drept Privat al Universitatii Bocconi din Milano. Este specializat in dreptul contractelor, dreptul constructiilor si litigii. Este consultant pentru mai multe societati pe probleme contractuale, mediere, arbitraj si instanta.Roberto Panetta este autor al unei lucrari de dreptul constructiilor si multe articole privind materiile contractelor, arbitrajului si medierii.Roberto Panetta este, printre altele, secretarul general al Asociatiei Italiene de Dreptul Constructiilor, afiliata la structura europeana.
David Dvořák (Cehia) - a absolvit Facultatea de Drept a Universitatii din Brno. In anul 2011 a finalizat cu succes cursurile Programului Postuniversitar de Achizitii Publice din cadrul Universitatii din Nottingham. Specializarea sa principala apartine domeniului achizitiilor publice (contracte, concesiune si parteneriat public-privat), cu o inclinatie deosebita asupra contractelor operationale din industria apelor, ajutoare de stat, fonduri europene si dreptul constructiilor. Portofoliul sau cuprinde profesii si functii precum cele de avocat sau functionar in cadrul autoritatilor administrative publice centrale. Si-a inceput activitatea in materia achizitiilor publice in timp ce a lucrat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale in calitate de lider al Departamentului de Drept European si International, ulterior devenind lider al Departamentului de Achizitii Publice. David Dvořák este membru al Consiliului Director al Asociatiei de Dreptul Constructiilor din Republica Ceha, membru al Comitetului Editorial al Buletinului de Dreptul Constructiilor si membru al Consiliului pentru Calificare din cadrul Asociatiei Antreprenorilor din Domeniul Constructiilor din Republica Ceha.
Monica Chao-Duivis (Olanda) - este Secretar General al Asociatiei Europene de Dreptul Constructiilor. Totodata, este profesor al Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Delft, Olanda. Specializarea sa este in drept civil, in special dreptul contractelor, licitatii si raspundere contractuala. Una dintre principalele arii de interes se axeaza pe impactul generat de noua legislatie din domeniul constructiilor. Pe langa activitatea sa didactica, Monica Chao-Duivis este autor a numeroase carti si articole din domeniul sau de interes. De asemenea, detine functia de Director al Institutului de Dreptul Constructiilor, fiind si conducator al lucrarilor de cercetare stiintifica in domeniul dreptului constructiilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter