RO EN
Košík je prázdný

CITR: Datoriile companiilor mari au crescut cu 18%; productivitatea este in scadere

Numarul companiilor de impact in economia romaneasca a crescut pana la finalul anului 2016 cu 19% fata de 2015, de la 20.000 la 23.000. Cresterile mari sunt insa in rindul companiilor restructurabile (32%) si insolvabile (46%) si mai putin la cele finantabile (5%). Astfel, asistam la o inrautatire a structurii esantionului analizat, cu impact semnificativ in economia romaneasca, potrivit celei de-a patra editii a studiului CITR Group privind evolutia companiilor de impact, realizat pe baza raportarilor financiare de sfarsit de an pentru 2016. Totusi, un semnal pozitiv este dat de faptul ca cele mai multe firme restructurabile sunt cele pe profit.
Economia Romaniei sta pe o baza ingusta, desi inregistreaza cea mai mare crestere din UE, deoarece veniturile se concentreaza in jurul unui numar mic de companii de impact. Vorbim despre aproximativ 23.000 de companii de impact la finalul anului 2016 care genereaza aproximativ de 65% din cifra de afaceri cumulata la nivel national, dar care reprezinta doar 4% din totalul companiilor din Romania. Studiul arata ca asistam, de fapt, la un declin al indicatorilor acestor firme, cu o crestere a ponderii numarului companiilor cu probleme (restructurabile si insolvabile) din totalul companiilor de impact. Principalii indicatori cu evolutie defavorabila au fost cresterea indatorarii si scaderea productivitatii.
Doar 50% din companiile de impact erau finantabile la finalul anului 2016, fata de 57% in 2015, restructurabile erau 31% si insolvabile, 19%. Cresterea este substantiala si in ceea ce priveste datoriile: comparativ cu anul 2015, cifra de afaceri a companiilor de impact a crescut in 2016 cu circa 7%, iar datoriile au crescut cu aproximativ 18%. Tinand cont de gradul de indatorare si de profitabilitate, specialistii CITR Group au constatat ca aproximativ o treime dintre companiile de impact se afla in intervalul de profitabilitate 0-5%, iar dintre acestea cele mai multe au o indatorare intre 70-100%. Fata de anul anterior a crescut si durata de incasare a creantelor in randul firmelor analizate.
„Este incurajator ca avem mai multe companii de impact in Romania si stim cu totii ca cele mai multe afaceri intampina momente de cumpana si ca multi antreprenori locali trec prin dificultati. In acelasi timp, este important ca acesti antreprenori sa stie ca exista solutii pentru redresarea afacerii lor si sa contribuim cu totii la o cultura antreprenoriala a solidaritatii. Cred ca este esential pentru intreaga economie ca mediul de business sa ajute si sa inspire antreprenorii romani sa continue, chiar si dupa primul esec”, afirma Anca Manitiu, CEO al CIT Restructuring, parte a CITR Group.
Studiul CITR Group arata ca, desi cifra de afaceri a companiilor de impact in 2016 a crescut la 203 mld. euro fata de 190 mld. euro in 2015, generand profituri mai mari cu 3 mld. euro in 2016 fata de 2015 (aproximativ 9 mld. euro in 2016 vs. 6 mld. euro in 2015), numarul de angajati al acestora nu a crescut proportional. Astfel, numarul angajatilor din companiile de impact in 2016 a crescut cu circa 6%, in timp ce numarul companiilor a crescut cu 19%. Asadar, asistam la o crestere a numarului de companii, cu mai putini angajati per companie, in contextul in care in companiile de impact lucreaza in total doua milioane de angajati, adica 49% din totalul angajatilor din Romania.
„Dupa ce in perioada 2013-2015, studiul CITR Group a constatat o imbunatatire continua a structurii companiilor de impact, acum avem o inversare ingrijoratoare de tendinta, desi numarul acestora a crescut. Aceasta inversare arata impredictibilitatea economiei romanesti, mai exact a conditiilor in care isi desfasoara activitatea aceste companii; unele dintre acestea sunt in situatia de a ajunge in dificultate sau chiar in insolventa. Avem mai multe companii de impact restructurabile si insolvabile decat in anii trecuti si este necesar ca acestea sa fie sustinute sa depaseasca dificultatile. De multe dintre aceste companii de impact depind sectoare intregi ale economiei si chiar economia Romaniei, in ansamblul ei”, sustine Vasile Godanca-Herlea, CEO al CITR, parte a CITR Group.
Daca in 2015 ponderea primelor doua sectoare economice, dupa cifra de afaceri din totalul afacerilor realizate de companiile de impact, era comert cu ridicata si amanuntul (36%) si industria prelucratoare (31%), in 2016 ecartul intre aceste industrii creste semnificativ: comertul detine 40%, in timp ce industria prelucratoare doar 28%. Cresterea la nivel industrial a incetinit - cifra de afaceri a firmelor din acest sector cumuleaza doar 1,3% din total in 2016 fata de 1,5% in 2015 - in timp ce agricultura si constructiile au inregistrat un avans semnificativ. Cele mai profitabile industrii se mentin aceleasi ca in 2015: sanatate, IT, dar in 2016 apare si agricultura ca o industrie cu o profitabilitate mediana ridicata, la circa 8%. Cele mai putin profitabile sunt industria extractiva, productia si furnizarea de energie electrica.
Studiul CITR Group a analizat in detaliu fiecare segment din structura companiilor de impact, repectiv cele finantabile, restructurabile si insolvabile. Numarul celor dintai a crescut lent (cu 5%), in timp ce pentru celelalte categorii s-a constatat o crestere mare fata de anul anterior: 32% la companiile restructurabile si 46% la insolvabile.
In categoria companiilor finantabile, apar unele semnale de schimbare in 2016 in ceea ce priveste tendinta pozitiva inregistrata in perioada 2013-2015: o usoara reducere a rentabilitatii activului imobilizat, o scadere de productivitate, o continuare a cresterii gradului de indatorare. Si la categoria companiilor restructurabile apar semnale de schimbare a trendului pozitiv al perioadei 2013-2015, constatandu-se ca desi numarul de companii restructurabile creste, activul imobilizat si capitalurile proprii scad. In plus, indatorarea creste, insotita de o productivitate in scadere. Companiile insolvabile si-au imbunatatit indicatorii, in sensul scaderii ratei pierderii, imbunatatirii rentabilitatii activului total si al celui imobilizat si a duratei de incasare a creantelor. Totusi, aceasta clasa de companii a avut cea mai mare crestere a numarului de companii.
CITR Group a realizat a patra editie a studiului despre companiile de impact din Romania, in baza raportarilor financiare de la finalul anului 2016. In studiu au fost incluse companii care au active totale de peste un milion de euro si nu se afla in insolventa. Analiza include si companii detinute de stat, insa exclude organizatii neguvernamentale, banci, societati de asigurari, societati de brokeraj si fonduri de pensii, ale caror situatii financiare sunt diferite de celelalte companii.
Despre CITR Group
CITR Group este primul grup de firme din Romania specializat in remedii personalizate pentru companiile aflate in dificultate. CITR Group asista companiile in procesul lor de redresare, prin furnizarea de solutii de reorganizare, restructurare si investitii. Grupul are resurse pentru gestionarea oricarui sector de business, atat in, cat si in afara procedurilor judiciare. Misiunea CITR Group este anticiparea nevoilor antreprenorilor si imbunatatirea continua a serviciilor oferite companiilor, astfel incat orice impas economic sa fie transformat intr-o oportunitate. Sub umbrela CITR Group functioneaza societatile CITR, CIT Restructuring si CIT Resources.
CITR este o societate de practicieni in insolventa, lider al pietei de profil din Romania. Cu o experienta de peste 18 ani si cu un portofoliu de peste 950 de proiecte, gestioneaza, in prezent, o masa credala de peste patru miliarde de euro si un patrimoniu de peste 600 milioane de euro. CITR a distribuit creditorilor peste 450 de milioane de euro in ultimii cinci ani, din care 80 de milioane de euro doar in 2017. CITR are 10 filiale in toata tara si ofera solutii personalizate prin cei peste 120 de specialisti.
CIT Restructuring este orientata pe restructurare si turnaround management, formata din specialisti cu o experienta de peste 17 ani in domeniu. Societatea este specializata in tranzactii si debt restructuring, solutii de finantare si de management, diagnoza si planificare strategica. Totodata, CIT Restructuring este compania de management a ROCA - platforma de investitii destinata companiilor romanesti in dificultate. CIT Resources este o companie axata pe finantarea societatilor romanesti in dificultate prin investitii in companiile cu capacitate de redresare operationala imediata, fiind fondatorul platformei ROCA.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter