CBRE, liderul mondial si national pe piata de consultanta imobiliara, anunta principalele rezultate raportate pe piata spatiilor logistice si industriale din Romania, in 2018. Stocul modern a atins 3,8 milioane metri patrati la nivel national, dintre care 81% se afla in cladiri de clasa A, iar 70% se gaseste in proprietati din apropierea oraselor regionale. Rata de neocupare a atins 3,7%, pe fondul cererii mari, a suprafetei mici disponibila in proiectele finalizate si a numarului mare de contracte de pre-inchiriere semnate pentru spatii aflate inca in constructie. In 2018, activitatea totala de inchiriere, excluzand reinnoirile si renegocierile, a atins 270.000 m², cu 11% mai putin decat in 2017. In 2019 se va construi intr-un ritm si mai rapid decat in 2018, fiind asteptate livrarile a 607.000 m², dintre care 27% sunt localizati in orase regionale, iar 55% sunt pre-inchiriati.
Suprafata totala tranzactionata in 2018 este de 509.000 m², din care 45% au fost destinati companiilor care au activitati de depozitare, 35% au fost inchiriati de companii de distributie, 15% de jucatori din domeniul logisticii si 5% de companii de productie. Piata locala a fost dominata, si in 2018, de proiectele marilor dezvoltatori internationali ca CTP Invest, WDP, Logicor si P3, care au absorbit 61% din totalul cererilor. Din totalul noilor constructii finalizate in 2018, 11% au fost de tip speculativ. Strategia dezvoltatorilor si a fondurilor de investitii active pe piata locala este inca prudenta, cu multe constructii semi-specultative. Dezvoltarile semi-specultative sunt proiecte construite ca urmare a cererilor primite fie din partea clientilor existenti, fie de la chiriasi noi, dar care au si o componenta speculativa. Astfel, suprafetei construita la cerere, i se adauga circa 20% - 50%, deoarece dezvoltatorii doresc sa fie pregatiti pentru posibile noi solicitari. Nivelul ridicat al cererilor determina rata mare de pre-inchirieri, cea mai mare parte a spatiilor fiind contractate inainte de finalizare.
Segmentul de retail a fost principalul motor de crestere pentru piata spatiilor industriale si logistice in 2018, iar cele mai importante tranzactii, din punct de vedere al suprafetei, au avut loc in parcurile detinute de WDP Industrial, in cel de al doilea semestru din 2018. Astfel, Carrefour a semnat pentru inchirierea a 65.500 m² in parcurile din Brazi si Deva, iar P&G va ocupa 25.600 m² in Timisoara.
La nivelul capitalei, proiectele se gasesc in toate cele patru puncte cardinale ale orasului, dar partea de vest s-a consacrat deja ca pol al spatiilor industriale si logistice, 74% din stocul de spatii fiind situat aici. Partea de nord are un potential important, ca urmare 16% din totalul cladirilor au fost construite in aceasta zona, iar pe viitor sunt anuntate si alte dezvoltari importante. Contractele de pre-inchiriere au constituit 41% din suprafata tranzactionata in apropierea Bucurestiului in 2018, iar 68% dintre acestea sunt pentru spatii situate in zona de nord a orasului. Circa 440.000 m² vor fi construiti in 2019, in zonele limitrofe capitalei.
Chiria prime (chiria de referinta pentru proiectele de clasa A, amplasate in cele mai bune zone) si-a pastrat in 2018 un nivel constant de 4,1 euro/ m²/ luna, in timp ce chiria medie s-a situat la 3,5 euro/ m²/ luna.
Pentru 2019 a fost anuntata livrarea a 607.000 m² la nivel national, dintre care 47% reprezinta dezvoltarile CTP, liderul de piata, iar restul de 53% sunt constructii ale Helios, Element Development, Transilvania Constructii si Zacaria.
“In 2018 s-a contruit intr-un ritm alert, chiar daca sub nivelul din 2017, dar ne asteptam ca anul acesta segmentul spatiilor logistice si industriale sa aiba cea mai importanta crestere din ultima perioada. O directie importanta, care s-a manifestat in 2018 si care va continua sa fie prezenta si 2019, este majorarea segmentului de comert electronic in ponderea cererilor de inchiriere. Infrastructura este unul dintre factorii cheie in amplasarea de noi proiecte logistice si industriale, asadar ne asteptam ca lucrarile de imbunatatire a unor drumuri, care vor avea loc anul acesta, sa atraga si noi constructii. De asemenea, proiectele semi-speculative vor fi si anul acesta in numar mare, la fel ca in 2018, chiar daca se vor construi si numeroase proiecte dupa specificatiile chiriasilor, de tip Build-to-Suit”, a declarat Andrei Jerca, Account Director | Industrial Services al CBRE Romania.
CBRE este lider de piata si pe segmentul consultantei de inchiriere a spatiilor industriale si logistice, activitati pe care le deruleaza prin intermediul Departamentului Industrial, unul dintre primele infiintate in cadrul sucursalei din Romania. In ultimii cinci ani, CBRE a intermediat tranzactii care insumeaza peste 650.000 m².