RO EN
Košík je prázdný

BT (Covid19): Impact marginal asupra evolutiei economiei mondiale in anul 2020

Epidemia noului virus corona (COVID19) (considerata de unii investitori o „lebada neagra”) se pozitioneaza in prezent pe loc fruntas in categoria evenimentelor care ar putea influenta comportamentul economic pe termen scurt la nivel mondial. Declansata in China in decembrie 2019 epidemia s-a raspandit in ultimele saptamani in mai multe tari (indeosebi din Asia), inclusiv in Italia.
Conform celor mai recente date disponibile numarul de cazuri confirmate la nivel mondial s-a apropiat de 80,000 (Bloomberg). Cu toate acestea, de la intensificarea epidemiei (21 ianuarie) pana in prezent (in ultimele cinci saptamani) rata deceselor (numarul de decese raportat la cazurile confirmate) s-a situat la un nivel redus (in medie 2.5%), dupa cum se poate observa in al doilea grafic din partea dreapta.
De asemenea, numarul cazurilor vindecate de noul corona virus a crescut semnificativ in ultimele zile, depasind pragul de 30% din totalul imbolnavirilor.
Subliniem faptul ca perceptia de risc a investitorilor pe pietele financiare internationale a fost influentata in ultimele saptamani de propagarea acestei epidemii, iar Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat recent cu privire la riscul transformarii in pandemie.
Cu toate acestea, indicatorii de incredere comunicati in principalele blocuri economice ale lumii au consemnat evolutii mixte in perioada recenta, care exprima faptul ca impactul acestei epidemii asupra economiei mondiale este tranzitoriu.
De altfel, conform previziunilor recente ale Fondului Monetar International ritmul de crestere din economia mondiala va fi mai redus cu 0.1 puncte procentuale (la 3.2%) in 2020, tara cea mai afectata fiind China (a doua economie a lumii) (diminuarea dinamicii anuale a PIB cu 0.4 puncte procentuale la 5.6%).
Nu in ultimul rand, studiile care au analizat socurile naturale adverse de-a lungul timpului au demonstrat ca ritmul de crestere economica pe termen mediu postsoc este in general mai ridicat comparativ cu cel inregistrat in absenta socului, prin prisma masurilor care se implementeaza la nivel national, regional si mondial pentru contracararea si evitarea pe viitor a incidentei socurilor. De altfel, Comisia Europeana a anuntat astazi lansarea unui nou program de sustinere a eforturilor de contracarare a noului virus corona in valoare de 232 milioane euro.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter