RO EN
Košík je prázdný

BRASOV: Finantare europeana pentru constructie Spital Regional si Sala Polivalenta

Proiecte de importanta regionala, pe care municipalitatea din Brasov vrea sa le puna in aplicare cu fonduri europene nerambursabile in cursul perioadei de programare 2021-2027, au fost discutate la data de 20 septembrie 2019 de primarul municipiului Brasov George Scripcaru si ministrul Fondurilor Europene, Roxana Minzatu (deputat PSD de Brasov – n.r.), dupa cum se arata intr-un comunicat al edililor brasoveni.
„Am discutat cu ministrul Roxana Minzatu si cu colegii ei din cadrul ministerului – secretari de stat sau directori de programe – pe proiecte punctuale la nivelul municipiului Brasov si sunt convins ca, dupa luna octombrie, cand trebuie sa depunem o serie de documentatii, vom avea discutii aprofundate pentru fiecare din aceste proiecte. Concret, am discutat cu Roxana Minzatu despre trei proiecte din Poiana Brasov, pe zona de dezvoltare a infrastructurii turistice. Trebuie sa inaintam documentatia pentru proiectul de extindere a domeniului schiabil – un proiect estimat la 20 de milioane de euro, pe care speram sa-l punem in practica impreuna cu Ministerul Fondurilor Europene si cu Ministerul Turismului. Avem de asemenea intr-o faza foarte avansata documentatia pentru amenajarea traseelor de mountain bike din masivul Postavarul si pentru sania de vara din Poiana Brasov. Am mai discutat despre situatia spitalului regional, pentru ca Roxana Minzatu are un rol foarte important, fiind principalul om de legatura intre administratia locala si Ministerul Sanatatii. Asteptam doar o adresa oficiala de confirmare din partea Ministerului Sanatatii, pe care sunt convins ca o vom primi, pentru ca apoi sa constituim o unitate de implementare formata din reprezentanti ai municipalitatii, BERD si Ministerului Sanatatii pentru derularea si elaborarea studiului de fezabilitate, pe care il vor realiza consultantii BERD, pe care deja BERD i-a selectat. Am discutat si despre sala polivalenta, pentru a vedea daca o putem include intr-un program de finantare. Si aici suntem intr-o faza buna, in luna octombrie consultantul ne va oferi date pentru estimari de natura tehnico-economica si, chiar daca suntem pe buget propriu, daca vom avea pregatite toate datele, putem spera sa accesam o finantare nerambursabila. Am discutat de asemenea si despre alte proiecte din Brasov sau zona metropolitana, mai ales pe zona de accesibilitate, unde, de asemenea, putem pregati strategii pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile”, a explicat primarul George Scripcaru.
Administratiile locale, mai aproape de decizia repartizarii fondurilor europene
Discutia a avut loc in contextul organizarii de catre Ministerul Fondurilor Europene a unei conferinte la Brasov, cu scopul de a explica noua strategie de alocare a fondurilor nerambursabile, care, in viziunea specialistilor din ministerul de resort, se doreste mai aproape de regiuni si de nevoile acestora.
„Este vorba de o abordare prin care banii europeni vin nu neaparat prin programe nationale, ci pentru masuri concrete pe care o asociere de comunitati si le stabilesc si le doresc. Adica, dezvoltare cu bani europeni a ceea ce factorul local spune ca are nevoie, nu neaparat a ceea ce doreste Guvernul. Am discutat despre fonduri care depasesc un miliard de euro, bani europeni pe care ii vom folosi in perioada de finantare 2021-2027, pentru ceea ce inseamna investitie teritoriala integrata, un mecanism in care intr-o regiune bine definita avem un pachet financiar din bani europeni dedicat, peste care nu intra nimeni altcineva, pentru o serie de investitii. Acesta este instrumentul de finantare pe care dorim sa-l pregatim pentru viitor, pentru ca anumite teritorii au un anumit specific, nevoi anume de dezvoltare si ar fi bine sa aiba un buget dedicat”, a subliniat Roxana Minzatu, ministrul Fondurilor Europene.
Asociatiile de dezvoltare intercomunitara sunt cele care beneficiaza de acest instrument de finantare, iar acestea sunt constituite din primarii, dar sunt posibile si asocieri cu mediul privat.
„Aceste asociatii trebuie sa aiba o strategie, un studiu, in baza caruia sa aplice pentru acesti bani. Si ne-am dori sa accesam noi, ministerul, fonduri europene nerambursabile pentru a redacta aceste studii, pentru a avea o structura unitara si pentru a ajuta teritoriile sa conceapa aceste strategii. Practic, se finanteaza o strategie de dezvoltare si un portofoliu, o lista de investitii care poate cuprinde proiecte in infrastructura publica, dar si in cea privata, in turism, infrastructura rutiera, sociala, de sanatate, inclusiv dezvoltarea de mici afaceri, adica tot ce este eligibil pentru aceste comunitati”, a mai declarat ministrul de resort.
„Este de apreciat ca Ministerul Fondurilor Europene, ministrul Roxana Minzatu, are o abordare corecta si, cred, mult diferita fata de cea a altor ministri de pana acum. Se bazeaza pe comunicare, informare si mai ales pe descentralizarea unor programe, care sa fie transferate la Asociatiile de Dezvoltare Regionala - ADR si preluate de regiuni, pentru ca regiunile stiu cel mai bine ce au de facut si care le sunt nevoile specifice, pe toate palierele. Ma intereseaza sa identificam cat mai multe proiecte care sa poata primi finantare, mai ales in zona de infrastructura, prin Ministerul Fondurilor Europene, in cadrul Planului Operational Regional, care si in opinia mea trebuie descentralizat. Fiecare regiune are nevoie sa-si stabileasca niste prioritati si un plafon bugetar, ca zona sa se dezvolte unitar si sa se reduca dezechilibrele. Cred ca Ministerul Fondurilor Europene are o gandire foarte buna in acest moment, sper sa aiba si sustinerea necesara din punct de vedere politic si sper sa se gaseasca solutii pentru ca aceasta viziune a ministrului sa fie pusa in practica”, a concluzionat primarul municipiului Brasov.
***
Ministerul Fondurilor Europene a organizat vineri, 20 septembrie 2019, la Brasov, o intalnire cu factorii de raspundere din cadrul administratiei locale si judetene de la nivelul Regiunii de Dezvoltare 7 Centru, pentru a discuta despre strategia necesara accesarii de fonduri europene nerambursabile in perioada de finantare 2021 – 2027 si a sublinia noua sa strategie in privinta alocarii fondurilor europene. Ministerul de resort isi doreste alocari „puse deoparte“, pentru regiuni, astfel incat acestea sa nu mai intre in competitie la nivel national, ci sa isi rezolve probleme punctuale si specifice de dezvoltare.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter