RO EN
Košík je prázdný

BNR: Majorarea ratei dobanzii de politica monetara la 2,25 % pe an

Rata anuala a inflatiei a urcat in luna decembrie la 3,32 la suta, de la 3,23 la suta in noiembrie, plasandu-se in interiorul intervalului de variatie al tintei stationare, dar peste nivelul prognozat. Evolutia a fost determinata, in principal, de accelerarea inflatiei de baza si, in mica masura, de cresterea preturilor volatile ale produselor alimentare si a pretului tutunului.
Rata anuala a inflatiei CORE2 ajustat a continuat sa creasca, pana la 2,5 la suta in decembrie 2017, de la 2,3 la suta in noiembrie. In contextul mentinerii tendintei de largire a excedentului de cerere agregata din economie si al costurilor de productie in crestere (forta de munca, utilitati), majorarea a vizat toate categoriile de bunuri si servicii, dar mai ales segmentul alimentelor procesate, afectat suplimentar de unele socuri pe partea ofertei, comune la nivel european. Rata medie anuala a inflatiei IPC a continuat sa creasca pana la 1,3 la suta in luna decembrie 2017, de la 1,0 la suta in noiembrie; calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum, media anuala a crescut la 1,1 la suta, de la 0,9 la suta in luna anterioara.
Datele revizuite privind cresterea economica in trimestrul III 2017 reconfirma dinamica inalta a PIB real, de 8,8 la suta. Determinantul major al acestei evolutii l-a constituit consumul gospodariilor populatiei (8,3 puncte procentuale), a carui dinamica anuala a crescut considerabil, nivelul atins (12,5 la suta) fiind similar celor din perioada precriza. Expansiunea consumului a fost impulsionata de masurile de crestere a veniturilor implementate incepand cu 1 iulie 2017, care s-au suprapus conditiilor financiare favorabile, precum si de contextul stimulativ de pe piata muncii. O contributie pozitiva la cresterea economica a revenit in trimestrul III si formarii brute de capital fix (2,1 puncte procentuale). Aportul exportului net la evolutia PIB a continuat sa fie negativ. Deficitul de cont curent si-a accelerat ritmul anual de crestere, pe fondul accentuarii soldului negativ al balantei bunurilor.
Datele statistice aferente primelor doua luni ale trimestrului IV 2017 releva accentuarea tendintei ascendente a productiei industriale insotita de dinamizarea comenzilor noi din industria prelucratoare, precum si mentinerea ritmurilor inalte de crestere a activitatii din comert si servicii, pe fondul avansului salariului mediu net real. Deficitul comercial si-a accentuat evolutia nefavorabila, in conditiile in care dinamica anuala a importurilor a continuat sa se plaseze peste cea a exporturilor.
Creditul acordat sectorului privat si-a continuat cresterea robusta in decembrie 2017, intr-un ritm anual de 5,6 la suta, in conditiile in care componenta in lei a crescut in termeni anuali cu 15,8 la suta; ponderea acesteia in total credit s-a majorat la 62,8 la suta (de la un minim de 34,6 la suta in mai 2012).
In sedinta, Consiliul de administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia februarie 2018, document ce incorporeaza cele mai recente date si informatii disponibile. Noul scenariu al prognozei evidentiaza perspectiva cresterii ratei anuale a inflatiei in lunile urmatoare, succedata de o temperare a acesteia in ultima parte a anului 2018. Astfel, fata de raportul precedent, traiectoria ratei anuale prognozate a inflatiei a fost revizuita in sens ascendent pe termen scurt, in principal ca urmare a relativei intensificari a efectelor inflationiste recente si anticipate ale factorilor pe partea ofertei, asociata cu presiuni ale factorilor fundamentali. Incertitudinile si riscurile asociate acestei perspective provin in principal din conduita politicii fiscale si a celei de venituri, din conditiile de pe piata muncii si din evolutia preturilor administrate.
Pe plan extern, relevante sunt incertitudinile si riscurile legate de volatilitatea pietelor financiare internationale, evolutiile preturilor petrolului si ale produselor agroalimentare, precum si ritmul expansiunii economice a zonei euro si pe plan global, inclusiv in conditiile normalizarii politicilor monetare ale bancilor centrale majore.
Date fiind evaluarile actuale, informatiile disponibile in prezent, dar si noile surse de incertitudine, Consiliul de administratie al BNR a hotarat majorarea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 2,25 la suta pe an de la 2,00 la suta pe an; totodata, a decis majorarea la 1,25 la suta pe an a ratei dobanzii pentru facilitatea de depozit si cresterea ratei dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) la 3,25 la suta pe an. De asemenea, Consiliul de administratie al BNR a decis pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si in valuta ale institutiilor de credit.
Deciziile Consiliului de administratie al BNR au ca scop asigurarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu, intr-o maniera care sa contribuie la realizarea unei cresteri economice sustenabile. Consiliul de administratie subliniaza ca mixul echilibrat de politici macroeconomice si progresul reformelor structurale sunt esentiale pentru mentinerea stabilitatii macroeconomice si intarirea capacitatii economiei romanesti de a face fata unor eventuale evolutii adverse. BNR monitorizeaza atent evolutiile mediului intern si international, fiind pregatita sa utilizeze toate instrumentele de care dispune cu scopul atingerii obiectivului sau fundamental.
Noul Raport trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata in data de 9 februarie 2018. Minuta deliberarilor privind adoptarea deciziei de politica monetara in cadrul sedintei de astazi va fi publicata pe website-ul BNR in data de 14 februarie 2018, la ora 15:00. Urmatoarea sedinta a CA al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 4 aprilie 2018.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter