RO EN
Košík je prázdný

84% dintre companii cred ca scaderea taxarii muncii ar imbunatati mediul de afaceri

Noua editie a studiului „Evolutia afacerilor in 2019” lansat de Valoria si realizat in parteneriat cu Doingbusiness.ro, prezinta datele comparative din primul si al doilea semestru, oferind o perspectiva unica a modului in care companiile au previzionat evolutia afacerilor in 2019. In opinia directorilor generali ai companiilor din Romania, dintre masurile care ar imbunatati mediul de afaceri din Romania pe primul loc este scaderea taxarii muncii (84%), urmata de controlul si limitarea evaziunii fiscale (72%) si dezvoltarea infrastructurii (61%) dintre cele 421 de raspunsuri.
Prognoza privind evolutia cifrei de afaceri
Fata de editia de la inceputul anului 2019, perspectiva de crestere a companiilor in semestrul doi este mai conservatoare. Vedem o scadere de 8pp (puncte procentuale) a companiilor care se asteapta la cifre de afaceri mai mari cu 5%-10%, contrabalansata partial de o crestere de 5pp a celor care prognozeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 10%-20%. Totodata creste cu 6pp procentul companiilor care se asteapta la mentinerea cifrei de afaceri in 2019. La nivel de industrii, cea mai mare crestere a cifrei de afaceri de 20%-30% este previzionata de 19% dintre firmele de alimentatie si agricultura.
Prognoza privind evolutia profitului
Previziunile privind evolutia profitului din semestrul al doilea al anului 2019 sunt ceva mai pesimiste pe palierul de crestere 5%-10%, dar mai optimiste pe palierele superioare. Desi 32% dintre companii (fata de 26% anterior) se asteapta ca profitul lor sa creasca intre 10% si peste 30% in acest an, vedem cresteri pe unele paliere de evolutie negativa. Se mentine aproximativ acelasi procent (9% fata de 8%) al companiior care spun ca profitul lor nu va creste in 2019. La nivel de industrii, cea mai importanta crestere a profitului, de 10%-20%, o preconizeaza 32% dintre firmele din industria farmaceutica si de sanatate.
Prognoza privind evolutia investitiilor
Fata de semestrul intai, cand 23% dintre companii spuneau ca nu vor creste investitiile in anul 2019, in semestrul al doilea 21% sunt de aceesi parere. Observam, de asemenea, ca 43% dintre firme vor sa isi creasca investitiile cu 1%-10% fata de 36% anterior. Doar 14% dintre companii spun ca vor creste investitiile cu 20%-30% si peste 30% in semestrul doi, comparativ cu 11% in semestrul unu al anului. La nivel de industrii, cea mai mare crestere a investitiilor o preconizeaza 23% dintre firmele din Agricultura si Alimentatie care spun ca vor creste investitiile cu 10%-20% in acest an.
Prognoza privind evolutia numarului de angajati si a salariilor
29% dintre companiile romanesti nu se asteapta la nici o crestere a numarului de angajati in semestrul doi fata de 26% in semestrul unu. In acelasi timp in ambele semestre, 41% dintre companii au spus ca se asteapta ca personalul lor sa creasca in acest an intre 1%-10%. Pe palierele superioare, de la 20% la peste 30%, 11% dintre companii au previzionat ca numarul lor de angajati sa creasca in semestrul al doilea, fata de 5% in semestrul intai.
Dintre industriile analizate cea care estimeaza cele mai mari cresteri este industria de Agricultura si Alimentatie, in care 24% dintre firme asteapta cresteri de 5%-10% ale numarului de angajati in acest an.
Daca la inceputul anului 2019, 22% dintre companii nu previzionau cresteri salariale, in semestrul al doilea procentul scade la 18%. Scade cu 2pp procentul companiior care vor creste salariile cu 5%-10% in 2019, dar creste procentul companiilor care asteapta o crestere de 10-20%, de la 12% in semestrul unu la 17% in semestrul doi.
Top 5 provocari si oportunitati
Cele mai importante provocari pentru companii in semestrul al doilea din 2019 sunt: atragerea si retentia fortei de munca (62%), cresterea concurentei (55%), gestionarea extinderii afacerii (34%), cresterea costurilor (28%) si colectarea facturilor (26%).
Pentru companiile romanesti, cele mai importante oportunitati raportate in semestrul al doilea din 2019 sunt: cresterea cererii (43%),noi produse si linii de business (41%), retehnologizare si digitalizare (34%), dezvoltarea pe piete externe (28%) si accesarea fondurilor europene (28%).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter