RO EN
Košík je prázdný

Tecnic Consulting Engineering: Prognoze de crestere a afacerilor, pentru 2024 si 2025

In cursul anului 2023, activitatea Tecnic Consulting Engineering a urmat o traiectorie anticipata de echipa de management a companiei, cu proiectele lansate la inceputul anului cunoscand o implementare fluenta si cifrele situate in limitele estimarilor stabilite. Aceasta perioada a fost marcata de o gestionare eficienta a proiectelor, reflectata in rezultatele pozitive si in mentinerea stabilitatii financiare. Potrivit Nadiei Popescu, directorul general al Tecnic Consulting Engineering, perspectivele pentru anul 2024 sunt, la randul lor, optimiste. "Avem in vedere mentinerea ritmului de crestere a cifrei de afaceri la un nivel mediu al evolutiei inregistrate incepand cu anul 2021. Planificam sa consolidam aceasta tendinta de expansiune printr-un accent sporit pe asigurarea unei calitati inalte a prestarii serviciilor noastre. Ne angajam sa sustinem aceasta dezvoltare in mod durabil, anticipand o continuare a succesului nostru prin strategii bine gandite si angajamentul fata de excelenta in tot ceea ce facem. In esenta, ne propunem sa consolidam pozitia noastra in piata si sa contribuim activ la progresul sectorului nostru in anul 2024", a declarat Nadia Popescu.
Tecnic Consulting Engineering Romania, companie specializata in servicii de proiectare, consultanta si supervizare de proiecte de infrastructura, este o companie aflata in crestere continua si diversificare a gamei de servicii oferite, iar echipa s-a extins, in acest an, cu un nou punct de lucru in Bucuresti.
 
- La ce proiecte lucrati, in aceasta perioada, si ce caracteristici de proiectare distinctive au acestea?
- Sub indrumarea plina de dinamism a echipei Tecnic Consulting Engineering, asiguram implementarea unui portofoliu de 18 proiecte diverse, acoperind atat spectrul consultantei si supervizarii lucrarilor, cat si domeniul provocator al proiectarii in sine. 
Cu privire atenta asupra detaliilor, furnizam servicii de supervizare pentru primele trei loturi ale ambitiosului proiect Autostrada Ploiesti - Buzau. Un alt capitol important in aceasta poveste de excelenta este dedicat supervizarii proiectarii si executiei lotului 3 al Centurii Bucuresti - A0, un proiect ce promite sa redefineasca peisajul economic local. In paralel, ne implicam activ in supravegherea constructiei si extinderii Spitalului Pius Brinzeu din Timisoara, si coordonam proiectele de reabilitare a sediilor judecatoriilor din Horezu, Costesti, Targu Neamt si Carei.
In arena proiectelor de proiectare, suntem implicati in patru proiecte de tip design & build. Acestea se focalizeaza pe segmente de cale ferata Caransebes - Timisoara - Arad (loturile 3 si 4), si Cluj - Oradea - Episcopia Bihor (lotul 4), cu termene de finalizare setate pentru jumatatea anului 2026. Al patrulea proiect are ca obiectiv asigurarea serviciilor de proiectare aferente constructiei autostrazii Sibiu - Pitesti - Sectiunea 3, cu realizare programata pana la sfarsitul anului 2027.
Prin intermediul Reprezentantei Tecnic Consulting Engineering din Republica Moldova, implementam un proiect de supervizare pentru constructia tronsonului de cale ferata Bender - Basarabeasca - Etulia - Giurgiulesti, avand ca termen de finalizare sfarsitul anului 2024. In portofoliul nostru curent se regasesc si alte sapte contracte active, din care patru se concentreaza pe consultanta si supervizare, iar celelalte trei isi pun amprenta pe etapele complexe de proiectare, oferind asistenta tehnica la fiecare pas.
 
- In ce directie considerati ca se indreapta piata de constructii? Ce estimari aveti privind piata in 2024, din punct de vedere al evolutiei, preturilor si fortei de munca?
- Piata de constructii se confrunta cu provocari semnificative, iar evolutia acesteia este in mare masura influentata de o serie de factori critici. Consecinta directa a efectelor generate de conflictele armate, impreuna cu incetinirea aprovizionarii cu materiale si ratele majorate ale dobanzilor, au generat o stagnare pe piata constructiilor la nivel european, in 2023. Previziunile pentru 2024 indica o posibila transformare a acestei stagnari intr-un declin, in absenta unor masuri imediate din partea mediului de afaceri, autoritatilor si guvernantilor, pentru a stimula acest sector vital.
Cu toate acestea, in ceea ce priveste piata proiectelor de infrastructura, perspectivele sunt mai imbucuratoare, avand in vedere sustinerea continua a fondurilor europene pentru proiectele de dezvoltare regionala. In Romania, piata constructiilor a inregistrat, in prima parte a anului 2023, o crestere semnificativa de 38% in segmentul proiectelor de infrastructura, in timp ce in domeniul rezidential s-a inregistrat o scadere in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.
Estimarile pentru anul 2024 sunt, insa, rezervate, luand in calcul recentele modificari fiscale care vor genera cresteri de costuri in sectorul constructiilor, instabilitatea economica din zona si cresterile de preturi la materiale. Piata romaneasca de constructii se afla intr-un proces de maturizare, iar furnizorii de servicii specifice devin tot mai profesionisti, anticipand o rafinare a pietei in functie de calitatea oferita si abilitatea de gestionare a resurselor financiare.
Sustenabilitatea devine un cuvant cheie in acest context, iar furnizarea de solutii orientate catre termenul lung si cu costuri de implementare reduse se va dovedi a fi cruciala pentru diferentierea in viitor. In ciuda provocarilor, industria constructiilor ramane un pilon esential al economiei locale si se contureaza ca va evolua intr-o directie axata pe eficienta si sustenabilitatea pe termen lung.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii de proiectare/ consultanta in anii urmatori si cum credeti ca se va dezvolta sectorul de constructii, in ansamblu, pe termen scurt, mediu si lung, avand in vedere noul context geopolitic, efectele pandemiei si toate schimbarile ce tin de eficienta energetica si digitalizare?
- In ceea ce priveste evolutia activitatii de proiectare si consultanta in anii urmatori, perspectivele se contureaza in contextul unor provocari semnificative. Preturile ridicate la materialele de constructii, dobanzi crescute la credite si nivelul inflatiei, in combinatie cu impactul continuu al pandemiei Covid-19, genereaza o perioada de incertitudine in sectorul constructiilor, pe termen scurt. Global, se anticipa resimtirea efectelor pandemiei in plan economic pentru inca cativa ani, iar ajustarile necesare pentru contracararea acestora inca nu au fost incheiate. Conflictul de la granita adauga o dimensiune suplimentara de nesiguranta, specialistii vorbind deja despre un razboi de uzura.
Conditiile actuale de business nu sunt favorabile unei cresteri semnificative a pietei pe termen mediu si lung, iar o estimare temperata a evolutiei este considerata mai realista. Noile norme de eficienta energetica impun cladiri cu performanta energetica inalta, cu consum redus sau aproape egal cu zero, si o acoperire de minimum 30% cu energie din surse regenerabile, ceea ce poate incetini dezvoltarea constructiilor rezidentiale noi.
Cu toate acestea, exista speranta in construirea unei strategii durabile pentru dezvoltarea proiectelor urbane, cu accent deosebit pe cladirile de utilitate publica. O atentie crescuta se indreapta catre ridicarea si modernizarea scolilor si spitalelor, cu scopul de a imbunatati confortul cetatenilor. Proiectele majore de dezvoltare a infrastructurii critice pentru transportul de marfuri si persoane intre tarile Europei Centrale, sustinute din fonduri ale Uniunii Europene, se asteapta sa inregistreze o crestere pe termen mediu.
De asemenea, se estimeaza o crestere semnificativa in sectorul renovarilor si mentenantei, comparabila cu segmentul constructiilor noi. Aceasta dezvoltare ar putea stimula si alte sectoare ale economiei, cum ar fi turismul si industria ospitalitatii. Aceste tipuri de proiecte se preconizeaza a asigura o crestere sustenabila a pietei pe termen lung, conferind sectorului constructiilor un rol esential in dezvoltarea si cresterea economiei locale si europene.
 
- Ce obiective aveti stabilite, la nivelul companiei, in anii urmatori (2024-2025)?
- In conformitate cu viziunea noastra strategica, Tecnic Consulting Engineering si-a propus obiective ambitioase pentru perioada 2024-2025, cu accent pe mai multe domenii cheie.
Din perspectiva financiara, avem in plan mentinerea nivelului de crestere al cifrei de afaceri, continuand trendul ascendent inregistrat in ultimii ani. Ne-am propus, de asemenea, realizarea tintelor de profit stabilite, consolidand astfel pozitia noastra pe piata si contribuind la stabilitatea financiara a companiei.
In ceea ce priveste proiectele, ne-am setat ca obiectiv participarea activa si de succes la implementarea acestora. Dorim sa fim un factor esential in pregatirea si dezvoltarea specialistilor din domeniul proiectarii si consultantei in constructii, contribuind astfel la cresterea nivelului de competenta in industrie.
Scopurile noastre transcend sfera financiara si se indreapta catre imbunatatirea si intarirea disciplinei in constructii. Ne-am propus sa fim pionieri in protejarea mediului si sa evitam risipa de resurse, integrand conceptele de durabilitate in fiecare etapa a proiectelor noastre. Accentul pus pe imbunatatirea calitatii prestarii serviciilor reflecta angajamentul nostru de a adauga valoare proiectelor, asigurandu-ne ca toate criteriile de durabilitate si sustenabilitate sunt indeplinite.
Ne dorim sa implementam proiecte fiabile si inovatoare, care sa ne inspire mandrie si sa depaseasca simpla finalitate a obtinerii de profit. Scopurile noastre pentru perioada 2024-2025 reflecta angajamentul nostru fata de excelenta, dezvoltare durabila si contributie semnificativa la progresul industriei constructiilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter