RO EN
Košík je prázdný

SERBAN TIGANAS: Estimari pozitive in constructii si arhitectura, pentru 2017

Piata constructiilor din Romania isi va pastra caracterul pe care si l-a consolidat pana acum, anume acela de a fi foarte neomogena pe regiuni, concentrata in orasele mari si in imprejurimile acestora si in legatura cu principalele culoare de circulatie si transport, potrivit opiniei lui Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR) si fondator al biroului de arhitectura Dico & Tiganas, din Cluj-Napoca, alaturi de arh. Florin Dico. "Piata constructiilor este si va fi in continuare dominata de sectorul privat, iar cel public, desi foarte vizibil, nu depaseste niciodata circa 10% din total. Sectorul privat este dominat de constructia de locuinte, care corespunde fenomenelor demografice de migratie masiva din rural si mic-urban spre centrele dezvoltate, fenomen care va continua. Locuintele ocupa aproape jumatate din piata constructiilor din tara, cu ponderea pe cele unifamiliale, care se situeaza, de multe ori, in zona gri a fiscalizarii activitatilor din sector. Cresterea pietei ca volum de investitii cred ca se va mentine, dar va avea procente care, chiar daca sunt spectaculoase, per ansamblu se situeaza la mare distanta de ceea ce se intampla in statele europene dezvoltate", apreciaza Serban Tiganas.
 
In acest context, piata de arhitectura va creste mai accelerat decat sectorul de constructii, datorita cerintelor derivate din concurenta in crestere, care reclama investitii mai ridicate in gandirea inovativa. "Exigentele normative si legale suntin crestere, mai ales pe partea de eficienta energetica, ceea ce reclama, de asemenea, investitii mai importante in proiect. Oricum, aceste cresteri, desi importante relativ la propria piata, nu vor schimba substantial starea generala extrem de proasta a sectorului arhitecturii, care a facut ca o buna parte dintre arhitecti sa recurga la comportamente de supravietuire multiplicandu-si formele de activitati din care au venituri, operand simultan si in sectorul public si cel privat, in educatie si diferite pozitii administrative, mica antrepriza imobiliara sau chiar comert pe baza de comisioane de succes, in constructii", a explicat presedintele OAR.
 
Noul PUG al municipiului Cluj-Napoca poate schimba comportamentul din sectorul local de constructii. "Clujul a suferit o crestere afectata de lipsa de performanta a gestiunii urbane a administratiei si de jocurile intereselor imobiliare, care nu au adus calitate ci doar cantitate, in general. Noile reglementari urbanistice ale Planului Urbanistic General (PUG) adoptat relativ recent in Cluj sunt foarte ambitioase in a schimba comportamentele din sectorul construirii, dar tocmai de aceea nu au inca succes in afara de cateva abordari mai bune pentru spatiul public. Pot afirma ca, in prezent, primaria municipiului tempereaza dezvoltarea sau, in anumite situatii, chiar o franeaza, atat pentru a satisface respingerea santierelor de constructii de catre populatie, in cadrul consultarilor publice, cat si de teama incapacitatii de a gestiona traficul vehiculat in crestere. Ambele temeiuri sunt exagerate si duc la o inclinare in partea opusa, care va accentua tensiunile din sectorul construirii si nu va oferi conditii mai bune pentru dezvoltare. Totusi terenurile aflate in circuitul imobiliar insumeaza suprafete imense, ceea ce va face ca cel putin cele care au conditii de reglementare favorabile sa fie atacate cu proiecte de construire", a precizat Serban Tiganas.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter