RO EN
Košík je prázdný

SENARIA: Piata de constructii, marcata de proiectele din domeniul public

SENARIA, companie specializata in project si cost management in domeniul constructiilor si dezvoltarilor imobiliare, a inceput cu succes anul 2023, cu o crestere de 25% a cifrei de afaceri fata de aceeasi perioada din 2022 si cu proiecte noi contractate in valoare de un milion de euro. Pe segmentul de servicii de fit-out, compania furnizeaza servicii tailor made, asumandu-si responsabilitatea coordonarii tuturor aspectelor legate de lucrarile de constructii - de la instalatii, la amenajarea in detaliu si personalizarea spatiilor si mobilierului. Pe segmentul de servicii de construction management, SENARIA a contractat, in 2023, un proiect de tip "chalet", un concept deosebit in segmentul hotelier, care se afla in Poiana Brasov. Compania participa la acest proiect din etapa de preconstructie, investitorul dorind sa controleze foarte bine procesul de proiectare, sa valideze solutiile constructive din faza incipienta, precum si sa elaboreze un buget cat mai corect si corelat cu noile provocari ale pietei. SENARIA este implicata in prezent si in proiecte pe segmentul industrial, unde furnizeaza servicii de management al proiectelor, costurilor si constructiilor, precum si dirigentie de santier pentru mai multi clienti.
Interviu cu Catalin Chimir, Managing Director la SENARIA Management & Engineering si specialist cu o experienta profesionala de 15 ani pe piata de constructii.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2022 si ce estimari aveti pentru 2023 si in perspectiva anilor 2024-2025?
- Anul 2022 a fost unul bun pentru SENARIA, o perioada in care am avut mai multe proiecte pe segmentele rezidential si industrial, dinamica pozitiva venind pe fondul tendintei de revenire in real estate, dupa anii 2020 si 2021 in care activitatea economica la nivel mondial a fost blocata sau incetinita in mod substantial de criza sanitara. In prima jumatate a acestui an vedem o crestere a volumului de activitate, datorata proiectelor efectuate de investitori bine capitalizati in zona segmentului rezidential de lux, in proiecte atipice de tip boutique, amplasate in zone in care nu se mai pot construi proiecte similare, precum si investitiilor in sectorul industrial. Referitor la cea de-a doua jumatate a anului 2023, dar si la perspectiva anilor 2024-2025, vedem oportunitati si in proiectele de mare amploare din sectorul public, unde nevoia de servicii de management de proiect, dirigentie de santier si supervizare a lucrarilor viitoare consideram ca va fi principalul motor al pietei de consultanta tehnica si inginerie, tinand cont de faptul ca nivelul ridicat al dobanzilor din acest moment se va prelungi cu siguranta si pe parcursul anului 2024, iar acest fapt va mentine nivelul investitiilor private la o dimensiune foarte scazuta.
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2023?
- Anul 2023 a inceput - la nivel de piata - cu o tendinta de scadere a nivelului investitiilor private, pe fondul semnalului de crestere a politicii monetare pornite la nivel mondial. Privind retrospectiv catre ultimul trimestru al anului 2022 si primul trimestru al anului 2023, numarul proiectelor noi, dar mai ales al proiectelor mari a inregistrat scaderi semnificative, atat in etapa de proiectare, cat si in cea de constructie, unde suntem implicati in activitatea de coordonare si supervizare a acestor faze prin serviciile de management de proiect si dirigentie de santier furnizate. Acest aspect poate fi observat si prin numarul scazut al autorizatiilor de construire emise in primul trimestru al acestui an (-24% comparativ cu perioada corespunzatoare din 2022).
Avand in vedere contextul geopolitic, nivelul inflatiei actuale, care nu este deloc una tranzitorie, precum si politica monetara, consideram ca anul 2023 - si probabil 2024 - vor fi marcati de o scadere semnificativa a investitiilor in domeniul rezidential pe zona de produse de tip mass market. De asemenea, perioada va fi marcata de o consolidare a pozitiilor detinute de jucatorii din sectorul industrial, de o crestere a investitiilor in domeniul hotelier - unitati la care tara noastra sufera - si de evolutie cu pasi marunti in segmentul de retail, pe fondul consumului existent, dar in crestere datorita inflatiei si dorintei de expansiune a jucatorilor in piete noi, constituite de orasele secundare si tertiare. Tinand cont de toate aspectele mentionate, anticipam ca piata de proiectare, management de proiect si dirigentie de santier, precum si cea a lucrarilor de constructii vor suferi un recul in ceea ce priveste investitiile private. Dar, asa cum mediul antreprenorial din Romania a fost unul adaptiv si impregnat cu o puternica capacitate de inovare si dorinta de reusita, noi perspective se deschid odata cu aparitia Programului National de Redresare si Rezilienta.
 
- Cum considerati ca sunt preturile pentru serviciile de project management in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru?
- Companiile de construction & project management sunt printre cei mai importanti jucatori din domeniul dezvoltarii imobiliare pentru investitori, acestea reprezentand singura entitate contractata pentru a reprezenta interesele investitorilor si pentru a coordona procesul investitional, prin mandatul atribuit. De altfel, furnizorii acestui tip de servicii specializate reprezinta unica entitate implicata atat in procesul de proiectare, cat si in cel de executie, reusind astfel sa verifice, sa coordoneze si sa transmita informatiile dintr-o etapa a proiectului de dezvoltare imobiliara in alta, controland in acest mod procesul inca din faza de initiere, pana in etapa de predare a imobilului in exploatare.
 
 
Astfel, inginerii implicati in acest domeniu trebuie sa detina cunostinte de proiectare generala, bugetare si de control al costurilor, negociere si administrare a contractelor furnizorilor, verificare si coordonare a lucrarilor de executie, comunicare si raportare catre partile interesate si de aceea nivelul de pregatire al acestora trebuie sa fie unul ridicat, dar si bine remunerat. Valoarea acestui tip de servicii specializate este, in general, exprimata procentual in raport de 3-5% din valoarea de investitie a proiectelor, nivelul financiar variind in functie de gradul de complexitate, dimensiunea si durata acestora. Avand in vedere nivelul actual al taxelor salariale, gradul de pregatire ridicat solicitat de complexitatea activitatii desfasurate, stresul, responsabilitatea, mediul de lucru conflictual si energia alocata in coordonarea si supervizarea proiectelor de dezvoltare imobiliara, apreciem ca valoarea acestor servicii va creste considerabil in viitor.
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- In conditiile anterior mentionate privitoare la piata investitiilor imobiliare private si tendinta de scadere a acestora, apreciem ca modul profesionist in care SENARIA a furnizat servicii de project management pana in acest moment clientilor sai ne-a permis sa beneficiem, si in aceasta perioada, de proiecte care vor continua procesul de dezvoltare a companiei si care ne vor ajuta sa depasim cifrele obtinute in anii anteriori.
De asemenea, pe termen mediu si lung, ne vom orienta si catre sectorul public, care are in plan investitii de amploare in toate ramurile domeniului constructiilor. Consider ca aceste investitii necesita atentie sporita din partea tuturor profesionistilor ce activeaza in aceste sectoare datorita nevoii de a construi corect, calitativ si responsabil din punct de vedere financiar.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter