RO EN
Košík je prázdný

PS6: Premiu de 2,6 milioane lei pentru arhitectii ce vor proiecta Parcul Lacul Morii

Vom avea inca un parc in Sectorul 6: Parcul Lacul Morii! Va fi unul liniar, cu o suprafata de 16,6 hectare, care porneste din zona barajului Ciurel si a Parcului Crangasi, continua spre zona de nord, include insula si ajunge pana la Chiajna, in zona adiacenta digului, dar si zona sudica. Primaria Sectorului 6 a lansat concursul de solutii cu Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) si cu Ordinul Arhitectilor Bucuresti, astfel ca cel mai frumos proiect va fi pus in practica si premiat cu peste 2,6 milioane de lei. Acesta va include si sporturi nautice pe lac.
Cele mai bune proiecte se fac de catre specialisti. Asadar, Primaria Sectorului 6 a apelat din nou la ei. De data aceasta, pentru a gandi cum ar trebui sa arate viitorul parc Lacul Morii. Impreuna cu cei de la OAR, a fost lansat concursul de solutii, ce presupune ca toti arhitectii, urbanistii, peisagistii interesati pot intra in cursa pentru cea mai buna idee.
„Lacul Morii reprezinta un avantaj semnificativ pe care noi il avem din punct de vedere teritorial. Orice luciu de apa este o binecuvantare pentru un oras. Din prima zi a mandatului meu mi-am dorit ca aici sa avem un proiect foarte fain. Tinta este nu doar ca locuitorii Sectorului 6 sa petreaca aici timp de calitate, ci ca acest loc sa devina unul dintre principalele puncte de atractie din Bucuresti”, a declarat primarul Ciprian Ciucu joi dimineata, intr-o conferinta de presa ce anunta lansarea concursului de solutii.
„De ce concurs de solutii pentru proiectare? Pentru ca este cea mai buna decizie. Un juriu complet independent decide care este cea mai buna solutie, aducand multa valoare adaugata. Era simplu sa contractam o firma de proiectare, dar un astfel de demers, competitiv, organizat pe bune, ne va permite sa selectam cea mai buna solutie! Mergem 100% pe mana expertilor. Stiu, dureaza mai mult, dar avem ca exemplu experienta Clujului care a schimbat la fata in bine mai multe zone, beneficiind de urbanism de calitate”, aprecizat primarul Sectorului 6.
„In legea achizitiilor publice, 98/2016, exista aceasta procedura de concurs de solutii, utilizata de toate orasele mari din Europa. Ne bucuram cand administratiile din Bucuresti si din Romania o folosesc tocmai din respect pentru banii publici si pentru calitatea vietii”, spune Emil Ivanescu, presedintele OAR Bucuresti.
 
Despre amenajarea Parcului Lacul Morii
Fasia efectiva pentru care vor fi propuse solutii ce urmeaza sa fie implementate are 40-100 de metri latime (intre malul lacului si limitele de proprietate). Toata aceasta fasie e impartita in sase zone.
„Pentru fiecare dintre ele, concurentilor le vor fi impuse niste directii generale despre cum ne dorim sa amenajam. Solutia efectiva nu o stim, exact acesta e scopul concursului de solutii, ca specialistii (arhitecti, peisagisti, sociologi, antropologi) sa analizeze toata zona si sa vina cu niste idei care vor fi alese de un juriu independent”, explica Mihai Munteanu, arhitect al Primariei Sectorului 6.
Ce se stie e ca parcul Lacul Morii va fi o oaza de verdeata, cu zone de recreere, terenuri de sport, sporturi nautice pe luciul apei si spatii moderne pentru evenimente culturale. In concursul de solutii vor intra pentru proiectare Parcul Crangasi (modificari minimale, mai ales in zona parcarii), continua spre nord, ajunge la insula Lacul Morii, pana la Chiajna, in zona adiacenta digului, dar si pe zona sudica.
Etapele proiectului
Competitia este internationala, ceea ce inseamna ca se pot inscrie experti din orice colt al lumii. Proiectele de concurs se pot depune pana pe 21 octombrie, iar castigatorul va fi anuntat pe 31 octombrie, dupa care va urma perioada pentru posibile contestatii. La inceput de noiembrie, vom sti cum va arata amenajarea pe care o vom face.
„Pe 31 octombrie avem castigatorul. Este este castigatorul unui contract de proiectare. Partea de proiectare va dura circa 6 luni, pentru ca vorbim de o suprafata mare, de kilometri buni. Apoi avem doua optiuni: sa scoatem la licitatie lucrarea, pe acea proiectare, sau sa facem un contract cadru care sa acopere cat mai mult din elementele pe care le contine proiectarea si sa-l dam imediat in executie. Lucrarile vor fi etapizate. Daca in 2024 avem finalizata macar o etapa, eu sunt multumit, pentru ca apoi, in maximum un an, cel tarziu in 2025 va fi totul gata”, a mai spus Ciprian Ciucu.
Suma maxima a investitiei va fi de 20 de milioane de euro. „Vom vedea ce linii de finantare vor fi deschise. Daca vor fi, noi le vom accesa”, adauga primarul.
 
Premiile acordate in cadrul concursului de solutii
- PremiuI I: valoarea estimata a contractului de servicii de proiectare - 2.677.700 LEI fara TVA%;
- Premiul II: 148.254 LEI fara TVA;
- Premiul III: 74.127 LEI fara TVA.
Cel care se va clasa pe primul loc va intocmi studiul de fezabilitate, documentatia tehnica de autorizare a constructiei, proiectul tehnic si detalii de excutie si va asigura asistenta tehnica pe durata lucrarilor.
 
Ce a presupus pregatirea concursului de solutii
Pregatirea concursului de solutii de catre Primaria Sectorului 6 si OAR Bucuresti a durat un an si a insemnat:
- Identificarea si inventarierea terenurilor adiacente;
- Semnarea unui protocol pe zece ani cu Apele Romane pentru a putea amenaja digul, insula si pentru a putea folosi luciul apei pentru diferite sporturi nautice;
- Contractarea si finalizarea studiilor necesare temei de concurs: arheologic, dendrologic, de fauna;
- Contractat Ordinului Arhitectilor din Romania pentru a derula concursul de solutii in beneficiul Sectorului 6;
- Igienizarea zonei - au fost scoase tone de deseuri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter