RO EN
Košík je prázdný

OAR: Au fost initiate consultari preliminare pentru reabilitarea Parcului Cismigiu

Ordinul Arhitectilor din Romania a participat joi, 12 noiembrie 2021, la consultarea preliminara privind reabilitarea si restaurarea Parcului Cismigiu, monument istoric de grupa valorica A, in teritoriul caruia se gasesc mai multe componente clasate, la randul lor, in Lista monumentelor istorice.
Aceasta intalnire de lucru a fost initiata de Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) in scopul identificarii, impreuna cu profesionisti si membri ai societatii civile, a cailor potrivite de abordare a viitoarelor interventii pe care PMB vrea sa le demareze.
La consultare au participat reprezentanti ai Administratiei Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti -ALPAB, Institutului National al Patrimoniului - INP, Asociatiei Peisagistilor din Romania - ASOP, Grupul de initiativa civica Cismigiu, alaturi de membri PMB direct implicati in realizarea acestui obiectiv, printre care Matei Damian, director executiv, si Adrian Bold, arhitect sef. Ordinul a fost reprezentat prin prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, Vicepresedinte OAR Concursuri, iar din partea Filialei Teritoriale OAR Bucuresti a participat arh. Emil Ivanescu, presedinte.
Directii de discutie
Discutiile s-au orientat in doua directii, ambele importante, care au intrunit consensul tuturor participantilor.
1. Situatia proiectelor, studiilor si interventiilor de pana acum
Participantii la eveniment au recapitulat critic situatia proiectelor, studiilor si interventiilor de pana acum, precum si pozitia lor in raport cu starea parcului si cu practicile corecte de regenerare, amenajare, intretinere.
Amintim, succint, trei actiuni concrete intreprinse in ultimii ani.
- In 2018, ALPAB a initiat realizarea Planului Urbanis Zonal - PUZ si a Regulamentului Local de Urbanism - RLU pentru parcurile Carol, Cismigiu si Herastrau. Dupa predarea studiilor de fundamentare (inclusiv Studiu istoric si Studiu peisagistic), niciunul nu a mai fost continuat de catre beneficiar.
- Studiile de delimitare a zonelor de protectie pentru cele trei parcuri au fost avizate de Ministerul Culturii, dupa consultarea Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (SUZP) si a Comisiei Nationale de Arheologie.
- In 2019, Alpab a continuat contracte demarate anterior sau in paralel referitoare la unele dintre aceste parcuri. In cazul parcului Cismigiu, s-a realizat un Studiu de Fezabilitate, care urmarea lucrari de interventie in parc, printre care crearea unei alei in lungul parterului central. In urma unor proteste venite din mediul profesional si din cel al comunitatii, la PMB au fost organizate intalniri a caror concluzie a fost necesitatea de corelare intre documentatiile in curs, adica PUZ si SF.
2. Propunere pasi logici de urmat pentru reabilitarea si restaurarea Parcului Cismigiu
- Reluarea, actualizarea si finalizarea PUZ si a studiilor istoric si peisagistic pe care acesta se bazeaza, intrerupte de administratia anterioara. PUZ-ul este necesar deoarece va conduce la stabilirea modului de interventie permis in parc (optiuni majore de restaurare, plan de interventii, restrictii si permisivitati in utilizare), dupa avizarea de catre autoritatile responsabile si dupa consultarea publicului;
- Elaborarea, in paralel, din initiativa si cu finantarea PMB-ALPAB, a planului de gestiune si protectie a parcului, plan multianual, permanent, menit sa asigure intretinerea preventiva a ansamblului constructiilor si amenajarilor, in legatura cu monitorizarea starii acestora si cu restrictiile si permisivitatile induse de valoarea arhitecturala, istorica, peisagistica, tehnica;
- Propunerea unor actiuni imediate de curatare a parcului de obiectele amplasate ilegal (semnalistica, jardiniere, ceas etc.) care dauneaza peisajului, urmand ca lista acestor obiecte sa fie discutata cu un grup de specialisti deja implicati in studiile de pana acum.
Concluzii discutii
ALPAB (autoritatea contractanta a PUZ) si-a asumat sarcina de a relua discutia in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, cu prezentarea situatiei exacte a documentatiei existente pana acum, astfel incat protectia, regenerarea si restaurarea Parcului Cismigiu sa se poata realiza in mod profesionist, cu respectarea cadrului legal.
Pana acum nu a fost convocata o noua intalnire pe subiect.
 
Material realizat de prof. dr. arh. Ana Maria Zahariade, Vicepresedinte OAR Concursuri

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter