RO EN
Košík je prázdný

OAR Arad: Eficienta energetica, in centrul noii paradigme arhitecturale

Ordinul Arhitectilor din Romania (OAR) este o organizatie profesionala care si-a asumat misiunea de a transmite catre societate mesajul ca arhitectura reprezinta un act de cultura de interes public, cu implicatii urbanistice, economice, sociale si ecologice. Obiectivele majore ale organizatiei sunt cele de intensificare a dimensiunii culturale a arhitecturii si consolidare in jurul sediilor organizatiei si filialelor sale teritoriale a unor centre de arhitectura si cultura urbana, generarea a unor politici ale patrimoniului construit in Romania, adaptare a educatiei in arhitectura la tendintele mediului socio-economic si cultural. Din OAR fac parte arhitectii si conductorii arhitecti cu sau fara drept de semnatura, urbanistii diplomati, arhitectii de interior, stagiarii si orice detinator al titlului de arhitect, la cererea acestora. Filiala din Arad, alaturi de celelalte active pe plan national, a aderat intru totul la aceste tinte, reusind in ultimii ani sa se remarce printr-o activitate intensa, ale carei rezultate materiale nu au intarziat sa apara.
Despre aceasta, dar si alte subiecte de interes ofera in continuare detalii presedintele OAR Arad, arh. Sandra Dinulescu. Arhitecta este si consilier in cadrul Compartimentului Urbanism si Amenajarea Teritoriului din cadrul Directiei Arhitect Sef din cadrul Consiliului Judetean Arad. Sandra Dinulescu este absolventa a Universitatii Politehnica Timisoara - facultatea de Constructii si Arhitectura - Departamentul Arhitectura - Promotia 2004 si arhitect cu drept de semnatura din 2005.

- Cum a evoluat arhitectura din Romania in ultimul deceniu si ce perspective sunt pentru urmatorii ani? Ce cladiri emblematice au fost dezvoltate recent in regiunea Arad?
- Arhitectura din Romania a luat un avant considerabil in ultimii 10 ani, iar acest lucru se poate vedea din numarul ridicat de cladiri, cartiere chiar in marile orase, si nu numai. Dezvoltarea tehnologiilor de proiectare si constructie a dus la multe proiecte bune puse in practica. In Arad s-au dezvoltat cartiere noi in zona metropolitana, au aparut multe cladiri, hale industriale, sedii de firme, complexe comerciale si parcuri industriale. Municipiul va avea un campus profesional pentru invatamant dual, un proiect ambitios care se va realiza gratie unei finantari europene in valoare de peste 150 milioane de lei si a unui protocol de colaborare. Acest protocol a fost parafat in sala Ferdinand a primariei din localitate. Semnatarii documentului au fost Universitatea Aurel Vlaicu, Primaria Arad si Universitatea Politehnica Timisoara, care au alaturi ca parteneri Inspectoratul Scolar Judetean, Liceul Tehnologic "Aurel Vlaicu" Arad, Liceul Tehnologic de Constructii si Protectia Mediului Arad, Colegiul Economic Arad, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto "Henri Coanda" Arad, Liceul Tehnologic de Electronica si Automatizari "Caius Iacob" Arad, dar si companiile Leoni Wiring Systems Arad, Hella Romania - punct de lucru Arad si Joyson Safety Systems Arad. 
Proiectul depus de Universitatea Aurel Vlaicu in cadrul programului-pilot pentru dezvoltarea consortiilor regionale pentru invatamant dual s-a numarat printre putinele din tara care au obtinut finantare in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Pentru construirea obiectivului intitulat "Campus Profesional Integrat", Primaria Arad a pus la dispozitie un teren cu o suprafata de 20.000 mp, situat in partea de nord a orasului. Prin acest proiect se are in vedere constructia de noi cladiri eficiente energetic, prevazute cu spatii de invatamant si pentru cazare, cantine, baze sportive, sali de lectura, biblioteca, centru media, ateliere pentru practica, spatii de recreere care vor deservi liceele si institutiile de invatamant superior de stat. 
De asemenea, este in executie prima scoala publica construita cu bani privati. Este vorba despre o cladire pentru Liceul Teologic Baptist "Alexa Popovici", unde invata peste 1.000 de elevi. In acest moment, cadrele didactice si elevii isi desfasoara activitatea educationala in patru amplasamente distincte. Proiectul, care le va oferi conditii decente, se va intinde pe o suprafata de 8.248 mp si va cuprinde 48 de sali de clasa, laboratoare, o zona pentru activitati sportive, o alta pentru recreere si parc, biblioteca, sala de luat masa, un amfiteatru, birouri administrative, cabinet medical si stomatologic. Lucrarile sunt coordonate de "EduFort", din cadrul Fundatiei pentru Educatie de Calitate, al carei fondator este Comunitatea Bisericilor Crestine Baptiste Arad. Mentionam ca la scoala respectiva invata inclusiv elevi de alte religii. Terenul pentru noua constructie a fost donat de Primaria Arad.

- Care sunt principalele tipuri de proiecte pentru care exista cerere si ce tendinte ati observat in ultimii ani? In ce directie se indreapta arhitectura locala, din aceste perspective?
- Proiectele actuale se axeaza foarte mult pe principiul de locuinta eficienta energetic. De asemenea, de maxima atentie se bucura spatiul unde sa fie amplasat proiectul. Apar tot mai multe case individuale si blocuri de locuinte in zonele centrale ale orasului, realizate cu materiale noi si care reduc din costurile de constructie, fara a afecta siguranta edificiului. Arhitectura locala se indreapta spre o combinare a celei deja existente cu una noua, care sa completeze, dar simultan sa cadreze cu cea traditionala. De amintit este si interesul crescut pentru dezvoltarea zonelor de logistica si depozitare, unde as dori sa mentionez ca CTP, cel mai mare proprietar si dezvoltator de spatii logistice si industriale in functie de suprafata inchiriabila bruta (GLA), a finalizat structura celui mai recent construit spatiu de productie si logistica din vestul Romaniei: CTPark Arad West. Acesta este amplasat in Arad, care reprezinta un important centru industrial si nod de transport, aproape de granita cu Ungaria si Serbia. Prima faza a CTPark Arad West cuprinde constructii cu o arie de aproximativ 44.000 mp si este deja preinchiriata in proportie de peste 40%, fiind programata sa fie finalizata in primul trimestru al anului 2024.

- Care sunt principalele dificultati pe care le intampina arhitectii din Romania, in aceasta perioada? Identificati provocari distincte in zona dvs. de activitate?
- Principalele probleme sunt cele legate de cresterea costurilor materialelor de constructie, de majorarea tarifelor cerute de constructori, dar si de aparitia unei crize imobiliare. La noi in zona aceste probleme, pentru moment, se manifesta la o scara redusa si, daca se vor intensifica, speram sa fim destul de puternici sa trecem peste orice obstacol.

- Cati arhitecti sunt inscrisi in filiala OAR pe care o reprezentati, in acest moment? Cum a evoluat numarul acestora in ultimii 3-4 ani?
- Filiala teritoriala a OAR Arad are un numar de total de 174 membri, dintre care 116 arhitecti cu drept de semnatura, 17 arhitecti cu drept de semnatura suspendat la cerere, 8 conductori arhitecti cu drept de semnatura, 3 conductori arhitecti cu drept de semnatura suspendat la cerere, 35 de arhitecti stagiari si 13 arhitecti fara drept de semnatura. In 2023 in organizatie s-au inscris doi noi arhitecti, au fost transferati trei, iar sapte au schimbat sectiunea de incadrare. Numarul membrilor nostri a fluctuat in ultimii ani din cauza numerosilor absolventi ai Facultatii de Arhitectura din Timisoara, care se afla in proximitatea Aradului, acest lucru reprezentand un avantaj net. 

- In ce actiuni sunteti implicati la momentul actual si ce proiecte ati stabilite pentru 2024?
- In acest an continuam lucrarile de amenajare a sediului, care presupun operatiuni de remodelare a imobilului existent, avand un regim de inaltime S+P+1E. De asemenea, ne dorim sa ne alaturam unor proiecte pe care societatea civila aradeana le doreste intreprinse prin si cu ajutorul nostru. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter