RO EN
Košík je prázdný

GREEN BUSINESS: Cererea de proiecte creste datorita finantarilor POR si PNRR

Green Business, companie specializata in implementarea de proiecte de mobilitate urbana, infrastructura medicala si de educatie, are in dezvoltare mai multe proiecte de transport public cu autobuze electrice in Valea Jiului si in municipiile Aiud si Deva. La capitolul infrastructura medicala, societatea contribuie la modernizarea si extinderea sectiei UPU a Spitalului Judetean de Urgenta din Targu Jiu, la construirea unei noi policlinici in orasul Panciu (judetul Vrancea) si la modernizarea spitalului din municipiul Hunedoara. In ceea ce priveste infrastructura de invatamant, Green Business lucreaza la finalizarea modernizarii Gradinitei nr. 2 din orasul Marasesti si incepe furnizarea serviciilor de asistenta tehnica pentru construirea unui liceu tehnologic in Sebes (judetul Alba).
Cu o experienta de 15 ani ca integrator de proiecte, perioada in care si-a extins portofoliul de servicii, a sprijinit zeci de beneficiari sa-si transforme ideile in proiecte si a ajutat alte cateva mii de persoane care au devenit utilizatori finali ai acestor proiecte. Green Business este cel mai mare dezvoltator de proiecte de transport cu autobuze electrice din Romania, dar si in topul firmelor implicate in dezvoltarea si modernizarea infrastructurii medicale. Pe scurt, activitatea companiei a insemnat implicarea in proiecte de circa 100 de milioane de euro si cateva sute de locuri de munca nou-create in timpul dezvoltarii si implementarii proiectelor.
Interviu cu Ioan-Cristian Samson (45 de ani), administrator la Green Business si manager cu o experienta profesionala de 17 ani pe piata de proiectare, consultanta si constructii.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2021 si ce estimari aveti pentru 2022 si in perspectiva?
- In anul 2021 au fost elaborate mai multe documentatii tehnice pentru proiecte la care executia se va derula in perioada 2022-2023. Din anul 2020, filosofia de business a firmei s-a schimbat, prin aceea ca s-a dorit implicarea in contracte de tipul proiectare si executie, in sectoarele de interes. Astfel, desi numarul de contracte a fost mai mic, valoarea adaugata creata a fost mai mare, iar beneficiile s-au vazut pe toata perioada de executie a lucrarilor care, de obicei, este mai mare de doi ani. Aceasta s-a tradus, pentru noi, in stabilitate financiara si cresterea profitabilitatii.
 
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2022 si cum credeti ca se va dezvolta acesta in noul context geopolitic?
- Cererea de proiecte va continua sa creasca, pe fondul implementarii programelor cu finantari europene, precum POR sau PNRR, in zona de investii publice. Data fiind interventia guvernului privind ajustarea preturilor pentru toate contractele de executie care vizeaza investitii publice, previzionam o cresterea a activitatii noastre in domeniul de proiectare si constructii. Toate finantarile europene au termene limita de implementare in urmatorii 2-4 ani, iar respectarea obligatorie a acestor termene va genera un trend ascendent al pietei.
Pe de alta parte, dat fiind contextul de crestere sustinuta a inflatiei si politicile de protectie a mediului aplicabile in tot spatiul european, tendintele sunt date de utilizarea de materiale reciclate, usoare si cu interventii minime in exploatare.
Uitandu-ne strict la afacerea noastra, putem spune ca nici pandemia si nici contextul geopolitic actual nu au afectat dezvoltarea si implementarea proiectelor. Nu am intalnit situatii din partea beneficiarilor publici care sa renunte la implementarea proiectelor in curs de executie sau la dezvoltarea altora noi. Din punctul nostru de vedere, lucrurile merg normal, la fel ca inainte de pandemie.
 
 
- Ati observat schimbari in ceea ce priveste cererea de constructii cu eficienta energetica ridicata, la un an de la intrarea in vigoare a standardelor nZEB? Cum va aliniati acestui trend?
- Inca din anul 2015, firma noastra a dezvoltat proiecte de cladiri pentru beneficiari publici care au inclus solutii de eficienta energetica, acesta fiind unul din obiectivele impuse de programele cu finantare europeana. In timp, aceste solutii au inceput sa fie implementate si de catre dezvoltatorii privati, cu scopul de a reduce consumurile specifice de utilitati. Avem experienta de peste sapte ani in dezvoltarea de proiecte eficiente energetic, iar acum, odata cu cresterea semnificativa a preturilor la utilitati, se vad rezultatele muncii noastre.
 
 
- Ce impact credeti ca vor avea digitalizarea si noile tehnologii pe piata de constructii si ce planuri de investitii aveti in aceasta directie?
- Atat la nivel de clienti, cat si de furnizori de servicii, digitalizarea va implica investitii in achizitii si costuri de formare. Ca aceasta sa fie eficienta si functionala, ea trebuie sa se regaseasca pe tot lantul dezvoltarii unui proiect, de la prestatorii de servicii pana la utilizatorul final. Compania noastra a promovat activ in domeniul proiectarii si a executiei de lucrari solutii de management de proiect (Primavera P6 - Project Management) si de proiectare integrata (BIM - Building Information Modeling) insa acestea s-au dovedit costisitoare pentru clienti, intrucat, in primul rand, acestia trebuiau sa plateasca un pret initial mai ridicat pentru astfel de servicii si, in al doilea rand, ei nu aveau oameni pregatiti si dotari similare cu care sa verifice implementarea solutiilor dorite de catre acestia. Odata cu generalizarea investitiilor in digitalizare in institutiile publice se va crea oportunitatea pentru investitii si la furnizorii de servicii, precum compania noastra, eficientizandu-se, astfel, atat activitatea de proiectare, cat si avizarile care depind de institutiile publice, rezultatul final fiind micsorarea timpilor de realizare a unui proiect. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter