RO EN
Košík je prázdný

GORDIAS: Crestere a cererii de expertize pentru montarea de panouri fotovoltaice

Gordias, companie cu o experienta de aproape doua decenii in proiectare si consultanta in management de proiect in domeniul constructiilor metalice, deruleaza, in paralel, circa 15 proiecte aflate in diverse etape de implementare. Dr. ing. Zsolt Nagy, directorul general al companiei, spune ca, in general, activitatea din acest an este comparabila, ca numar de lucrari si anvergura, cu aceea din 2021, dar a fost inregistrata o crestere a solicitarilor de expertize tehnice pentru montarea de panouri fotovoltaice pe cladiri. Managerul subliniaza, insa, ca scumpirile majore din sectorul materialelor de constructii pot avea un impact negativ asupra investitiilor in domeniul constructiilor. "In conditiile in care exista un val general de scumpiri, estimam ca incasarile noastre de anul acesta nu vor evolua in ritmul cresterii preturilor. Credem ca ne asteapta o iarna deosebit de dificila, dar ramanem optimisti, pentru ca suntem invatati cu dificultatile prin proiectele executate", a declarat Zsolt Nagy.
Compania Gordias este activa din 2003 in domeniul consultantei si proiectarii de structuri metalice, iar din 2011 a devenit reprezentant pentru Romania al solutiilor ConSteel, soft specializat pe constructii metalice si mixte otel-beton.
Interviu cu dr. ing. Zsolt Nagy (52 de ani), Managing Director, Gordias, specialist cu o experienta profesionala de 27 de ani in industria constructiilor.
 
- La ce proiecte lucrati in prezent si ce ne puteti spune despre acestea?
- Proiectarea structurilor metalice este una dintre principalele noastre activitati. Derulam, in paralel, circa 15 proiecte care se afla in diverse stadii de implementare, reprezentand constructii industriale, centre comerciale, saloane auto, un terminal de aeroport, depozite, cladiri agricole/zootehnice, monumente istorice sau reabilitari si consolidari ale unor structuri existente. Suntem o companie prezenta si la nivel international, colaborand pe moment cu firme din Olanda, Ungaria si Slovacia. Pe langa proiectarea structurilor, ne ocupam si cu expertizarea cladirilor existente, in scopul instalarii panourilor foto­voltaice pe acoperisurile cladirilor, segment in care exista o cerere destul de mare. Verificarea de proiecte este un alt domeniu in care suntem prezenti, cu o cerere pe moment destul de redusa. Activitatea noastra include si proiecte de cercetare. Suntem in stadiul de finalizare a proiectului CFSExpert - Instrument de proiectare pentru structuri din otel formate la rece, proiect international de cercetare, cu o derulare pe parcursul a 3 ani (2019-2022).
 
- Cum se resimte, in cadrul companiei, cresterea preturilor din domeniul constructiilor si energiei?
- Cresterea preturilor din domeniul constructiilor se resimte prin presiunea asupra termenelor stranse: aprovizionarea inainte de noi modificari de preturi sau adaptarea proiectului din mers la stocuri existente de materiale. Majorarea preturilor la energie afecteaza adanc toate domeniile. Totusi, exista asteptari din piata, ca pretul serviciilor de proiectare sa ramana similar cu perioada anterioara. Modificarea cererilor in domeniul proiectarii se va resimti, cel mai probabil, cu un oarecare decalaj, deoarece acum se deruleaza proiecte incepute mai demult, si care au o perioada indelungata de implementare. Investitiile in constructii au un ciclu de realizare masurata in ani, cele incepute decurg conform unui plan, care daca se modifica pe parcurs, atrag costuri suplimentare. Mai ales in contextul actual, in care la proiectele cu termen de derulare indelungat exista riscul depasirii majore a costului initial estimat. Insa putem spune ca exista o ingrijorare generala privind cresterea costurilor materialelor si a fortei de munca.
 
 
Totodata, noul context geopolitic va avea cu siguranta un impact profund asupra pietei constructiilor. Ca dovada, dificultatile in procurarea materialelor, lungirea termenelor de livrare sunt doar primele semne ale unei crize viitoare mai profunde. Totusi, cladirile necesita in permanenta intretinere si interventii de consolidare, chiar daca investitiile in constructii noi se vor reduce foarte mult.
 
- Cum sunt acceptate de piata standardele de constructii sustenabile, in contextul deja inflationist actual?
- Eficienta energetica se manifesta in costul de exploatare pe tot ciclul de viata a constructiei. Economiile se realizeaza in timp, insa necesita un cost initial mai ridicat. Piata constructiilor din Romania este dominata de pretul cel mai mic la realizare (pretul platit pana la predarea constructiei finantatorului). Daca beneficiarul nu este si utilizatorul constructiei, costurile de exploatare reale vor fi aflate de acesta din urma dupa achizitionare si folosire intr-o perioada de 1-2 ani. In acest context, dezvoltatorii nu sunt interesati de economiile de lunga durata, ci mai degraba de profitul realizat la tranzactionare. Cumparatorii sunt mai preocupati de pretul de achizitie, si mai putin de costul de exploatare pe termen lung, pentru estimarea caruia oricum nu detin cunostinte sau informatii necesare, in cele mai multe cazuri. In trendul actual, incercam sa sensibilizam importanta acestui aspect, insa acest lucru necesita interventii in sistemul educational, iar dupa implementare se vor resimti efectele pe termen lung.
Dupa cum am mentionat anterior, se observa cresterea solicitarilor pentru expertize tehnice pe constructiile existente legate de instalarea panourilor solare, acesta fiind o sursa de energie regenerabila. In cazul cladirilor noi, ne straduim sa aplicam principiile proiectarii cladirilor cu eficienta energetica, insa patrimoniul construit existent are multe probleme de eficienta, care necesita interventii. Oferim clientilor nostri consiliere privind proiectarea constructiilor cu consum de energie scazut si actionam in acest spirit prin evitarea puntilor termice, alegerea termoizolatiilor adecvate si detalierea corespunzatoare principiilor de eficienta energetica.
 
 
- Cum vedeti evolutia arhitecturii in contextul Noului Bauhaus European si ce credeti ca va insemna acest nou curent pentru mediul construit din Romania?
- Conform declaratiei de misiune, Noul Bauhaus European conecteaza pactul ecologic european cu spatiile de locuit si cu viata cotidiana. Indeamna toti europenii sa-si imagineze si sa construiasca impreuna un viitor durabil si incluziv, care este frumos atat pentru ochiul uman, cat si pentru mintile si sufletele noastre. Miscarea inspira transformarea societatii noastre de-a lungul a trei valori inseparabile: sustenabilitate, de la obiectivele climatice, la recirculare, poluare zero si biodiversitate; estetica, calitatea experientei si stilului, dincolo de functionalitate; incluziune, de la valorificarea diversitatii, pana la securizarea si asigurarea accesibilitatii.
Analizand evolutia arhitecturii in acest context, se constata preocupari intense privind aspectele de sustenabilitate. Un aspect important al activitatii de proiectare a devenit amprenta de carbon a cladirilor, insa in masurile implementate si aplicate se pot observa decalaje, iar rezultatele probabil se vor putea cuantifica in timp. Insa nu exista o preocupare privind cuantificarea reala a eficientei masurilor implementate in faza de proiectare.
Evolutia tehnologica cu siguranta va modifica radical domeniul constructiilor: scanarea 3D, tehnologia BIM si printarea 3D au adus deja implementarea formelor parametrice in arhitectura cladirilor, ceea ce are un impact radical asupra esteticii (si nu numai).
Transparenta este un alt aspect al esteticii din ce in ce mai mult exploatat atat arhitectonic, cat si structural, prin utilizarea sticlei structurale. Acestea sunt doar cateva tendinte, a caror prezenta in piata constructiilor este deja vizibila. Dovada sunt si proiectele in care am fost implicati, in care transparenta a fost prezenta prin suprafetele mari din sticla. Mediul construit din Romania nu este o exceptie de sub aceste trenduri, chiar daca in calea transparentei exista o mare piedica, si anume teama de cutremurele majore.
 
 
- Ce investitii aveti in plan in sensul digitalizarii activitatii? Care considerati ca sunt cele mai utile instrumente pentru arhitectura/proiectare, in acest moment?
- In filozofia companiei Gordias, misiunea noastra este sa ne ajutam clientii atat in dezvoltarea unui spirit competitiv etic si realizarea de investitii mai performante, prin experienta noastra profesionala, cat si in asigurarea unor modalitati de lucru eficiente, prin dezvoltarea si implementarea tehnologiilor performante, care permit obtinerea unei game largi de solutii structurale ingineresti. Conform acestei declaratii de misiune, sustinem intru totul procesul de digitalizare. Proiectele noastre sunt elaborate cu tehnologie BIM de la inceputuri, ceea ce inseamna costuri anuale insemnate cu mentenanta aplicatiilor software detinute. Pentru constructiile existente evaluate si expertizate, in acest demers de perfectionare utilizam tehnologie de scanare 3D. Planul nostru este dezvoltarea si utilizarea acestei tehnologii in activitatea de proiectare la un nivel superior, tehnologia prezentand un potential ridicat, ajutand si la conservarea/ consolidarea, salvarea si monitorizarea constructiilor existente.
Sustinem emiterea documentatiilor in format digital, avand pentru toti angajatii companiei semnaturi digitale. Cu toate eforturile depuse, exista piedici in acest demers: desi avem toate conditiile de a emite documentatiile noastre numai in format digital, tot hartia domina.
Dezvoltam cunostintele noastre in permanenta si prin cursuri de utilizarea tehnologiei DIC (Digital Image Correlation), ca sa putem aplica aceasta tehnologie in proiectele de cercetare. Suntem perfect dotati pentru a derula activitatea in forma digitala. Problema majora este tendinta de intoarcere la hartie, ceea ce in multe situatii diminueaza eficienta si actioneaza ca blocaj in calea digitalului. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter