RO EN
Košík je prázdný

EFCA: Cea mai mare provocare pentru companiile de inginerie este lipsa de proiecte

Activitatea din domeniul consultantei in inginerie din Europa s-a aflat in scadere pe toate planurile in prima jumatate a acestui an, criza generata de pandemia de coronavirus avand un impact negativ asupra posibilitatilor de angajare din sector, a comenzilor, cifrei de afaceri si profitabilitatii. Potrivit celui mai recent barometru al Federatiei Europene a Asociatiilor de Consultanta in Inginerie (EFCA - European Federation of Engineering Consultancy Associations), cea mai mare provocare cu care se confrunta companiile din acest domeniu este lipsa de proiecte, urmata, indeaproape, de reducerea onorariilor - care erau oricum destul de mici - si de lipsa personalului calificat.
"Pietele europene de consultanta in inginerie duc o lupta intensa in aceasta perioada, din punct de vedere economic. In general, pietele au scazut cu 33 de puncte in raport cu sondajul realizat in toamna anului 2019. Conditiile dificile ale pietei se reflecta in politicile de angajare a personalului din toata Europa, iar o valoare negativa a indicelui ocuparii (EFCA Employment Index) de 82 de puncte pentru urmatoarele 6 luni indica posibile disponibilizari in domeniu", comenteaza Henrik Garver, seful grupului de lucru din cadrul ECFA, care se ocupa de elaborarea barometrului.
Comenzile din sector si cifra de afaceri au fost, de asemenea, puternic afectate, in toata Europa. Potrivit raportului EFCA, stocul mediu de comenzi raportat la forta de munca angajata full time a scazut de la 9,7 la 5,4 luni in perioada octombrie 2019 - iulie 2020, iar cifra medie de afaceri in prima jumatate a anului in curs s-a situat la 112.283 euro.
Pentru a doua jumatate din 2020, majoritatea consultantilor in inginerie care au raspuns sondajului EFCA se asteapta la o scadere suplimentara a activitatii si business-urilor din acest sector.
Conform studiului, circa 80% din cifra de afaceri este generata de pietele interne unde companiile sunt inregistrate (45% din sectorul public si 34% in cel privat).
"Pe fondul crizei generate de Covid-19, intarzierile la plata si incertitudinea politica au crescut ca importanta si impact. Pandemia si, mai ales, criza ce ii urmeaza, afecteaza toate tarile din UE si solicita un raspuns comunitar, pe langa masurile nationale luate. Prin urmare, EFCA saluta initiativele Comisiei Europene, atat in ceea ce priveste Acordul Verde European (European Green Deal), cat si initiativele mai directe de recuperare, cum sunt cadrul financiar multianual consolidat pentru 2021-2027 si programul Next Generation EU", a subliniat Henrik Garver.
Barometrul EFCA a fost realizat in perioada 20 martie - 15 aprilie 2020, cu participarea reprezentantilor a 22 de asociatii membre (75% din total).
Pentru a consulta barometrul in varianta integrala, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter