RO EN
Košík je prázdný

Concept Structure: Structura mixta neuniforma, la Centrul Cultural Favorit

Centrul Cultural Favorit reprezinta un nou concept nascut din necesitatea de aparitie, in zona Sectorului 6 din Bucuresti, a unui centru multifunctional pentru petrecerea timpului liber. Construit pe amprenta fostului cinema Favorit prin consolidarea, extinderea si modernizarea vechiului edificiu, noul centru va gazdui o sala polivalenta pentru cinema si spectacole, doua sali cu cate 150 de locuri fiecare, pentru diferite evenimente de mica amploare, biblioteca, sala de intalniri si cafenea. Imobilul are un regim de inaltime S+P+3E si va avea rolul de a aduce impreuna locuitorii din zona si nu numai.
Concept Structure a proiectat structura de rezistenta a acestui centrul cultural, urmarind arhitectura conceputa de ARTLINE, reprezentanta de arh. Radu Teaca, beneficiarul lucrarii fiind Primaria Sectorului 6. Din punct de vedere arhitectural, avand in vedere ca noul edificiu se va inalta pe amprenta celui vechi, problema esentiala a constat in dorinta de a avea un volum care sa cuprinda toate spatiile cerute de caietul de sarcini, dar, in acelasi timp, sa devina si un reper pentru intregul cartier Drumul Taberei.
 
 
Potrivit arhitectului, generic privit, orasul modern aflat intr-o extensie continua trebuie, din necesitatea de a decongestiona centrul, sa creeze noi nuclee de interes cultural, social care sa polarizeze comunitatea/comunitatile din zona. Pentru realizarea acestui deziderat, Centrul Cultural Favorit trebuie sa indeplineasca, pe langa rolul functional, si acela de "landmark" capabil sa devina un pol de atractie in zona. Forma propusa de arhitecti incearca sa protejeze, dar sa si extinda spatial interioarele, totul facandu-se in scopul unei treceri naturale, firesti, de la forma din plan a structurii existente la volumul propus. Forma cladirii are valente tectonice insasi prin geometria ei, neintrand in conflict cu eforturile structurale.
 
 
Pentru fatada, arhitectul a optat pentru o invelitoare metalica, la o structura din metal formele fiind mai usor controlabile, programele digitale actuale facilitand debitarea pe masura a elementelor de metal. Metalul selectat a fost tabla de titan-zinc, un material ce are textura si este colorat in masa, prin natura lui. Acest tip de material oxideaza, ca si cuprul, dar dupa un timp ramane intr-o forma stabila. Metalul are o culoare discreta, aparte, fiind un gri deschis-albastrui, iar dupa oxidare culoarea se stabilizeaza, devenind putin mai inchisa. Asadar, fatadele cladirii vor fi naturale, nu suprafete vopsite.
Fatada principala este un ecran imens care are un mesh (plasa) cu leduri, care are si rol de parasolar vara. Suprafata fatadei este usor inclinata, pentru ca spectatorii sa nu vada imaginile proiectate in racursiu. Pe ecranul fatadei vor aparea imaginile care se proiecteaza in interior, dar nu numai, fiind un suport pentru mai multe actiuni.
 
Infrastructura
Infrastructura a fost realizata ca o cutie rigida, alcatuita la partea de jos dintr-un radier de 60 cm si 80 cm pe zona unde se afla cele doua nuclee circulare din beton armat, insa a fost necesara si dispunerea de piloti sub elementele verticale din beton armat. Viziunea arhitecturala se continua si in zona de infrastructura, peretii de pe contur continuand forma impusa de conturul aflat deasupra terenului natural, plecand verticali din radier, insa avand un punct de inflexiune aproximativ la mijloc, reprezentand, astfel, punctul de plecare al curburii intregii structuri.
Placa de cota ±0.00, prin care se face transferul eforturilor de la suprastructura la infrastructura, are dimensiuni variabile, 20 cm, 25 cm si 30 cm, in functie de incarcari si de cerintele de rigiditate.
 
 
Suprastructura
Structura de rezistenta este mixta, alcatuita din pereti din beton armat combinat cu o structura metalica spatiala, rezultand un ansamblu structural rigid care va lucra in domeniul elastic. Structura este neuniforma atat in plan, cat si in elevatie. Pentru preluarea fortelor seismice s-au introdus doua nuclee circulare din beton armat, dar si pereti individuali din beton armat, fiind alcatuiti dintr-un beton de clasa inalta de rezistenta, pentru a putea satisface cerintele de rezistenta si stabilitate.
In toate elementele verticale de beton armat au fost introduse profile metalice, pentru a se putea face legatura in grinzile metalice care sustin placa de beton. Sistemul de planseu este reprezentat atat printr-o placa dala cu grosimea de h=25 cm, care reazema pe grinzi metalice, pe zona cu nucleele circulare, dar si prin tabla cutata cu suprabetonare pe zona salii multifunctionale de la ultimul nivel si pe zona care gazduieste cabinele actorilor si spatiile tehnice de la fiecare nivel.
 
 
In zona de mijloc a structurii, pentru a putea tine cont de conditiile impuse de arhitectura, necesare pentru a putea gazdui functiunile pentru care a fost gandit imobilul, s-a optat pentru o structura metalica, alcatuita din cadre cu stalpi cruce de malta cu gabarit exterior 80 cm x 90 cm si grinzi cheson cu sectiune de 60 cm x 90 cm. Cadrele longitudinale sunt rigidizate intre ele prin intermediul unui sistem de contravantuiri alcatuit din profile de tip teava rotunda cu sectiune Ø244.5x10.
Un caz special il reprezinta si planseul peste sala de spectacole, unde deschiderile sunt variabile intre 15 m ÷ 25 m. Astfel, s-a optat pentru introducerea planseului metalic alcatuit din grinzi principale chesonate din table sudate si grinzi secundare din profile laminate. Pe grinzile secundare reazema un planseu compozit alcatuit din tabla cutata si suprabetonare de 7 cm. De asemenea, pentru indeplinirea conditiilor de vibratie si de sageata, a fost necesar ca acesta sa fie suspendat de acoperisul metalic prin intermediul unor tiranti metalici din Tv.193.7x10.
 
 
Pe fatada principala, unde va fi instalat un sistem de tip mesh ca parte a fatadei media, a fost introdus un sistem de contravantuiri cu rolul de a angrena toate planseele din acea zona, inclusiv acoperisul, sporind astfel rigiditatea de ansamblu a cladirii.
Toata structura aflata pe contur respecta dorinta arhitectului de a evoca anii 1960, perioada in care cinematograful isi are radacinile, cladirea avand forma unui tub cinescop. Pentru a putea respecta forma impusa, pentru a rigidiza intreaga structura, dar si pentru a avea rol de suport pentru invelitoare, a fost proiectat un mesh spatial, cu elemente orizontale, verticale si diagonal in X, alcatuit din elemente de tip teava patrata cu diverse sectiuni Ø 121x7.1, Ø 82.5x10, Ø 121x10.
 
 
Materiale utilizate
Toate materialele utilizate sunt in conformitate cu normele in vigoare. Betoanele folosite la realizarea structurii de rezistenta respecta prevederile SR EN 1992-1-1, respectiv NE 012-1/2010.
Otelul folosit este clasa S355J2G3, iar armatura este de tip BST500S.
 
Concluzii
Constructia cladirii Centrului Cultural Favorit a inceput in anul 2019 si, pana in acest moment, au fost realizate urmatoarele lucrari: radier, pereti subsol, placa peste subsol, nuclee pana la cota peste parter, placa peste parter, montarea profilelor inglobate si a doua tronsoane din stalpii cruce de malta, montarea structurii metalice din zona cabinelor de actori. Avand in vedere situatia globala, la jumatatea anului 2021 lucrarile s-au intrerupt, iar constructia realizata pana la momentul respectiv se afla in conservare. In luna august 2022, Primaria Sectorului 6 a anuntat ca a fost reluata licitatia de atribuire a contractului pentru continuarea lucrarilor la Centrul Cultural Favorit, dupa ce contractul cu societatea care s-a ocupat anterior de lucrari a fost reziliat. n

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter