Primii 250 de antreprenori de constructii din lume au cumulat o cifra totala de afaceri de 1.501,35 miliarde USD in anul 2013, potrivit topului anual realizat de publicatia nord-americana Engineering News Record (ENR). Dupa ce in 2013 antreprenorii de constructii din China au detinut podiumul celor mai mari companii specializate la nivel global in functie de cifra de afaceri din 2012, datele pentru anul trecut indica faptul ca firmele chinezesti ocupa primele patru pozitii in acest clasament. Astfel, pe baza incasarilor totale obtinute de companii in anul 2013, primele patru pozitii sunt ocupate de societati din China, cu afaceri totale ce au depasit 337 miliarde USD in perioada de referinta. Astfel, lider global in domeniu este China State Construction Engineering Corp (cu incasari de 97,87 miliarde USD in 2013, ce a urcat de pe pozitia a treia ocupata in clasamentul realizat anul trecut). Locul al doilea este ocupat de China Railway Construction Corp (96,19 miliarde USD), companie ce a reprezentat liderul clasamentului pe baza cifrei de afaceri realizate in 2012. Podiumul este completat de China Railway Group (88,94 miliarde USD), grup urmat de China Communications Construction Group (54,18 miliarde USD), firma clasata pe pozitia a sasea in topul realizat de ENR anul trecut. Pe locul al cincilea in top se mentine holdingul francez Vinci (ce a raportat venituri totale de 54,1 miliarde USD), urmata de corporatia spaniola Grupo ACS (51 miliarde USD) si de grupul german Hochtief (37 miliarde USD). Pe locul al optulea se situeaza compania franceza Bouygues, cu venituri de 36 miliarde USD obtinute in 2013. Printre primele zece clasate se mai afla Bechtel (SUA), precum si o alta companie chineza - China Metallurgical Group Corp (27,25 miliarde USD - ce ocupa pozitia a zecea in top.
Grupo ACS - cel mai important contractor de lucrari in afara tarii de origine
Un alt clasament realizat pe baza afacerilor internationale ale companiilor indica drept lider holdingul spaniol Grupo ACS, ce a obtinut incasari de 44 miliarde USD la nivel international in 2013. Urmatoarea pozitie in clasament este ocupata de Hochtief (34,8 miliarde USD). Corporatia americana Bechtel (cel mai important antreprenor din SUA, cu afaceri anuale in afara tarii de resedinta de 23,63 miliarde USD) ocupa, in prezent, pozitia a treia, urmata de francezii de la Vinci, ce au raportat incasari de 20,29 miliarde USD. Pe locul al V-lea se claseaza o alta corporatie americana, Fluor Corp, ce a raportat venituri externe consolidate de 16,78 miliarde USD. Grupul Strabag (Austria), a carei subsidiara locala Strabag Romania este lider al pietei locale de antreprenoriat de constructii, se claseaza pe pozitia a sasea la nivel international, mentinandu-se la nivelul anului trecut si in coborare cu doua locuri fata de topul realizat pe baza cifrei de afaceri din 2011. Pentru 2013, compania a raportat venituri externe de 15,39 miliarde USD. Pe locul al saptelea se situeaza Bouygues - Franta, cu afaceri de 14,78 miliarde USD, urmata de compania suedeza Skanska (14,14 miliarde USD). Compania italiana Astaldi - societate implicata la randul sau in proiecte semnificative in Romania, cum ar fi extinderea metroului si modernizarea patinoarului Mihai Flamaropol din Capitala sau finalizarea autostrazii Nadlac-Arad - s-a stabilizat pe locul 62. Cea mai bine clasata companie asiatica in clasamentul ENR realizat pe baza rezultatelor obtinute in afara tarii de origine a ramas China Communications Construction Group (CCCC), grupul ocupand pozitia a noua.
Veniturile totale realizate din lucrari contractate in afara tarii de origine in 2013 de cele 250 de companii incluse in topul ENR au cumulat 543,97 miliarde USD, cu 6,4% mai mult decat in clasamentul realizat anul trecut pe baza rezultatelor financiare din 2012 (511,05 miliarde USD. Totodata, cele 250 de companii au raportat incasari totale de 871,5 miliarde USD pe pietele de origine (+7,1%).