Strabag Romania a realizat, in primele sase luni ale acestui an, o cifra de afaceri de 173,05 milioane de euro, in crestere cu 59% fata de nivelul de 109,11 milioane de euro inregistrat in perioada corespunzatoare a anului trecut. Portofoliul de contracte si comenzi s-a majorat substantial, cu 84%, pana la 694,45 milioane de euro, la finalul lunii iunie 2023, cand Strabag Romania avea un efectiv de 1.867 de angajati (+8% fata de iunie 2022). Evolutia exceptionala a companiei de constructii a continuat si in trimestrul al treilea. Veniturile realizate de grupul austriac Strabag in regiunea Sud-Est (South+East), care include operatiunile din zona sud-estica a Europei (inclusiv Romania), dar si pe cele din Austria si Polonia, au crescut cu 8% in primele noua luni ale acestui an, pana la valoarea de 5,4 miliarde euro. Din 2023, operatiunile din Polonia sunt incluse in raportarea din Sud+Est, tot aici fiind incluse si rezultatele diviziei de lucrari speciale (International+Special Divisions), care anterior erau raportate separat. Cifrele anului anterior, ce reprezinta baza de raportare, au fost ajustate corespunzator.
Subsidiara din Romania a grupului Strabag a inregistrat, astfel, o evolutie semnificativa a afacerilor in acest an, mai ales datorita unei dinamici favorabile a activitatii de contractare inregistrata cu precadere in a doua jumatate a anului trecut.
In aceasta perioada, grupul Strabag lucreaza la finalizarea Autostrazii Transilvania, pe sectorul Chetani - Campia Turzii (lot 3), alaturi de Geiger Transilvania, tronson de 15,7 km cu o valoare de 85 milioane euro (fara TVA), noul campus de 24 de milioane de euro dezvoltat de Universitatea de Medicina si Farmacie "Victor Babes" (UMFVB) Timisoara in Ghiroda, noul terminal A4 al Aeroportului din Iasi, contract de 67 milioane de euro, dar si mega-proiectul de constructie a infrastructurii Bazei 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu, din Constanta (Etapa 1), proiect cu o valoare de circa 300 de milioane de euro, ofertat in asociere cu Aduro Impex si Bog’Art.
In sectorul privat, Strabag construieste ansamblul mixt Paltim Timisoara, proiect dezvoltat de Speedwell, comercial Giurgiu Shopping Park, investitie Square 7 Properties, dar si cladirea de birouri Arghezi 4, pe care o dezvolta in regie proprie langa Piata Universitatii din Bucuresti.
Venituri record asteptate pentru 2023, de aproape 19 miliarde euro
La nivel de grup, datele Strabag indica, pentru primele noua luni din 2023, venituri totale de 13,6 miliarde euro (+8%) si un portofoliu total de proiecte contractate de 24,4 miliarde euro (+4%). Numarul de angajati ai grupului s-a majorat cu 4%, la 76.632 de persoane.
"Performanta noastra de pana acum in acest an a confirmat ca diversificarea operationala - atat in termeni geografici, cat si sectoriali - ne permite sa compensam in totalitate declinurile inregistrate de anumite segmente de activitate. In timp ce constructiile rezidentiale raman sub presiune in contextul actual, vedem tendinte pozitive in dezvoltarea de cladiri publice si de proiecte comerciale si industriale. Dezvoltarea afacerilor in constructia infrastructurii de transport ramane solida", a declarat Klemens Haselsteiner, CEO al grupului Strabag SE.
Cea mai mare crestere a volumului productiei in termeni absoluti a fost inregistrata pe piata interna a Germaniei si Austriei, urmata de Romania, Polonia si Marea Britanie. In schimb, a existat o scadere a volumului productiei in Cehia, Suedia si Danemarca.
In ceea ce priveste portofoliul, cresteri ale comenzilor au fost inregistrate pe piata din Germania, in principal in sectorul de cladiri si constructii civile, precum si in Polonia si tarile din Orientul Mijlociu. In Austria, volumul comenzilor ramane sub nivelul relativ ridicat al anului precedent, in special din cauza situatiei tensionate din sectorul de constructii rezidentiale. Declinuri au fost, de asemenea, inregistrate in cele doua Americi.
In pofida conditiilor de piata care se mentin provocatoare, conducerea grupului Strabag se asteapta ca volumul productiei sa se apropie de un nou nivel record, de 18,9 miliarde euro, pentru exercitiul financiar 2023, evolutie la care ar urma sa contribuie toate diviziile de activitate. Obiectivele setate mai vizeaza o marja EBIT de cel putin 4% si cheltuieli nete de capital de cel mult 700 de milioane de euro.