RO EN
Košík je prázdný

Piata rezidentiala in 2024: scaderi ale numarului de tranzactii si cresteri de pret

Primele 3 luni ale anului 2024 pot aduce un nou fenomen in piata – o criza atipica, caracterizata de un numar mic de tranzactii si tot mai putine oferte, dar fara modificari notabile la pretul locuintelor sau valoarea IRCC. Specialistii recomanda in continuare creditele cu dobanda fixa, care sunt cu 30% mai avantajoase decat cele cu dobanda variabila, insa peste 70% dintre tranzactiile imobiliare sunt facute cu cash.
"Primul trimestru va aduce o incetinire a ritmului de tranzactii, poate chiar o contractare a pietei. Vor fi mai vizate vanzarile decat chiriile. Ca exceptie, piata dezvoltarilor logistice de spatii mici si modulare va beneficia de momentumul castigat la acest final de an. Evolutia trimestrelor urmatoare va fi strans legata de cea a creditarii si, ca element de noutate, de evolutia trendului de future banking si al fintech. Majoritatea tranzactiilor de vanzare, pe segmentul rezidential, deja se intampla in procent foarte mare 70-80 % cu cash. Exista lichidati, insa si o precautie crescuta in ceea ce priveste cheltuielile.” (Oana Ivan)
Segmentul premium- rasfatatul anului
"In segmentul premium  nu este perceputa nici o scadere. Se observa un procent de peste 50% achizitii fara creditare, iar interesul si actiunea s-au mentinut constant. Suntem optimisti ca in prima jumatate a anului vom finaliza stocurile din portofoliu (mai ales ca avem apartamente finalziate sau aproape de finalizare, cu mutare anul acesta). In n paralel am declansat deja strategia de dezvoltare pentru noi proiecte." (Ramona Babiuc, Eden Capital, despre ansamblurile Cortina)
 
Valoarea IRCC la inceputul anului
"IRCC nu a suferit modificari majore de la 1 ianuarie 2024 (valoarea actuala fiind de 5.97%), vestea buna este ca ratele romanilor nu au suferit nici ele modificari. Romanii care vor contracta in noul an credite ipotecare noi, se vor putea indrepta catre dobanzile fixe care, la acest moment, sunt mult mai scazute decat cele variabile. Cei care se confrunta dificultati in achitarea ratelor lunare la creditele ipotecare contractate in trecut, pot opta pentru o solutie de refinantare care sa le usureze situatia. Prin refinantare pot obtine dobanzi fixe mai mici decat actuala dobanda variabila, iar ratele pot sa se diminueze cu 20%-30%” (Valentin Anghel, CEO AVBS)
"In domeniul brokerajului de credite nu este perceputa asa numita criza, anul 2024 a inceput in forta, romanii acceseaza credite ipotecare cu dobanda fixa deoarece de peste 1 an de zile dobanda fixa este cea mai avantajoasa si mai sigura optiune de finantare. Asa ca romanii nu-si pun in asteptare planurile, ci contracteaza in continuare credite ipotecare pentru achizitionarea de locuinte, considerand 2024 un moment oportun. In prezent, cea mai buna dobanda fixa a momentului este pe 3 ani si porneste de la marja de 5.75%, la care se adauga costul de asigurare de viata, iar din anul 4 dobanda devine variabila si va fi formata din marja bancii de 2.1% + IRCC. Asadar, pentru cei ce vor sa cumpere o locuinta in 2024, recomand creditul ipotecar cu dobanda fixa si orientarea catre specialisti in creditare care sa asigure cea mai buna oferta de creditare din piata, conform profilului de client.” (Valentin Anghel, CEO AVBS
 
 
Locuintele sustenabile- noul trend de piata 
Preturile vor creste in urmatoarele luni pe fondul unui numar redus de proprietati aflate la vanzare. Aceste ajustari de preturi vor fi dictate si de cererea din piata, dar si de ceea ce ofera proprietatea aflata la vanzare. Cred ca de viitor raman casele cu tehnologii ce folosesc energia verde, fara pierderi de camoment, cu un consum mic, construite cu materiale de calitate, ce au un impact mai redus asupra mediului. Spre asta ne indreptam si cred ca pe acest segment de piata vom vedea preturi mai mari cu cateva procente anul acesta. (Veaceslav Vlas  – CEO Ecovillas Company)
"Observam faptul ca locatia proiectului nostru din Pipera este cautata, casele fiind aproape de scolile internationale. Deja avem aproape jumatate din proiect vandut, in conditiile in care am iesit in vanzare in luna mai a anului trecut. Fiiind un proiect eco-friendly, care utilizeaza energia pamantului pentru incalzire,  racire si apa calda, am vazut o deschidere foarte buna pentru acest tip de locuinte. Clienti bine informati care prefera aceste case tocmai pentru randamentul pe care il pot aduce in viitor din punct de vedere al investitiei. "(Veaceslav Vlas – CEO Ecovillas Company)
Cele 18 case din proiectul Epique home sunt eficiente energetic, fiecare casa este dotata cu pompa de caldura geotermala care preia energia pamantului pentru asigurarea agentului termic si apei calde. Casele se ventileaza singure fara a mai fi nevoie de deschiderea geamului, au racire pasiva in sezonul cald, ready smart home system si finisaje sustenabile. Proiectul a fost construit pentru a avea un impact redus asupra mediului, cu zero emisii de carbon, nefiind racordat la gaz. Casele sunt aproape finalizate,  urmand sa fie date in folosinta in primavara acestui an.
Dimpotriva, pe termen mediu si lung, asteptarile sunt ca preturile sa creasca, mai ales pentru proprietatile din zonele centrale si de nord, unde se preconizeaza cresteri cu 30-50% in urmatorii 2-5 ani. 
Pietele regionale au specificul lor, dat de localizarea geografica (orasele din apropiere granitei de nord, de exemplu), de evolutia infrastructurii (autostrazi, aeroporturi), de investitiile strategice (fabrici, hoteluri operate international etc), insa nu avem piete supra-incalzite in acest moment. 
Este un moment bun pentru initiat discutii pentru achizitii si investitii, intrucat presiunea pentru decizie este mult mai scazuta decat la finalul lui 2023, si, chiar daca nu se obtin discounturi spectaculoase, se pot negocia conditii de plata bune.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter