RO EN
Košík je prázdný

NOVUM: Cererea de locuinte a crescut, in pofida factorilor adversi de influenta

Grupul Novum Invest este o entitate consolidata de companii imobiliare, ce detine o experienta vasta in dezvoltarea ansamblurilor rezidentiale si comerciale de inalta calitate, fiind activa de peste 15 ani pe piata de profil din Romania. In prezent, Novum Business Invest dezvolta proiecte majore in 5 zone bine conectate din Bucuresti: Novum Politehnica, Novum Viilor, Novum Pacii, Novum 56 - si Novum Splai. Acestea insumeaza peste 2.000 de apartamente, care urmeaza sa fie livrate in urmatorii doi ani. Echipa de specialisti ce activeaza in cadrul grupului este formata din profesionisti cu experienta si pasiune pentru industria imobiliara, fiecare membru avand o contributie importanta la proiectele promovate, pentru a asigura rezultate de incredere si a indeplini promisiunile facute clientilor. In cele ce urmeaza, Alin Popa, CEO al grupului Novum Business Invest, ofera informatii despre obiectivele aflate in mod curent in lucru si despre perspectivele pe termen mediu si lung.
 
- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale? Cum au evoluat preturile locuintelor in 2023 si cum credeti ca vor fluctua acestea in 2024?
- In anul fiscal recent incheiat am observat, atat la nivel de portofoliu agregat al Novum Business Invest, cat si la cel al pietei din Bucuresti, in general, o pozitie solida a pietei rezidentiale, aceasta pastrand trendul ascendent. In plus, am remarcat un impuls major la final de an in achizitii. Novum 56, unul dintre proiectele noastre a avut, de exemplu, vanzari record in octombrie, de 40 de unitati/ luna - parte din acest impact fiind pus si pe seama majorarii TVA-ului la 9%, de la 1 ianuarie 2024. In pofida inflatiei mari si unei creditari deloc facile, cererea a fost stabila, chiar depasind asteptarile, cel putin in cazul proiectelor noastre din Bucuresti. Estimam ca preturile vor pastra acelasi trend de apreciere si vedem, inclusiv din statistici, ca aproape jumatate dintre potentialii clienti cred ca preturile locuintelor vor continua sa creasca in 2024, ceea ce ii face sa se gandeasca, cu mai multa hotarare si cu un deadline clar, la achizitia unui apartament. Exista mai multe rapoarte de piata relevante care indica tipologii de produse imobiliare cu o cerere mai mare decat altele, acest lucru traducandu-se in cresteri de pret pe acele segmente. In cazul Novum Business Invest, produsele cu cea mai mare cerere in 2023 au fost apartamentele cu doua camere. Desigur, au fost si produse rezidentiale, din anumite zone ale Capitalei, unde s-a inregistrat un avans mai lent al cererii fata de anul trecut, in special in ceea ce priveste proiectele construite inainte de 2018. Pentru 2024, ne asteptam la o continuare a cresterii preturilor si la o oferta selecta, cu produse calitative, orientate catre comunitati rezidentiale, in detrimentul proiectelor punctuale, care sa satisfaca mult mai mult decat o functiune - cea de locuire - si sa creeze un ecosistem de confort si bunastare, cu magazine in imediata apropiere, facilitati sportive, cafenele, spatii verzi, constructii sustenabile. Suntem increzatori ca proiectele din portofoliul nostru, fiind plasate in zone strategice ale Capitalei, isi pastreaza si chiar isi cresc valoarea pe termen lung.
 
 
- Ce evolutie a avut activitatea companiei in 2023 si care sunt provocarile si oportunitati prevazute pentru anul in curs?
- In 2023, am experimentat o crestere importanta a activitatii Novum Business Invest, reusind sa livram, la nivel de intreg portofoliu, 359 de apartamente. Unul dintre proiectele-cheie care a contribuit la aceasta evolutie este Novum 56, plasat pe traiectoria Parcului Liniei, pe care il mentionam mai sus ca inregistrand un record de vanzari lunare de 40 de unitati, in octombrie 2023. La toate obiectivele pe care le dezvoltam, ne concentram sa asiguram, in mod responsabil, locuinte sustenabile, cu zone comune care sa ii faca pe utilizatori sa aiba sentimentul de acasa, intr-o comunitate moderna. Am adoptat masuri concrete pentru a integra spatiile verzi in mod armonios, plasand, in majoritatea proiectelor, parcarile in subteran, astfel incat sa nu afecteze spatiile verzi de la suprafata. Consideram acest aspect ca fiind esential, pentru ca ne dorim sa oferim viitorilor proprietari un mediu de locuit care sa fie in echilibru cu nevoile actuale si stilul de viata, de cele mai multe ori alert. De asemenea, am analizat cu atentie evolutia tehnologiilor si am luat in considerare trecerea la sisteme de incalzire si racire performante si eficiente din punct de vedere energetic. Luam in considerare inclusiv utilizarea pompelor de caldura pe care sa le integram in functie de specificul fiecarui proiect si cautam si alte solutii eficiente din punct de vedere energetic si prietenoase cu mediul, usor de utilizat pentru locatari. Pentru anul in curs, ne asteptam la provocari legate de adaptarea la schimbarile continue ale pietei imobiliare si a cerintelor legislative in evolutie. Cu toate acestea, vedem aceste provocari ca pe niste oportunitati pentru a inova si a aduce valoare adaugata proiectelor noastre si comunitatilor in care dezvoltam.
 
- Ce lucrari aveti in pregatire si in constructie? In ce stadiu sunt acestea si ce bugete de investitii implica?
- Avem mai multe proiecte in diferite stadii de dezvoltare, reflectand angajamentul nostru continuu de a crea comunitati rezidentiale de calitate.
In aceasta perioada, continuam lucrarile la blocul 13 din cadrul ansamblului Novum Splai, ce reprezinta o etapa finala de constructie a acestui complex, care deja integreaza o cladire de birouri, restaurant, magazine si un hotel. 
In cazul ansamblului Novum 56, situat pe Bd. Timisoara nr. 56, am finalizat prima etapa de constructie, ce a constat in dezvoltarea blocului L, cu 286 de unitati locative. Continuam proiectul cu faza a doua, in cadrul careia vom livra alte 418 locuinte. 
Continuam, de asemenea, lucrarile la prima etapa a complexului Novum Viilor, care faza care consta in dezvoltarea a 198 de apartamente) si la Novum by the Sea - MedSPA, proiect lansat in 2023, in urma unei investitii de peste 3 milioane de euro. Acest centru de terapie si recuperare a inceput sa fie cunoscut si apreciat, in special de clientii fideli ai Novum by the Sea. Obiectivul nostru pentru 2024 este sa continuam dezvoltarea aici si sa atragem si mai multi clienti din tara si din strainatate, facand din acest centru un etalon in turismul balneo de pe litoral, dar si la nivel national.
In 2023 am finalizat constructia proiectelor Novum Pacii (155 de apartamente) si Novum Politehnica (5 blocuri cu 550 de apartamente). 
 
 
- Ce obiective aveti pe termen mediu si lung pe piata din Romania?
- Principala tinta este finalizarea cu succes a proiectelor aflate in derulare. Ne dorim ca proprietarii sa se bucure de spatii rezidentiale de calitate si confortabile in fiecare proiect dezvoltat de noi. Continuam sa ne concentram pe consolidarea si extinderea prezentei noastre in Bucuresti. Acest oras este un hub economic si cultural, iar prin dezvoltarea de proiecte rezidentiale in zone strategice, contribuim la cresterea calitatii vietii locuitorilor. Pe termen mediu si lung, avem in plan demararea a cel putin doua proiecte noi in zone bune din Capitala. Aceasta reflecta angajamentul nostru de a contribui la dezvoltarea infrastructurii locative a orasului si de a oferi mai multor persoane acces la locuinte de calitate. Ne concentram, de asemenea, asupra practicilor de dezvoltare responsabile, inclusiv protejarea spatiilor verzi si utilizarea de sisteme de incalzire si racire eficiente din punct de vedere energetic. In general, ne dorim sa ramanem un dezvoltator imobiliar de incredere, care ofera comunitatilor locuinte de calitate si solutii imobiliare inovatoare, in concordanta cu cerintele pietei si cu prioritatile noastre.
 
- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Cea mai mare ingrijorare a noastra, in calitate de dezvoltator, se refera la incertitudinea creata de masurile fiscale. In plus, ne confruntam cu provocari legate de forta de munca, in special aducerea de personal din strainatate, pentru care perioadele de obtinere a permiselor de munca sunt lungi si complexe. De asemenea, avem dificultati in obtinerea rapida a documentatiilor necesare, din cauza birocratiei crescute si a schimbarilor frecvente in legislatie. Reducerea facilitatilor din constructii a adus un impact semnificativ asupra costurilor noastre, ceea ce a generat o presiune suplimentara asupra proiectelor din portofoliu. Eliminarea impozitului specific a afectat comunitatile locale, care pierd venituri si capacitatea de a investi in infrastructura. In general, birocratia excesiva si modificarile fiscale raman provocari semnificative in activitatea noastra. Speram la un dialog mai bun intre mediul de afaceri si autoritati, in acest sens. Cu toate acestea, ne concentram pe oferirea de produse de calitate si promovarea practicilor sustenabile pentru a atrage investitii si a contribui la dezvoltarea pietei imobiliare din Romania.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter