RO EN
Košík je prázdný

MITHRAS BUILD: Portofoliu de lucrari de 60 milioane euro la mijlocul anului

Mithras Build, lider national in domeniul reciclarii la rece, al stabilizarii balastului si pamantului, a incheiat anul 2022 cu o cifra de afaceri de 240 de milioane de lei (48 milioane de euro). Pentru 2023, Dan Pricope, actionarul si managerul executiv al companiei, estimeaza o crestere de 30%, avand in vedere contractele semnate pana in acest moment, raportat la nivelul anului anterior. Evolutia foarte buna se va datora, totodata, si proiectelor de constructii industriale si de retail in care este implicata compania atat ca antreprenor general, cat si ca subcontractor specializat pentru terasamente. La jumatatea anului 2023, Mithras Build are un portofoliu de lucrari cu o valoare totala de peste 60 de milioane de euro. Compania este activa si in Ungaria, prin filiala Mithras Build Kft, unde executa lucrari de terasamente si de stabilizari ale solului din anul 2022. In total, in cei peste 13 ani de activitate, compania a cumulat un portofoliu de peste 15 milioane mp de balast si pamant stabilizat in situ.
Interviu cu Dan Pricope (44 de ani), actionar si CEO, Mithras Build, si manager cu o experienta profesionala de 13 ani de antreprenoriat si management in domeniul constructiilor.
 
- Cum a evoluat activitatea companiei in 2023 si ce estimari aveti pentru anii urmatori?
- Activitatea companiei a crescut progresiv de la inceputul anului, insa a fost temporizata periodic de o perioada rece destul de lunga, care a afectat capacitatea companiilor de constructii de a-si desfasura forta de munca in santiere. In ultimele doua luni insa, startul marilor santiere de infrastructura, in special al proiectelor finantate prin PNRR, a atras o mare parte din capacitatea noastra in cadrul acestor proiecte. Pana la sfarsitul acestui an consider ca activitatea societatilor de constructii va fi extrem de intensa. Compania noastra este angajata, in acest moment, cu o capacitate aproape de limita superioara pana la sfarsitul anului, dar datorita flexibilitatii in managementul resurselor companiei si al fluxului decizional rapid reusim ca, pe langa contributia la proiectele clientilor nostri, sa putem oferta si interveni pe alte proiecte noi. Gradul mare de ocupare se datoreaza in special proiectelor de mare infrastructura, care solicita capacitatile noastre de stabilizare a solurilor si agregatelor in situ, societatea noastra fiind specializata in acest tip de lucrari, fiind unul din liderii europeni in domeniu. In perioada 2024-2025, avand in vedere numarul mare de proiecte in licitatie si in stadiul de studii de fezabilitate, previzionam o crestere a implicarii noastre in proiecte, in special in cadrul celor de infrastructura.
 
 
- Considerati ca sunt pregatite companiile de constructii din Romania sa preia un numar atat de mare de proiecte?
- Bineinteles, programele de finantare in derulare sau viitoare sunt motorul dezvoltarii infrastructurii in Romania viitorilor ani. Consider ca, in acest moment, suntem obligati sa profitam de contextul favorabil in care ne aflam, pentru ca acest "tren" nu se va mai intoarce curand in tara noastra. Este esential sa intelegem importanta momentului si sa dezvoltam capacitatile societatilor romanesti pentru a face fata volumului de munca generat de aceste programe de finantare nerambursabila. Principalul impediment pe care il observ in acest moment este lipsa disponibilitatii fortei de munca specializata, iar acest acest lucru afecteaza capacitatea companiilor de a se dezvolta. Acest impediment poate fi preintampinat, insa, prin tehnologizarea companiilor, digitalizare si investitii in specializarea personalului.
 
- Care sunt principalele proiecte la care lucrati in aceasta perioada?
- Activitatea companiei este impartita intre lucrarile de stabilizare a solurilor cu lianti hidraulici rutieri din cadrul proiectelor de infrastructura mare, unde avem calitatea de subcontractor specializat pentru lucrari de terasamente si demolari, si proiectele de inginerie in constructia de spatii logistice, spatii comerciale si unitati de productie. Pana in acest moment, portofoliul de lucrari include proiecte semnate cu o valoare cumulata de peste 60 de milioane de euro, cu termene de finalizare pana la mijlocul anului 2024. Compania noastra este implicata si in proiecte din Ungaria, prin filiala Mithras Build Kft, unde lucrarile de terasamente si cele de stabilizari ale solului sunt principalele activitati in care suntem implicati inca din 2022.
 
 
- Care sunt directiile de actiune viitoare, in vederea dezvoltarii companiei?
- Ne-am remarcat prin adoptarea rapida a unor tehnologii care au crescut calitatea si viteza de executie a lucrarilor. Inca de la inceput, de acum 13 ani, au fost implementate cu succes in activitatea companiei noastre sistemele de ghidare UTS si GPS Trimble pentru utilaje, stabilizarea solurilor, ridicarile topografice folosind fotogrammetria etc. Acestea au avut un aport decisiv in dezvoltarea companiei alaturi de investitiile facute in pregatirea specialistilor si in echipamentele si utilajele de ultima generatie. In ultimii doi ani am acordat o deosebita atentie procesului de digitalizare a activitatii in constructii, in acest sens fiind in faza finala de dezvoltare a unui software dedicat companiei noastre, care va creste si mai mult flexibilitatea activitatii si ne va permite sa gestionam optim resursele.
Suntem atenti, in continuare, la toate tendintele de pe piata in vederea extinderii activitatii, dar punem pe primul plan consolidarea pozitiei pe care o avem in acest moment, fiind preocupati in mod special de a oferi servicii de cea mai inalta calitate beneficiarilor nostri. Suntem convinsi ca parteneriatele sunt singurul mod in care companiile romanesti de constructii au sansa de a aborda proiecte mari de infrastructura.
 
 
- Care sunt dificultatile si provocarile pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Dificultatile intampinate in aceasta perioada sunt legate in primul rand de piata fortei de munca, pentru ca exista un deficit mai ales de specialisti. In mare parte, absolventii cauta sa gaseasca un loc de munca in afara tarii imediat dupa absolvire, desi in Romania sunt, in acest moment, companii care le ofera posibilitatea de a se dezvolta profesional in asa fel incat sa oprim acest fenomen de migrare a fortei de munca spre vestul Europei. Salariile din domeniul constructiilor din tara noastra sunt la un nivel care sa motiveze un tanar absolvent sa aleaga o companie romaneasca sau sa stimuleze intoarcerea in tara a fortei de munca pe care nu am reusit sa o pastram in anii trecuti. Aceasta este una din provocarile cele mai mari atat in urmatoarea perioada, cat si pe termen lung. Trebuie sa oferim noilor generatii incredere ca in Romania sunt destule oportunitati, iar in acest sens, invatamantul profesional trebuie sa joace un rol important alaturi de companiile interesate de a forma specialisti inca de pe bancile scolii.
 
 
- Cum au evoluat preturile de executie de lucrari in ultimele 12 luni si cum estimati ca vor fluctua acestea in perioada urmatoare?
- Preturile de executie in ultimele doua luni au fost in crestere, insa evolutia nu se poate compara cu cea inregistrata de materialele de constructii. Aceasta crestere a preturilor a fost generata in special de majorarile costurilor cu forta de munca, dar si de scumpirile inregistrate la echipamente de constructii, piese de schimb si mentenanta. Cresterile preturilor materiilor prime si ale materialelor de constructii au fost justificate intr-o anumita perioada, insa consideram ca au fost si exemple de majorari artificiale. In intervalul urmator, cred ca piata va regla aceste situatii, ceea ce s-a si intamplat deja in unele cazuri. Indiferent de situatie, nu estimam ca vom mai ajunge la preturi similare celor dinaintea pandemiei. 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter