RO EN
Košík je prázdný

Investitorii locali au cumparat 28% din activele imobiliare vandute in ultimii 5 ani

Investitorii romani au facut in ultimii 5 ani achizitii de proprietati imobiliare cu o valoare de 1,1 miliarde de euro, reprezentand 28% din volumul tranzactionat in acest interval, devenind cei mai activi cumparatori de active generatoare de venituri din Romania, arata datele companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield Echinox.
„Podiumul” este completat de investitorii din Africa de Sud (care au facut achizitii de 600 de milioane de euro, reprezentand 15% din volum) si Austria (14% cota de piata), doua piete din care Romania a atras constant capital in ultimii 15 ani. Urmatoarele pozitii sunt ocupate de investitorii din Israel (9%) si Ungaria (8%).
Prezenta capitalului autohton pe piata tranzactiilor cu proiecte imobiliare s-a amplificat semnificativ in intervalul 2018 - 2022, dupa ce in precedentul „cincinal” ponderea investitorilor romani in volumul tranzactionat varia intre 1% si 7%.
 
Evolutia ponderii capitalului romanesc in total volum tranzactionat (2014-2022)
„Locomotiva” investitorilor romani in perioada 2018 - 2022 a fost grupul Dedeman (Paval Holdings) care, prin achizitii de 850 de milioane de euro, a urcat rapid pe pozitia a doua in topul proprietarilor de birouri din Romania, cu un portofoliu de circa 380.000 de metri patrati.
Un alt investitor local cu achizitii semnificative a fost One United, care si-a concentrat investitiile in sectorul cladirilor de birouri mici si medii, o parte fiind revandute intre timp, dar si in zona imobilelor istorice din Centrul Bucurestiului, cu scopul renovarii si reconversiei in spatii hoteliere sau rezidentiale.
 
Topul celor mai activi cumparatori de active imobiliare in Romania dupa tara de origine (2018-2022)
Cristi Moga, Head of Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „Prezenta investitorilor romani in piata imobiliara reflecta acumularile de capital din ultimul deceniu de crestere economica sustinuta si confera un element de stabilitate in special in perioadele incerte. Ca profil, investitorii locali au o intelegere mai buna a tendintelor de consum si de ocupare a spatiilor, precum si o incredere mai ridicata in evolutia pozitiva a economiei pe termen mediu si lung, intelegand ciclicitatea pietei”.
Din punct de vedere al structurii segmentelor de piata care au atras atentia investitorilor romani in ultimii 5 ani, proiectele de birouri au reprezentat 81% din volumul total, urmatoarele pozitii fiind ocupate de sectorul de retail si cel hotelier (7% fiecare).
Dinamica tranzactiilor imobiliare din ultimii ani a schimbat si ierarhia celor mai mari jucatori din piata, in principal pe segmentul de birouri. Vanzarea de catre fondul sud-african NEPI Rockastle a portofoliului de birouri catre AFI Europe a deschis seria acestor schimbari. A urmat iesirea de pe piata locala a grupului austriac CA Immo, in timp ce portofoliile S Immo si Immofinanz au fost consolidate sub umbrela grupului ceh CPI Property Group. In urma acestor tranzactii, Globalworth si-a pastrat pozitia de lider al pietei, fiind urmat de Paval Holding, CPI Property si AFI Europe.
Si pe segmentul de retail, preluarea de catre CPI Property a S Immo si Immofinanz a propulsat grupul ceh pe podiumul proprietarilor de malluri si parcuri comerciale din Romania, alaturi de NEPI Rockcastle si Iulius Group, in asociere cu Atterbury.
Piata spatiilor industriale si logistice, desi a fost pe radarul investitorilor, nu a suferit modificari semnificative la varf. Astfel, in timp ce CTP si Globalworth si-au crescut portofoliile inclusiv prin achizitii, WDP, P3 si Logicor au optat pentru extinderea organica.
 
Domeniile in care au facut achizitii investitorii locali in perioada 2018 - 2022
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter