RO EN
Košík je prázdný

HOCHTIEF: Transparenta, sustenabilitate si inovare

Managementul corporatiei Hochtief - unul dintre cei mai importanti antreprenori internationali de constructii, a carui activitate este coordonata de concernul spaniol Grupo ACS – a dat publicitatii, in premiera, un raport prin intermediul caruia indicatorii de performanta financiara si cei de sustenabilitate sunt prezentati in mod combinat, reflectand astfel noul angajament al companiei, de sustinere a transparentei in comunicare, principiilor dezvoltarii durabile si inovatiei. Potrivit documentului oficial, Hochtief a atins noi praguri optime ai majoritatii indicatorilor de performanta in anul fiscal ce tocmai s-a incheiat, inclusiv in ceea ce priveste profitabilitatea. „Intr-un moment al bilantului, putem afirma ca anul 2014 a fost un moment al succesului si a schimbarii, concentrandu-ne aproape exclusiv pe cresterea rentabilitatii si renuntand, astfel, la anumite afaceri neprofitabile, pentru a ne asigura baza unei dezvoltari sustenabile pe termen lung. Astfel, prin vanzarea anumitor active, am obtinut lichiditati nete de peste 420 milioane de euro, in comparatie cu o datorie neta de 40 milioane de euro la finele lui 2013. Toate diviziile au contribuit la acest rezultat, fiind necesar de mentionat efortul celei din Asia-Pacific. Ca parte a programului de focalizare pe lucrarile de infrastructura, in cadrul subsidiarei Leighton (specializate in sectorul minier), am reusit sa identificam cumparatori pentru filiala John Holland Group si pentru sectia de servicii. In alta ordine de idei, rentabilitatea s-a imbunatatit pentru toate diviziile, reusind astfel sa depasim tintele propuse initial si generand un profit operational net de 252 milioane de euro (+4,6%). Mai trebuie precizat ca, din cauza transformarii radicale a companiei, comparatia stricta a cifrelor nu este relevanta, folosindu-se in consecinta o baza de raportare like-for-like (LFL), iar din aceasta perspectiva profitul operational net este mai mare cu 46% ca in 2013, performanta fiind obtinuta in mod egal de diviziile din Europa, cele doua Americi si Asia-Pacific”, a declarat Marcelino Fernández Verdes, presedintele comitetului executiv al Hochtief.
Noile comenzi au o valoare optima
In ceea ce priveste indicatorii financiari, in 2014 noile comenzi au avut o valoare optima, totalizand 25,4 miliarde euro, in crestere cu 1,1% fata de 2013, dar, la acest capitol, s-a consemnat un declin relativ puternic pe pietele din Asia-Pacific, ca urmare a aplicarii unei politici selective de contractare. La 31 decembrie 2014, lucrarile finalizate de Hochtief au reprezentat proiecte de 28,8 miliarde euro, ceea ce confirma mentinerea activitatii la un nivel inalt. Si aceasta constituie o cifra satisfacatoare, reflectand o majorare LFL de 1,4%. „Portofoliul de contracte si comenzi a scazut insa cu 0,5%, la 35,7 miliarde euro (comparativ cu 35,88 miliarde euro in 2013), ceea ce reprezinta de fapt o stabilizare si asigura pentru grup o continuitate remarcabila a activitatii intr-un context economic nesigur. Profitul inregistrat inaintea achitarii taxelor (EBIT) a ramas pozitiv, ajungand la 558,7 milioane de euro (-38%), desi in precedentele 12 luni s-a constatat ca acest indicator a fost de 901,3 milioane de euro. Masurile de restructurare si renuntarea la anumite afaceri au facut ca numarul de angajati sa se diminueze, de la 80.912 persoane la 68.426 de persoane, insa in conditiile cresterii productivitatii muncii. Anul trecut, am finalizat, insa, restructurarea diviziei europene a Hochtief, infiintand trei subsidiare distincte: Hochtief Building, Hochtief Infrastructure si Hochtief Engineering, care sa completeze activitatea celei existente – Hochtief PPP Solutions. In 2015, continuam sa adaptam operatiunile acestora la contextul pietei, avand ca scop cresterea competitivitatii departamentelor pe plan european si, evident, sporirea profitabilitatii, prin crearea unor structuri mai flexibile si derularea unor procese eficiente. De asemenea, suntem in masura sa anuntam ca pentru 2015 ne asteptam la un profit net operational la nivel de grup care sa se incadreze intre 220 milioane de euro si 260 milioane de euro”, a mai precizat presedintele grupului de origine germana, cu sediul central in Essen.
Eforturi intense pentru evitarea crahului
Inainte de preluarea – catalogata initial drept ostila – a Hochtief AG de catre antreprenorul spaniol Grupo ACS (care detine, in prezent, pachetul majoritar de actiuni), in 2011 societatea cu management german a inregistrat pierderi suplimentare de cel putin 89 milioane de euro, cauzate de costurile extraordinare consemnate de subsidiara Leighton. In acel moment, in contextul in care pierderile nete consolidate au depasit 160 milioane de euro, mai multi membri ai comitetului de conducere au parasit compania, solicitand inclusiv plati compensatorii. La finele anului 2012, dr. Frank Stieler, directorul general al Hochtief, a demisionat cu efect imediat din functie si a fost inlocuit de Marcelino Fernández Verdes, noua conducere aplicand o strategie de afaceri diferita, insa pornind la drum intr-un context pozitiv, in care pierderea de 160,3 milioane de euro din 2011 a fost transformata intr-un profit net de 158,1 milioane de euro. Pentru 2013 oficialii Grupo ACS au aratat, intr-un comunicat distinct, faptul ca Hochtief a avut o cifra de afaceri stabila, de 38,37 miliarde euro. Datele oficiale mai confirma si faptul ca filiala din Romania a Hochtief Solutions AG Essen a raportat, pentru 2012, o cifra de afaceri de 117,8 milioane de lei, in scadere cu 6% fata de anul precedent, insa in 2013 acest indicator s-a restrans drastic, la numai 31,27 milioane de lei (circa 7 milioane de euro), in contextul unei pierderi nete de 9,23 milioane de lei. Informatii suplimentare, la www.hochtief.de

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter