RO EN
Košík je prázdný

HOCHTIEF: Record al unor indicatori de performanta

Managementul corporatiei Hochtief - unul dintre cei mai importanti antreprenori internationali de constructii, a carui activitate a fost complet integrata de concernul spaniol Grupo ACS – a dat publicitatii un comunicat prin intermediul caruia confirma obiectivul principal al activitatii din 2013 (si implicit pe termen mediu), reprezentat de ocuparea pozitiei de lider mondial in domeniul contractarii lucrarilor de infrastructura. Potrivit documentului oficial, Hochtief a atins noi praguri-record ai majoritatii indicatorilor de performanta in anul fiscal ce tocmai s-a incheiat, insa profitul nu s-a ridicat la inaltimea asteptarilor initiale. In anii ce vor urma, grupul va lua toate masurile ce se impun pentru sporirea pe baze sustenabile a rentabilitatii, prin reducerea datoriei nete, focalizarea pe proiectele de infrastructura si implementarea proceselor de creare a unui pachet comprehensibil de actiuni. „Intr-un moment al bilantului, putem afirma ca perceptia pe care o avem asupra potentialului Hochtief a fost usor supraevaluata, in comparatie cu performanta reala din anumite domenii. In concluzie, in ceea ce ma priveste – impreuna cu echipa manageriala – cred ca Hochtief trebuie sa revina la nivelul de activitate anterior recesiunii, iar in acest sens avem in vedere o expansiune spre directiile corecte de afaceri. Nu in ultimul rand, trebuie sa lucram mult mai eficient ca in trecut si, pe baza aplicarii unui proiect profesional de management al riscului, sa punem capat aparitiei oricaror surprize neplacute”, a declarat Marcelino Fernández Verdes, presedintele comitetului executiv al Hochtief, care l-a inlocuit in functie pe dr. Frank Stieler, director general al Hochtief (ce a fost desemnat in aceasta functie la 12 mai 2011 si a demisionat – cu efect imediat – pe 20 noiembrie 2012). In ceea ce priveste indicatorii financiari, in 2012 noile contracte au avut o valoare record, totalizand 31,49 miliarde euro, in crestere cu 24,1% fata de 2011, cand s-au consemnat 25,37 miliarde euro. La 31 decembrie 2012, lucrarile finalizate de Hochtief au reprezentat proiecte de 29,69 miliarde euro, iar in 2011 acestea au fost de 25,79 miliarde euro. Si aceasta constituie o cifra-record, reflectand o majorare de 15,1%. „Portofoliul de contracte si comenzi s-a majorat cu 2,3%, la un prag maxim istoric de 49,79 miliarde euro (comparativ cu 48,67 miliarde euro in 2011), ceea ce asigura pentru grup o echivalenta a 20 de luni de lucrari continue. Profitul inregistrat inaintea achitarii taxelor (EBIT) a fost pozitiv, ajungand la 546,4 milioane de euro, mai ales ca in precedentele 12 luni s-a constatat o pierdere inaintea platii taxelor de 127 milioane de euro. In concluzie, profitul net consolidat al anului trecut s-a cifrat la 158,1 milioane de euro, in raport cu pierderea neta consolidata de 160,3 milioane de euro din 2011”, se mai precizeaza in comunicatul grupului de origine germana.
Implicare aproape exclusiva in proiectele infrastructurii de transport
Noua strategie a Hochtief presupune implicarea aproape exclusiva pe piata lucrarilor de infrastructura, concomitent cu o reducere a gradului de risc, optimizarea puterii financiare si vanzarea unor active ce nu mai fac parte din activitatea de baza. Potrivit noii conduceri manageriale, grupul dispune de avantaje competitive certe pentru a deveni in cat mai scurt timp unul dintre liderii mondiali ai segmentului de infrastructura. „Numeroase cercetari de piata estimeaza ca, pana in anul 2025, pe plan global sunt necesare investitii ample in infrastructura, evaluate la 50.000 miliarde USD. O proportie insemnata din aceasta suma se va indrepta catre proiectele specifice infrastructurii de transport, cum ar fi sosele, poduri, tuneluri, porturi, cai ferate, aeroporturi etc. Segmentul respectiv asigura marje atractive de profit, cu o intensitate relativ redusa a capitalului si previziuni clare de dezvoltare pe plan global. In lumina acestei realitati incontestabile, Hochtief si-a propus sa deserveasca patru sectoare strategice, respectiv: infrastructura de transport, cea energetica, social-urbana si cea specifica industriei miniere. Astfel, se impune ajustarea activitatii diviziilor din Europa si Asia-Pacific. In primul caz, luam in considerare o renuntare la afacerile ce presupun managementul energiei si al unor domenii conexe, prin vanzarea sectiei de solutii si servicii. Acest domeniu genereaza rezultate stabile, dar nu mai face parte din noua structura a activitatii Hochtief, iar corporatia ia in considerare diverse optiuni strategice pentru restructurarea subsidiarelor sale HTP si Formart, incadrate in departamentul de solutii imobiliare al sectiei de servicii. Intrucat acestea se bazeaza pe alocari semnificative de capital, sunt posibile aliante strategice cu alte organizatii specializate. Avansam in ceea ce priveste planul de vanzare a afacerii din domeniul administrarii aeroportuare si a subsidiarei Aurelis (de asemenea, parte a sectiei Real Estate Solutions). Toate aceste proiecte vor fi definitivate in functie de conditiile pietei, iar capitalul recuperat va fi folosit la plata datoriilor, la consolidarea diviziei principale de infrastructura si la identificarea unor oportunitati strategice pe piata. De asemenea, in Asia, filiala Leighton se afla in curs de predare a afacerilor din telecomunicatii”, se subliniaza in comunicat.
Proiectele nerentabile trebuie eliminate din portofoliu
Aratand faptul ca, in trecutul apropiat, profitabilitatea Hochtief a fost grav afectata de executia multor proiecte ce au generat pierderi, Marcelino Fernández Verdes a aratat ca, prin intermediul programului de management al riscului, noul comitet executiv sa aiba posibilitatea de a reduce numarul lucrarilor nerentabile la un nivel apropiat de zero. „Un rol decisiv in acest sens il are si stabilirea pietelor prioritare, respectiv a dimensiunii proiectelor, alegerea cu grija a clientilor si partenerilor, sporirea eficientei angajatilor etc., totul cuplat cu o structura potrivita din punct de vedere contractual si financiar. Prin intermediul unor mecanisme de monitorizare si control intern, sunt convins ca toate aceste masuri vor readuce Hochtief pe traiectoria dezvoltarii sustenabile, grupul devenind mult mai profitabil. Cu toate acestea, pe termen scurt suntem precauti si previzionam ca noile contracte, lucrarile realizate si portofoliul de comenzi vor avea in 2013 o valoare mai redusa ca anul trecut. In pofida acestei estimari, ne-am propus ca profitul inainte de achitarea taxelor si cel net consolidat sa se majoreze cu pana la 20%, excluzand costul restructurarilor si efectele renuntarii la anumite active. Ne mai asteptam sa avem o pozitie solida in ceea ce priveste lichiditatile pana cel tarziu la finele anului 2014, pe baza imbunatatirii operationale”, a incheiat presedintele Hochtief. Informatii suplimentare, la www.hochtief.de

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter