RO EN
Košík je prázdný

HERCESA: Noi planuri de dezvoltare la aniversarea a 20 de ani de activitate

Hercesa Romania, dezvoltator imobiliar activ de 20 de ani in Romania, anticipeaza ca anul 2024 va reprezenta o perioada de consolidare pentru companie, in care va continua dezvoltarea celor doua proiecte rezidentiale din portofoliu - Vivenda Residencias, din zona Titan, si Stellaris Residencias, din Ghencea. In plus, potrivit lui Romeo Ghica, manager de operatiuni al Hercesa Romania, prioritare vor fi implementarea masurilor de mediu, a noilor criterii de evaluare si performanta pentru cladiri si continuarea procesului de digitalizare a activitatii. 
Pe termen mediu si lung planurile Hercesa in Romania vizeaza continuarea dezvoltarilor rezidentiale din portofoliul curent, dar si identificarea de noi oportunitati. "Avem incredere in piata din Romania si cautam sa facem noi achizitii de terenuri in Bucuresti", spune Romeo Ghica.
Hercesa Romania aniverseaza doua decenii de activitate in 2024, perioada in care a adus experienta si garantia a peste 1.000 de apartamente livrate cu succes. De asemenea, compania a reabilitat si readus in viata Capitalei cladirea hotelului Cismigiu si a berariei Gambrinus, din Centrul Bucurestiului, redand orasului unul din reperele sale arhitectonice si culturale majore.

- Ce tendinte remarcati pe piata noilor dezvoltari rezidentiale? Cum au evoluat preturile locuintelor in 2023 si ce estimari aveti pentru 2024?
- Fata de ultimii ani, cand tendintele au fost de crestere, 2023 a venit cu o stabilitate accentuata in privinta preturilor. Desi dinamica de evolutie a fost mult mai redusa si a fost un an stabil, in 2024, prin prisma celor mai recente modificari legislative, va fi greu ca aceasta tendinta sa se mentina. La nivel de piata, 2024 va fi un an de expectativa atat din perspectiva livrarilor de materiale, cat si a dezvoltarii imobiliare; va fi un an de inertie si nu vom vedea rezultate notabile. Estimam ca preturile nu vor scadea si consideram ca vor creste pe anumite segmente. 

- Ce evolutie a avut activitatea companiei in 2023 si ce provocari si oportunitati prevedeti pentru anul in curs?
- 2024, anul in care aniversam 20 de ani de prezenta a Hercesa pe piata din Romania, a debutat cu premise total diferite fata de 2023. Inceputul anului trecut a insemnat o perioada de incertitudine, de tranzitie, insa, in timp, lucrurile au evoluat mai bine decat ne-am asteptat. Dobanzile s-au stabilizat destul de repede, chiar la sfarsitul primului trimestru, inflatia a coborat la o singura cifra si s-a stabilizat, cursul de schimb nu a fluctuat semnificativ, preturile utilitatilor au atins si ele un plafon in al doilea trimestru. Contextul macroeconomic a readus increderea clientilor in piata si vanzarile si-au revenit. Astfel, am putut sa ne planificam dezvoltarea urmatoare, Stellaris Residencias, la care am demarat lucrarile de constructie in luna iunie. 
Anul trecut a fost, de asemenea, o perioada in care am stabilit directiile strategice majore, iar 2024 este un an de consolidare pentru noi, in care vom continua dezvoltarea celor doua proiecte rezidentiale din portofoliul nostru, Vivenda Residencias din zona Titan si Stellaris Residencias din Ghencea. In plus, prioritare vor fi implementarea masurilor de mediu, a noilor criterii de evaluare si performanta pentru cladiri si continuarea procesului de digitalizare a activitatii. 

 
- Ce proiecte aveti in pregatire si in constructie?
- Am demarat, in iunie 2023, lucrarile de constructie la prima etapa a Stellaris Residencias, al doilea proiect rezidential de anvergura dezvoltat de Hercesa Romania in Bucuresti, dupa Vivenda Residencias. Prima cladire, cu termen de finalizare pana la finalul lui 2024, va cuprinde 129 de apartamente din totalul de 4.500 al intregului proiect. Prima faza a proiectului presupune o investitie de 59 milioane de euro, va fi construita in patru etape si va cuprinde 482 de apartamente. 
In prezent, am ajuns cu structura primei cladiri a Stellaris Residencias la elementele verticale ale etajului 5, am inceput lucrarile de zidarie pentru compartimentarile dintre apartamente, realizate integral in prezent pana la nivelul etajului 2, precum si lucrarile de instalatii sanitare si instalatii pentru prevenirea incendiului aferente subsolurilor.
In paralel, continuam dezvoltarea Vivenda Residencias, in care am depasit pragul de 1.000 de apartamente construite si care a ajuns la ultima faza de dezvoltare, pentru care am lansat vanzarile in noiembrie 2023. 
Vom incepe in acest an lucrarile de constructie la Blocul D, prima etapa a ultimei faze a Vivenda Residencias, care presupune o investitie de peste 9 milioane de euro, are ca termen de finalizare septembrie 2025 si va cuprinde 73 de apartamente din totalul de aproape 400 de unitati care vor fi dezvoltate. 
In prezent, construim in Vivenda blocul L, un concept cu doar doua apartamente pe etaj, situat langa supermarketul Lidl. Blocul L are termen de finalizare septembrie 2024 si cuprinde 80 de apartamente cu 3 si 4 camere, cu suprafete utile totale cuprinse intre 82 mp si 115 mp. 
Ambele proiecte genereaza un volum de cate 300 de apartamente noi la fiecare doi ani. 

- Care sunt principalele dificultati si provocari pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Anul trecut, instabilitatea legislativa a fost una dintre principalele frane, iar in anul 2024 revenim la una dintre provocarile clasice, si anume lipsa fortei de munca. Prin contactele pe care le avem cu firmele de constructii, constatam ca a inceput sa creasca tendinta de emigrare a muncitorilor din constructii spre alte piete din Europa, lucru care ne ingrijoreaza pentru viitor. Dupa ce facilitatile fiscale din constructii au fost ridicate, incep sa fie din ce in ce mai evidente diferentele dintre Romania si alte tari europene din perspectiva impozitarii, care este una dintre cele mai mari din Europa cand vine vorba despre forta de munca. 
O presiune suplimentara pe segmentul fortei de munca din mediul privat va veni in acest an din directia finantarilor europene prin PNRR, atat din perspectiva personalului disponibil, cat si a salarizarii. Cheltuielile cu manopera, care deja reprezinta 40% din costul total al unui produs rezidential, vor creste semnificativ in acest an. 
In plus, exista in continuare o instabilitate destul de pronuntata in privinta conditiilor de finantare privitoare la creditele de constructie oferite dezvoltatorilor, prin prisma dobanzilor inca mari si a disponibilitatii reduse a imprumuturilor pentru piata de real estate. O alta provocare a acestui an este reprezentata de alegeri, pentru ca, in general, in preajma lor lucrurile se complica.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter