RO EN
Košík je prázdný

GEOSOND SA: Este necesara modificarea legii insolventei

Geosond SA Bucuresti, companie specializata in executia de lucrari geotehnice si pentru fundatii, cu afaceri anuale de circa 3 milioane de euro, a raportat si pentru 2012 rezultate pozitive, in special datorita experientei fortei de munca specializate pe care se bazeaza societatea. Firma deruleaza operatiuni de cercetare a terenului de fundare si a materialelor de constructii, de consolidare si etansare a terenului de fundare si versantilor, precum si de explorare si exploatare a resurselor subterane. Anul trecut, activitatea Geosond SA s-a dezvoltat pe cateva directii principale, dintre care pot fi mentionate cercetarea geologico-tehnica si hidrogeologica, respectiv executia de lucrari de geotehnica aplicata in constructii si in domeniul resurselor minerale subterane, in special cele acvifere.
Interviu cu Petre Uta, director general al Geosond SA.

- Cum estimati ca vor evolua afacerile companiei in acest an?
- Suntem deja aproape de jumatatea anului 2013 si nu se observa acea relansare a investitiilor productive care este obligatorie si ar putea duce la dezvoltarea economiei romanesti, la cresterea numarului de locuri de munca si a incasarilor la bugetul de stat. In acest context, cred ca directia de actiune pentru dezvoltarea companiei va urmari o redistribuire a unor utilaje in alte tari unde exista lucrari si fonduri pentru achitarea acestora. Cu parere de rau, trebuie sa precizez ca numai cu plata si, eventual, majorarea taxelor si impozitelor nu se poate mentine o economie profitabila. Concurenta firmelor relocate din Spania, Portugalia, Grecia etc., care au deja utilajele amortizate, a dus la reducerea cifrei de afaceri pentru majoritatea companiilor romanesti. Poate ca viziunea respectiva este pesimista, dar dupa primele cinci luni din 2013 rezultatele sunt clare si mai avem, practic, patru luni de lucru inainte de venirea iernii 2013-2014, care va aduce un somaj masiv in sectorul constructiilor.
 
- Ce alte dificultati intampinati in derularea activitatii?
- Problemele pe care le intampinam in continuare sunt reprezentate de incasarea cu intarziere a facturilor, criza de lichiditati ce afecteaza mai ales subcontractorii de specialitate si legislatia care permite intrarea voluntara in insolventa a firmelor. Acestea afecteaza intregul mediu de afaceri, deoarece protejeaza cateva societati si blocheaza activitatea altor cateva sute, reducand, in acelasi timp, incasarile la bugetul de stat. Asteptam sa vedem cum se va modifica aceasta lege si daca va reusi sa duca la eliminarea firmelor care vor sa se salveze prin neplata datoriilor.
 
- Ce premise exista pentru piata constructiilor, din punctul dumneavoastra de vedere?
- Nu vad cum s-ar putea dezvolta sectorul constructiilor la nivelul din 2008-2009. In competitie cu tarile dezvoltate din Uniunea Europeana nu avem nicio sansa fara implementarea unor programe serioase de investitii. Mai mult, conditiile impuse de FMI si Comisia Europeana de reducere a deficitului bugetar, condamna Romania sa ramana, in cel mai bun caz, la parametrii de astazi. Proiectele pentru care lucram sunt, in general, prea mici in comparatie cu dotarea tehnologica de care dispunem. Avem contracte pentru studii geotehnice, hidrogeologice si foraje de apa si realizam interventii de urgenta pentru stabilizarea unor zone cu alunecari de teren sau reparatii pentru lucrari incorect executate sau realizate dupa proiecte neadecvate. Cred ca piata se va contracta, in continuare, in 2013 si vom fi nevoiti sa apelam la disponibilizarea unei parti a personalului. In consecinta, probabil ca nu vom mai putea investi in dezvoltare in acest an.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter