Principala masura adoptata de societatea Classic Dome (din Bucuresti) pentru a asigura continuitatea afacerii in perioada recesiunii a vizat extinderea pe plan international, in prezent circa 90% din activitatea totala a firmei fiind derulata in afara granitelor tarii, in special in Libia si Qatar, unde, incepand cu anul 2009, au fost deschise doua subsidiare. Totodata, compania participa la o serie de licitatii in Algeria si in statele din Golful Persic (in Emiratele Arabe Unite si Arabia Saudita). In ceea ce priveste operatiunile din Romania, pana la revigorarea pietei autohtone se doreste mentinerea indicatorilor actuali, actualmente scopul subsidiarei locale fiind de a selecta personal si de a exporta materiale de constructii pentru proiectele externe.
Interviu cu Razvan Neagu, director executiv al Classic Dome.
- Ce proiecte aveti in derulare si in perspectiva pe plan intern?
- Pe piata autohtona avem in derulare mai multe proiecte de mici dimensiuni, in prezent aflandu-ne in discutii avansate pentru contractarea unor obiective industriale si de retail din mediul privat, ale caror lucrari vor fi demarate incepand cu luna iunie a.c. In ceea ce priveste investitiile publice, de la inceputul anului in curs am renuntat la participarea la licitatii de acest tip, in conditiile in care, in trecut, ne-am aflat in situatia de a pierde chiar si cu oferta cea mai buna. La nivel general, marja de contractare in raport cu cea de participare se afla sub 5%.
- Cum se reflecta activitatea firmei pe pietele din strainatate?
- Pe plan international, avem in executie mai multe proiecte din diverse domenii (civile, edilitare, amenajari exterioare etc.) si derulam negocieri avansate pentru noi contracte, a caror valoare insumata depaseste 50 de milioane de euro. Referitor la obiectivele aflate in desfasurare, pe piata din Libia edificam trei cladiri de birouri (un imobil S+P+6E si doua S+P+4E) si trei blocuri de locuinte (P+2E), cu o suprafata totala de aproximativ 25.000 mp, in timp ce in Qatar realizam trei rezervoare de apa potabila si o serie de lucrari de amenajare exterioara, in cadrul unor parcuri. Valoarea totala a proiectelor derulate in afara granitelor tarii se situeaza intre 20 milioane de euro si 25 milioane de euro, cele din Qatar insumand 5 milioane de euro, in timp ce diferenta este asigurata de contractele din Libia.
- Care este valoarea incasarilor si cum prognozati ca vor evolua?
- La nivel de grup, valoarea incasarilor aferente celui mai recent exercitiu financiar se situeaza la 20 milioane de euro, din care pe piata interna s-au realizat venituri de 5 milioane de euro. Pentru anul in curs, avand in vedere instabilitatea generala a mediului economic si politic, marja prestabilita pentru cifra de afaceri din Romania este cuprinsa intre 5 milioane de euro si 10 milioane de euro.
- Descrieti situatia din domeniu in regiunile unde activati.
- In timp ce pe piata din Romania, incepand cu intervalul aprilie-mai 2013, se observa o oarecare revenire a interesului pentru investitii in domeniul constructiilor industriale, comerciale si de retail, pe plan international nivelul competitional este foarte ridicat. Astfel, in Qatar, concurenta din segmentul de constructii este foarte ridicata, in conditiile in care multe societati de profil din Europa si Statele Unite ale Americii sunt interesate de proiectele din aceasta regiune. Totusi, Libia, in pofida faptului ca se afla in plin proces de dezvoltare, fiind un stat in care au loc multe transformari, nu a intrat inca in sfera de interes a firmelor consacrate, nivelul competitional fiind moderat. Totodata, la licitatiile organizate in afara granitelor Romaniei ne-am intalnit cu mai multe societati autohtone din diverse domenii (Delta ACM, Consola Grup, Building Astrom etc.), cu unele avand chiar parteneriate pentru executia proiectelor.